Filmindustrin använder sig numera av teknik från militären för att få bukt med problemet med biofilmer som läggs ut på nätet. Organisationen Motion Picture Association (MPA) har utbildat spanare som med hjälp av speciella glasögon med mörkerseende, så kallade Night vision goggles, ska hitta tittare som försöker spela in biofilmer med hjälp av videokameror. Många av de kopior som dyker upp på fildelningsnätverk skapas nämligen genom att folk spelar in filmer inifrån biograferna med videokameror och sedan lägger upp dem på nätet.

Efter att alla biobesökare satt sig ner och filmen kommit igång tar spanarna på sig glasögonen och tittar igenom salongen. Enligt MPA har spanarna fångat 17 personer under de senaste två månaderna, samtidigt som filmer som Spiderman 3 och nya Pirates of the Caribbean haft premiär.

Organisationen har även lånat två brittiska hundar, Lucky och Flo, som specialutbildats för att sniffa upp dvd-skivor. Tillsammans har de två labradorerna hittat över en miljon skivor. Hundarna har därmed varit så framgångsrika att de malaysiska myndigheterna misstänker att man inom vissa kretsar till och med satt ett pris på deras huvuden.

Läs mer om Lucky och Flo