Meny
Meny

Här kan du skriva nätdagbok på semesterresan – och andra sajter du har nytta av

Surftips PFA0705

Här kan du hälsa hem
Nu får klassikerna Resedagboken.se och Backpacking.se konkurrens av tidningen Svenska Dagbladets nya dagbokssajt Mintur. En resedagbok är en sajt där du som är ute på resa kan berätta om dina öden och äventyr – eller hitta ressällskap genom att söka efter andra resenärer som är på samma plats. De kan även fungera som bra guider redan innan du åker hemifrån. Du kan få tips om kul ställen att besöka – och vad du bör undvika. Förutom text går det även att ladda upp bilder och kommunicera via gästböcker och dagböcker.
www.mintur.se
www.resedagboken.se
www.backpacking.se

Byt bort bostaden
Att byta bostad behöver inte vara svårt. Expressen, TV4 och Bovision har startat en sajt för alla som behöver byta bostad. Upplägget är enkelt. Skriv in vad du har och vad du skulle vilja ha, så hjälper datorn dig att hitta rätt. Du kan både byta bostad direkt eller göra ett triangelbyte. 30 kronor i månaden kostar det att använda tjänsten.
www.lagenhetsbyte.se

Yoga med Tara
Tårfyllda kärlekssånger, nostalgi från 70-talet eller fartfylld hip hop. Kvinnotidningen Tara har startat en egen radiokanal där du kan lyssna på musik med olika teman. Utöver de olika musikkanalerna finns även en yoga-avdelning där du får varva ned till olika meditativa yogaövningar.
www.tara.se/radio

Filmtajm på Blocket
Hittills har den som vill sälja något på Blocket kunnat beskriva prylen i text och foto, men nu kompletteras alltså tjänsten med rörlig film. Filma med andra ord prylen du vill sälja så finns hoppet att du lockar fler köpare.
www.blocket.se

Nytt i kultursvängen
Har du svårt att hänga med i kultursvängen? Författaren och journalist Karl-Erik Tallmo hjälper dig! På sajten Veckans kulturklipp får du en sammanfattning av vad som är hett inom kulturens värld i form av länkar till olika artiklar.
www.veckanskulturklipp.se

Börja klaga!
Som konsument har du stora möjligheter att få rätt – om du klagar. Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden har skapat sajten Klagoguiden. Här får du tips om vilka regler som gäller, men framför allt får du handfast hjälp att skriva dina klagobrev. Svara på några enkla frågor i en interaktiv guide så spottar sajten ur sig ett färdigskrivet brev. Det enda du behöver göra är att komplettera brevet med fler detaljer.
www.konsumentverket.se/klagoguiden

När går filmen?
Både SF och Astoria har bra sajter, men vad gör du om du inte vet vilken bio du ska välja? Enkelt! Sajten Biotider.se visar programmet för båda kedjorna. Förutom plats och tid hittar du beskrivningar av aktuella filmer och sammanfattningar av recensioner.
www.biotider.se

Köp filmen digitalt
I stället för att gå på bio kan du hyra filmen på nätet. Nya, svenska Cinemaone erbjuder ”film on demand”. Du väljer en film, betalar 19 eller 29 kronor – och kan sedan se filmen på datorn. Än så länge är utbudet dåligt, men på sikt utlovas fler filmer och även sponsrade gratisfilmer.
www.cinemaone.se

Byt format på filen
Filformat är ett gissel. Har du exempelvis en låt i wma-format kan du inte spela upp den på alla mp3-spelare. Och en text i Openoffice-format kan inte alltid läsas i Microsoft Word. Med rätt program kan du som regel spara om filen, annars får du problem. Media Convert är en sajt som löser problemet. Bläddra dig bara fram till den fil du vill konvertera, välj vilket format den ska få och klicka på Omvandla så gör sajten jobbet åt dig. Det enda du behöver göra är att ladda ned den nya filen till hårddisken.
www.media-convert.com

För driftiga tjejer
Det finns gott om kvinnliga entreprenörer, och nu har de fått en gemensam mötesplats. Driftig.nu är en så kallad community (webbgemenskap) för tjejer som driver eget företag. Här kan de utbyta idéer, skriva inlägg i diskussionsgrupper och hitta aktuella nyheter.
www.driftig.nu

Sök billig ljudbok
Shoppingagenter för böcker finns det gott om, och nu kommer ytterligare en: Boksson. En shoppingagent är en sajt som hjälper dig att hitta en vara till bästa pris. Du skriver in vad du vill köpa och får efter några sekunder en lista över vilka butiker som säljer den till lägst pris. Boksson jämför inte bara priset på fysiska böcker utan även på ljudböcker och e-böcker.
www.boksson.se

