Apples musiktjänst Itunes började nyligen sälja musik utan kopieringsskydd, så kallat drm-skydd. Det ger dig som konsument nya möjligheter att konvertera och spela upp musiken lite som du vill. Du kan till och med sprida den, även om det förstås är olagligt.

Helt oskyddad är dock inte den här musiken. Apple bakar fortfarande in kundinformation i den. Enligt nättidningen Ars Technica finns ditt namn, din e-postadress och dina Itunes-kontouppgifter inbakade i musikfilerna.

Det här gör det förstås möjligt för Apple att identifiera vem som ursprungligen köpt en viss låt som företaget hittar i ett fildelningsnätverk. Men helt säker är identifieringen inte. Enligt Ars Technica är det fullt möjligt att byta ut informationen i låtarna. Det betyder att om en illvillig person kom över din information så skulle han eller hon kunna märka mängder av låtar med den och sedan sprida dem och få dig att se ut som den skyldige.

Ett sätt att få bort informationen skulle, enligt Ars Technica, kunna vara att konvertera musiken till mp3-format, men då förlorar du samtidigt i kvalitet.

Exakt vad Apple har tänkt sig att utnyttja den inbakade informationen till har företaget inte berättat, men det skulle inte vara svårt att anpassa Itunes-programmet så att det rapporterade om det finns Itunes-låtar som du inte äger på din dator.

Ars Technica spekulerar i att Apple kanske vill hålla ögonen på småkopieringen, det vill säga att du ger en låt till dina närmaste vänner, en företeelse som musikindustrin är besatt av.

Att användarinformationen finns inbakad i musik som du köper via Itunes är ingen nyhet, men tidigare kanske det gjorde mindre eftersom ingen var direkt intresserad av att sprida den kopieringsskyddade musiken.