Värmeböljor och stormar. Glaciärer som smälter. Rekordvarma vintrar. Naturen verkar vara ur led just nu, och det är vi människor som är de skyldiga. Genom att förbränna för mycket kol och olja bidrar vi till den växthuseffekt som gör att klimatet förändras.

Förklaringarna är många, men en av dem är vår hemelektronik. Alla nya prylar i hemmet drar stora mängder el, och med tanke på att elen är en bristvara kan den elsmarte datoranvändare göra sitt för att minska klimatpåverkan.

– Ju mindre energi vi använder, ju mer miljövänligt blir det, konstaterar Mikael Holst som är projektledare på Energimyndigheten.

Just nu arbetar Energimyndigheten med ett stort projekt för att studera hur mycket el vår hemelektronik förbrukar. 400 bostäder har utrustats med mätutrustning för att ta reda på vad de olika prylarna drar.

– Resultatet är inte klart, men de första prognoserna visar att hemelektroniken står för ungefär 20 procent av hushållselen,
berättar Mikael Holst.

Stängs aldrig av
En av de stora syndarna är våra datorer. När pc:n bara var en avancerad skrivmaskin som slogs på någon gång i veckan var elförbrukningen inte något större problem. I dag står däremot många datorer påslagna dygnet runt för att låta oss tanka hem filmer, fungera som telefon eller ge oss omedelbar
tillgång till internet. Det här gäller inte minst de så kallade mediedatorerna. De får inte stängas av helt, eftersom det gör att inspelningen slutar fungera, och eftersom de har kraftfulla processorer och grafikkort drar de mycket ström.

– Folk har ändrat sina vanor, och det är klart att det märks på energiförbrukningen, säger Mikael Holst.

Ett av de stora problemen är prylar som aldrig går att stänga av. Ett typexempel är digitalboxar, alltså de lådor som krävs för att titta på digital-tv. Energimyndigheten testade nyligen tio digitalboxar, och det visade sig att skillnaden var stor mellan märkena. Medan den sämsta boxen alltid drar 15 watt kan den som köper en tv med inbyggd digitalbox komma undan med så lite som 0,5 watt i viloläge – för både boxen och tv:n.

– Det här kanske inte verkar vara något att bråka om, men skillnaden blir faktiskt ungefär 120 kilowattimmar på ett år, säger Mikael Holst. Omräknat till pengar blir det 120 kronor
– och den riktigt stora skillnaden får vi förstås genom att se till hela Sverige.

– Om alla köper en tv med inbyggd box i stället för den sämsta digitalboxen sparar Sverige in energi som mot svarar uppvärmningen av 5 500 villor, säger Mikael Holst.

På samma sätt är det med alla prylar som förbrukar ström i onödan. De är inte någon jättekostnad för det enskilda hushållet, men blir ett stort problem för världen som helhet.
En brittisk undersökning visar att ungefär åtta procent av hushållens elförbrukning går åt till hemelektronik i viloläge.

Nu skulle inte energiförbrukningen behöva vara något problem. Det går att ta fram strömsnåla produkter – om tillverkarna vill.

Att hemelektroniken trots allt slukar ström i onödan beskriver
Mikael Holst som en barnsjukdom.

– Energiförbrukningen är inget som företagen prioriterar, säger han. Mer mogna produkter som vitvaror är mycket bättre än hemelektroniken.

Märkning på gång
På sikt är han övertygad om att till exempel digitalboxarna och annan hemelektronik faktiskt blir mer strömsnåla. Inom EU pågår nu ett arbete för att göra hemelektroniken grönare. När det gäller vitvaror har EU:s obligatoriska energimärkning varit framgångsrik, och nu vill unionen göra samma sak med allt från datorer till brödrostar. 2003 lades de så kallade Eco-design-direktivet fram, och om ett par år kan vi alltså få
se en tydlig märkning av elförbrukningen även på hemelektroniken.

Men fram till dess är det svårt för konsumenterna att avgöra vilka varor som är bra miljöval och vilka som är dåliga.

– Det är lurigt för konsumenterna, säger Mikael Holst. Det är bland annat därför Energimyndigheten gör tester.

Förutom att läsa tester är hans råd till konsumenterna att efterfråga strömsnåla produkter. På så sätt kan vi konsumenter sätta tryck på tillverkarna och få dem att ta fram
bättre miljöval. Vilket på sikt leder till mindre klimatpåverkan.

