Artikeln är skriven av en av PC för Allas läsare. Fakta och åsikter som presenteras i artikeln är skribentens egna, och är inte redaktionellt granskade av PC för Alla.


I dagens samhälle finns en stor mängd med olika typer av oprativsystem, men vilket är bäst? Vi har jämfört instatallationen, användarvänligheten och programmen.

Windows XP

Windows XP är det vanligaste operativsystemet idag och lätt att använda. Windows XP kräver en bra dator.

Installation:
På de flesta datorer som säljs idag är Windows installerad i förväg. När man installera krävs det en produktnyckel för att säkerhetsställa att det inte är en olaglig kopia.

Det finns inte så många valmöjligheter vid installationen. Man måste även här skapa ett administratörskonto. Då installationen är slutförd måste man aktivera Windows vilket är ytterligare än säkerhetsfunktion. Installationen tog cirka 30 minuter.

Användarvänlighet:
Det är lätt att använda, men har stora säkerhetsluckor. Nästan allting är översätt till svenska och har det går lätt att ändra inställningar om man är administratör. Det är lätt att installera program och köra spel.

Program:
Det finns en mängd program, dock kostar det flesta. I operativsystemet ingår inte så många program, och de som ingår är inte fullständiga.


Red Hat Linux
Red Hat Linux är ett av de vanligaste operativsystem, det kräver heller ingen monsterdator.

Installationen:
Red Hat Linux laddas ner via Internet och är svår att installera.

Installationen tar lång tid och är på tre cd-skivor. När man installera Red Hat måste man även skapa ett administratörskonto som används för att man ska ändra datorns inställningar. När man ska installera Red Hat Linux behöver man veta skärmupplösningen, tangentbordet och andra inställningar. Installationen tog cirka 45 minuter.

Användarvänlighet:
Det grafiska utseendet är enkelt att använda, dock är det svårt att starta en cd-skiva eller diskett. Det finns ett kodbaserat gränssnitt som kan vara svårt att använda för nybörjare.

Det är säkert men ska man spela spel rekommenderas inte operativsystemet.

Operativsystemet finns på svenska dock är inte allt översätt och felmeddelandena kan vara svåra att tyda.

Program:
På Internet finns en mängd program och det ingår också en stor mängd varierade program. Det ingår ett bra bildrederigensprogram och Open Office.


Ubuntu
Ubuntu är baserad på Linux-versionen Debian och lättast att installera.

Installationen:
Installation går nästan av sig själv, man anger i storsätt bara språket och på vilken hårddisk den ska installeras. När man installera öppnas först ett temporärt gränssnitt och därifrån installera man Ubuntu på hårddisken. Liksom Red Hat skapas också ett administratörskonto som krävs för att ändra datorns inställningar. Installationen tog cirka 20 minuter.

Användarvänlighet:
Utseendet påminner om Windows XP och är lätt att använda, cd-ikonen återfinns på skrivbordet. Dock är inte operativsystemets möjligheter lika stor som Red Hat Linux, här är också mera texter översätta till Svenska än Red Hat Linux.

Program:
Det finns inte en lika stor mängd program installerad, och de flesta program som installerades var på engelska. Har man dock Internet kan man dock översätta programmen till svenska.


Sammanställning:

Red Hat Linux
Installation: 5
Användarvänlighet: 5
Program: 9
Betyg: 19/30

Ubuntu
Installation: 9
Användarvänlighet: 8
Program: 5
Betyg: 22/30

Windows XP
Installation: 7
Användarvänlighet: 9
Program: 7
Betyg: 23/30

Slutbetyg:
Vinnaren blev Windows XP för sin användarvänlighet, god tvåa blev Ubuntu för sin installation.