Förbered. Studera noga hur den gamla hårddisken sitter fast så att du inte lossar på fler skruvar än nödvändigt.

I nästan samtliga fall är det mycket enkelt att hitta en ny hårddisk som passar (1). Titta i instruktionsboken om hårddisken på din dator är 2,5 tum eller 1,8 tum stor. Det förstnämnda är absolut vanligast.

Studera även om det finns några begränsningar. Riktigt gamla datorer kan ha svårt med moderna stora hårddiskar.

Tänk även på att moderna snabbsnurrande hårddiskar kan utveckla mer värme än den gamla hårddisken. Är datorn inte konstruerad för att avleda den kan du råka ut för värmeproblem. Läs faktabladen om hårddiskarna och undvik de som utvecklar mest värme. Leta rätt på en hårddisk av rätt format i en webbutik. Väg pris mot prestanda. De flesta hårddiskar för bärbara datorer är långsammare än vanliga hårddiskar.

Säkerhetskopiera först!
Innan du sätter igång med uppgraderingen – gör en ordentlig säkerhetskopiering! Bränn skivor eller anslut en extern hårddisk så att inga dokument eller bilder försvinner. Använd gärna guiden Överför filer och inställningar. Den hittar du i Windows XP under Tillbehör – Systemverktyg. På så sätt får du enkelt med bokmärken, mejl, adressboken och andra inställningar.

Vilken lucka som döljer hårddisken är inte alltid uppenbart. Titta efter symboler eller läs instruktionsboken. Har du otur krävs det konstiga handgrepp för att öppna luckan men ofta är det helt enkelt en skruv som ska lossas. Ta fram en passande mejsel och lossa på skruven. Lägg den på en säker plats och öppna luckan (2).

Så byter du hårddisken
Studera hur hårddisken sitter fast. Det kan vara med skruvar, klämmor eller andra fiffiga anordningar (3). Tjuvkika i instruktionsboken som med lite tur kan ha en beskrivning av hur du ska göra.

Jorda dig för att avlägsna statisk elektricitet. Lossa sedan försiktigt hårddisken (4) och håll utkik efter sladdar som kan behöva kopplas ur. Oftast sitter den helt enkelt i en kontakt som är fastskruvad i datorn. Då är den inte svår att lossa.

Ta ur den gamla hårddisken (5) och lägg på minnet åt vilket håll den var vänd. Om hårddisken satt fast i en vagga eller annan anordning, lossa hårddisken från denna.

Ta fram den nya hårddisken och upprepa proceduren baklänges. Det vill säga sätt in den i den eventuella vaggan, för försiktigt in den i facket (6) och tryck fast den i kontakten. Sätt tillbaka luckan och skruva fast skruven som du säkert höll reda på.

När du har kommit så här långt är du nästan färdig. Nu återstår bara att stoppa in Windows-skivan i cd-enheten och starta datorn. När du väl installerat Windows är det bara att återställa säkerhetskopian. Klappat och klart!

Del tre:
Hotta upp med dvd-brännare