Läs mer:

Så mycket el drar dina påslagna prylar
   Watt Pris/timme
Pris/år
DATORER
 
   
Vanlig dator
 117 watt
 10 öre
887 kr
Mediedator  84 watt
 7 öre
636 kr
Bärbar dator (lättviktare):  28 watt
 2 öre
212 kr
Bärbar dator (standard)  81 watt
 7 öre
614 kr
Spelkonsol  170 watt
 15 öre
1 288 kr
       
SKÄRMAR      
Platt skärm 17 tum  29 watt
 3 öre
220 kr
Platt skärm 19 tum  39 watt
 3 öre
296 kr
Vanlig skärm (20 tum)  139 watt
 12 öre
1 053 kr
       
SKRIVARE      
Svartvit laser  18 watt
 2 öre
136 kr
Färglaser  28 watt
 2 öre
212 kr
Bläckstråleskrivare  16 watt
 1 öre
121 kr
       
ÖVRIGT      
Trådlös router  12 watt
 1 öre
91 kr
Datorhögtalare  13 watt
 1 öre
99 kr
       
TV/VIDEO      
Dvd  18 watt
 2 öre
136 kr
Tv (crt, 27 tum)  150 watt
 13 öre
1 137 kr
Tv (lcd)  175 watt
 15 öre
1 326 kr
Digitalbox  15 watt
 1 öre
114 kr
Hårddiskvideo  18 watt
 2 öre
136 kr

Fakta

Vi har kopplat en energimätare (UPM PM300) till ett antal vanliga prylar. Energimätaren visar förbrukningen i watt. Kostnaden har vi sedan räknat ut genom att multiplicera
förbrukningen med elpriset, som i skrivande stund ligger på 86,5 öre/kilowatttimme (Vattenfall april 2007). Du ser med andra ord vad de olika prylarna kostar att ha påslagna dygnet runt.

Ett komplett datorpaket med högtalare, skrivare och en stor
gammal crt-skärm kostar till exempel cirka 2 000 kronor om
året om allt är påslaget!

Vi har gjort alla tester när prylarna har varit i full gång.
Datorerna har gjort en virussökning, mediedatorn och
dvd-spelaren har visat en film och så vidare. För skrivaren har vi däremot inte visat energivärden under själva utskriften, eftersom den är så kortvarig. Här har vi i stället angett förbrukningen för att ha skrivaren i gång.

Vi har gjort våra tester på vanliga märkesprodukter som finns i ett vanligt hem. Det bör dock tilläggas att elförbrukningen kan variera kraftigt från produkt till produkt.

Sätt i viloläge...
De flesta apparater har ett viloläge (kallas även standby eller hibernate). Det betyder att de drar minimalt med ström, men samtidigt går snabbt att ”väcka till liv”. Viloläget är inget alternativ till att stänga av, men är bra för kortare uppehåll.

På vissa prylar måste du manuellt slå på viloläget och bestämma efter hur lång tid den ska slås på. På en pc gör du det genom att välja Start, Kontrollpanelen, Energialternativ. Klicka på Energischema och välj hur lång tid det ska gå. (I Windows Vista väljer du: Start, Kontrollpanelen, System och underhåll, Energialternativ, Energischema).

Som du ser finns det två olika lägen. Viloläge betyder att det du håller på med sparas på hårddisken innan strömmen minimeras. Väljer du däremot Vänteläge sparas ingenting på hårddisken. Det är alltså snabbare men osäkrare. På vissa äldre maskiner kan viloläget fungera dåligt.

... eller stäng av
En dator i viloläge förbrukar 14 watt, vilket kostar dryga
hundralappen om året. Att helt stänga av är ett bättre
alternativ när du inte ska använda den på länge, men inte heller avstängningsknappen är tillräcklig. Den bryter nämligen inte strömmen helt.

Det bästa sättet för långa uppehåll är därför att dra ut kontakten. Tycker du att det är krångligt kan du skaffa dig en grenkontakt med strömbrytare i stället. Kopplar du alla datorprylar till den gör du dem strömlösa med ett knapptryck.

Ja, det finns till och med en ännu smidigare lösning, och det är att köpa ett ”intelligent grenuttag”. Så snart du stänger av datorn bryts strömmen automatiskt till skärmen, skrivaren, bildläsaren och all annan kringutrustning som du kopplar hit.

Byt skärm
Har du en gammal crt-skärm finns det mycket att tjäna på att byta ut den mot en platt. Medan en crt-skärm kan dra uppåt 140 watt ligger en platt skärm på runt 30 watt. Har du
skärmen påslagen dygnet runt betyder det här ungefär en
tusenlapp per år. Dessutom förbättras arbetsmiljön eftersom
stora skärmar gör luften varm och torr.

Välj lcd-tv
En platt tv drar mindre ström än en gammal bildrörs-tv. Men det vill till att du väljer rätt platt-tv! En plasma-tv drar mer än en lcd-tv. På storlekar runt 40 tum drar plasma-tv:n dubbelt så mycket el!

Välj energisnålt
Skillnaden i strömförbrukning kan vara stor även mellan likvärdiga produkter. Elmyndighetens test av digital-tvboxar
visar exempelvis att den värsta boxen drog tre gånger mer ström än den energisnålaste. Det kan alltså löna sig att jämföra strömförbrukningen före köp. Butiken bör kunna skaffa fram information om energiförbrukning, även om det är svårt att hitta den informationen själv.

En skärm eller dator ska vara Energy Star-märkt. Det är en
internationell märkning som garanterar att apparaten inte drar för mycket ström. Läs mer här.