Dags för bröllop
Bröllop, dop och begravning. Livets skeende är fyllt med högtider, och givetvis har de sina egna sajter på internet. Fokus på alla tre sajterna ligger på praktiska tips om exempelvis dukning, blommor, musik och lokaler. Mycket är i ren textform, men du hittar också en del interaktiva tjänster. På Allt om bröllop kan du exempelvis ladda ned mallar för inbjudningskort till bröllopsfesten och på Dopguiden kan du höra smakprov på populär musik under dopet.
www.alltombrollop.com
www.dopguiden.se
www.begravningsportalen.se

Blogga med Ebba
Veckorevyn hårdsatsar nu på internet, och chefredaktören Ebba von Sydow har nu gått från papperstidningen till sajten. Tidningens läsare lär känna igen sig på Veckorevyn.com. Många av tidningens artiklar publiceras även online, och tidningens medarbetare skriver bloggar och krönikor. Den som är trött på proffstyckare kan även gå in på sajten för att starta en egen VR-blogg.
www.veckorevyn.com

Usch vad det kliar i näsan!
Våren och sommaren kan vara en plåga för alla allergiker. På den nya sajten Pollen.se hittar du information om vad du kan göra för att minska dina problem, och det finns även diskussionsgrupper där besökarna kan tipsa varandra. Behöver du pollenrapporter på webben finns även Naturhistoriska riksmuseets utmärkta tjänst Pollenprognosen.
www.pollen.se
www.nrm.se/pollen

Så hackar du lök
Att webb-tv är grejen just nu har väl ingen missat. Sveriges största och bästa matsajt Tasteline har kompletterat sin sajt med en tv-avdelning. Titta på hur experterna gör när de hackar lök, gör sås utan klimpar och skalar en avokado. Du får även vintips och hälsoråd.
www.tasteline.com

Gratis anteckningsbok
Googles senaste tilläggsprogram Anteckningsblock är till för alla som brukar hitta spännande saker på internet, men har svårt att hålla reda på dem. När du installerar Google Anteckningsblock får du en liten ikon längst ned i webbläsaren. Så snart du hittar någonting spännande på en sajt är det bara att kopiera det till anteckningsblocket. Du når det sedan på alla internetdatorer.
www.google.com/notebook

Klarar datorn Vista?
Börjar du fundera på om det är dags? Det har gått några månader sedan lanseringen av Microsofts nya operativsystem Windows Vista, så nu kanske det är läge att byta. Men klarar din dator verkligen Vista? Svaret kan du få om du laddar ned Microsofts gratisprogram Upgrade Advisor. Det kollar igenom datorn och berättar om du kan köra Windows Vista.
www.microsoft.com/windowsvista/upgradeadvisor

Prisjämförelse i butiken
Att gå in på en prisjämförelsesajt som Prisjakt eller Pricerunner är ett bra sätt att hitta de butiker som säljer en vara till lägst pris. Men nu behöver du inte ens besöka Prisjakts sajt. Det nya programmet Prisjägaren gör att du får se lägsta priserna direkt i webbläsaren. Besöker du en webbutik får du veta om de varor de säljer är billigare någon annanstans. Prisjägaren fungerar bara i Firefox.
www.prisjakt.nu/prisjagaren

Kul geografi plugg
Var ligger Schweiz? Hur ser Ukrainas flagga ut? I vilket land är Tirana huvudstad? Seterra är ett kul, svenskspråkigt gratisprogram för alla som vill lära sig geografi. Upplägget är enkelt, och fungerar lika bra för både barn och vuxna. I version 3 av programmet, som precis har lanserats, kan du välja att göra övningarna på tid.
www.wartoft.nu/program/seterra

En jordglob i Skype
Skype är ett program för att chatta och prata i telefon. Google Earth är ett program för att titta på satellitbilder av jorden. Unype slår ihop de båda programmen. När du chattar eller pratar med någon i Skype kan ni alltså ha samma jordglob framför er. Perfekt för resplanering eller geografidiskussioner!
www.unype.com

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00 Karta

Copyright © 1996 - 2021 International Data Group

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från IDGs nyhetssajter.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
  • TechWorldFör it-avdelningar, it-chefer och it-proffs.
  • Topp100Sveriges bästa sajter och nättjänster.
Stäng