Jag har flera gånger agerat testperson på PC för Alla och kämpat med Linux i olika skepnader och versioner. Det har fungerat så där och ofta slutat med att jag svurit oupphörligen i flera timmar medan jag försökt installera stöd för mp3-filer…

Men den mörka tiden är borta. Ubuntu är allt Linux borde vara. Till och med Dell har börjat sälja datorer med Ubuntu installerat. Windows har äntligen fått en Linux-utmanare som vanligt folk kan begripa sig på. Det här, mina damer och herrar, är ett operativsystem för dig som inte vet ett skvatt om hur man skriver kommandorader i ett terminalfönster (fast du kan fortfarande göra det om du framhärdar).

Installation är busenkel. Du kan testa att starta datorn från cd-skivan och därmed kontrollera att det finns stöd för din hårdvara. Fungerar allt dubbelklickar du bara på en mapp på skrivbordet som heter Installera och svarar på sju enkla frågor. Sedan sköter Ubuntu resten och du kan koka en kopp kaffe om du vill.

Coola 3d-effekter
Första gången du startar datorn möts du av ett sobert brunt skrivbord som är rent från ikoner. I överkanten finns en list med tre menyer som innehåller alla program och inställningar du behöver.

Här hittar du möjligheter att personifiera skrivbordet, lägga på roliga 3d-effekter, coola skärmsläckare och mycket annat. Just när det gäller 3d-effekter är det lustigt att Ubuntu kan göra detta med ett klent grafikkort, medan Windows Vista kräver rejäla doningar för att du ska kunna få 3d-effekter.

För jobb och surfande
Ubuntu är inte till för dig som gillar att spela, visserligen följer det med lite pysselspel, men gillar du nya actionspel är Linux ingenting för dig. Som kontors- och surfdator blir den nämligen svårslagen.

För det första är Linux otroligt mycket säkrare än Windows. Det finns få virus och operativsystemet är inte heller lika öppet som Windows. Du slipper antivirusprogram med andra ord.

För det andra följer programsviten Openoffice med Ubuntu. Det är ett kompetent alternativ till Microsoft Office, och det är inga problem att spara eller öppna dokument skapade med Office. Webbläsaren kommer från Firefox. Och allt bara fungerar.

Enkelt att sköta
Tidigare har Linux alltid varit svårt att administrera. Men nu är det avsevärt enklare. Behövs en codec-fil för att exempelvis spela upp en viss typ av film hämtar Ubuntu denna automatiskt. Ansluter du en digitalkamera, mp3-spelare eller ett usb-minne poppar det upp automatiskt.

Och har du en Ipod kanske du känner till att det inte går att föra musik från den till datorn, utan bara från dator till Ipod? Det stoppar inte Ubuntu… Du kan enkelt markera musiken du vill kopiera från din Ipod och sedan dra den till mappen där du förvarar din musik.

När du hämtar hem vissa codec möts du av ett varningsmeddelande. Detta är till för användare i USA, där de till exempel inte får använda en dvd-codec hur som helst.

Svårt med mobilen
Nackdelar, finns de? Jodå, tillhör du typen som gillar att synkronisera telefonen med din dator ligger du pyrt till. Det går, men kräver en hel del kunskaper för att det ska fungera. Men om det inte är din grej och om du tycker att spel är ett överskattat nöje, då finns det inte längre någon anledning att köpa ett dyrt exemplar av Windows.

Ubuntu är perfekt för dig som skriver, surfar eller lyssnar på musik med datorn. Gillar du att redigera bilder tagna med digitalkameran är det inga problem heller. Och bäst av allt: Det är gratis!

Plus: Säkert operativsystem, enkelt att ställa in, gratis, coola grafiska effekter.
Minus: Vissa saker kräver mycket kunnande, som att ställa in en mobiltelefon för att synkronisera med datorn. Ingen svensk support.
Betyg:  (8 av 10)

Fakta

Tillverkare/läs mer: Canonical Ltd.
Systemkrav: 256 MB ram samt fyra gigabyte ledigt hårddiskutrymme.
Språk: Svenska (en del menyer är fortfarande på engelska).
Support: Nja, bara livechatt över internet eller via forum.
Cirkapris: Gratis.