Det finns andra tillverkare av operativsystem än Bill Gates. Och det är inte säkert att det som är störst, passar just dina behov bäst. Därför har vi kikat lite närmare på dem som idag är de fem vanligaste.

Givetvis har vi tagit med klassikern Windows XP i vår granskning, och nya Windows Vista. Linux är ett vagt begrepp, och det finns inget enskilt operativsystem som kan sägas vara Linux. Däremot finns det en mängd olika distributioner, där Ubuntu är nybörjarens väg in till ett Linux-system. Ett annat spännande Linux-alternativ är DSL, Damn Small Linux, som stannar på 50 megabyte. Dessutom tittar vi på Apples Mac OS X 10.4.


Windows XP
Klassikern bland operativsystemen kom redan 2001. Senaste versionen är den med Service Pack 2 förinstallerad som kom 2004, och efter det har det kommit mängder med uppdateringar som ska laddas hem. Räkna med att det tar en bra stund att sätta upp ett fullt uppdaterat Windows XP-system. Nästa servicepack beräknas komma under hösten.
Under installationen får man svara på frågor vid flera olika tillfällen, något som irriterar i onödan.

Ett rent XP-system har inte så många program förinstallerat. Det finns däremot hur mycket program som helst som du kan köpa eller ladda hem. Dessutom kommer i princip all din hårdvara att fungera när väl drivrutinerna är installerade. De flesta program och tillbehör är oftast väldigt enkla att installera.

Vill du vara helt säker på att allting är kompatibelt så kör XP, som är det mest kompletta operativsystemet.

Fördelar: Överlägset vanligast, det finns enormt många program, ”alla” andra kör det.
Nackdelar: Börjar bli gammalt, ju fler program du installerar desto mer instabilt blir det, många virus och ständigt nya säkerhetshål.
För vem: För alla med lite äldre hårdvara, och som inte vill lära om.Windows Vista

Uppföljaren till XP kom faktiskt redan i slutet på 2006, och släpptes i Sverige i början av året. Trots det saknas fortfarande stöd för många tillbehör, och du kan inte vara säker på att det någonsin kommer att släppas fungerande drivrutiner. De flesta program som fungerar i XP fungerar dock också i Vista, men det kan vara bra att invänta det första servicepacket.

Microsoft har jobbat på att göra Windows mer användarvänligt, och en ny användare lär sig snabbt att använda Vista. Installationen är också smidigare än för XP. Det följer med massvis med små program, men de största skillnaderna är det snygga gränssnittet Aero Glass, samt sidopanelen där du kan lägga till små program.

Har du ett fungerande Windows XP-system idag så finns det inga större anledningar att byta till Vista. Ska du däremot sätta upp en ny dator så är Vista väl värt att överväga.

Fördelar: Nytt, fräscht operativsystem, massvis med nya funktioner, snyggare och säkrare än XP.
Nackdelar: Kräver kraftfull dator, inte säkert att alla gamla program och tillbehör fungerar.
För vem: För alla med ny hårdvara och som vill ta steget vidare till nästa stora operativsystem.


Ubuntu 7.04 Feisty Fawn
Ubuntu kommer i några olika varianter, där det mest är utseendet som skiljer sig åt emellan versionerna. Standard-Ubuntu använder sig av Gnome som fönsterhanterare, Kubuntu kör KDE och Xubuntu med Xfce lämpar sig för äldre datorer med sämre prestanda. Det finns även skolversionen Edubuntu, för de yngre förmågorna.

Att få igång Ubuntu är i de flesta fall väldigt enkelt. När man startar cd:n så får du faktiskt provköra operativsystemet innan du startar installationsprogrammet. Du kan även importera dina Windows-inställningar. I de fall installationen inte går igenom, som på två av våra gamla märkesdatorer, så stiger svårighetsnivån betydligt. Dock finns det ett starkt stöd för Ubuntu på nätet, så du kan få hjälp på diverse forum och webbplatser.

När Ubuntu väl är installerat hittar du många program direkt från start, inklusive webbläsare, bittorrent och kontorsprogram. Vill du installera nya program är det enkelt, det är bara att bläddra fram det i pakethanteraren och lägga till. Det finns massvis med program, och nästan alla är gratis. För dig som gillar datorspel blir det problem; utöver patienser så finns det mest bara enklare spel.

Fördelar:
Stabilt, säkert och lättanvänt Linuxsystem, stort användarstöd på webben, gratis.
Nackdelar: De stora, kommersiella programmen finns inte till Linux.
För vem: För alla som vill köra ett gratis-system och som är nyfikna på Linux.Damn Small Linux 3.3

Vill du köra en riktig lättviktare så är DSL givet. Det är så litet att du utan problem kan köra det direkt på ett usb-minne, men är ändå ett komplett operativsystem. Givetvis saknas en hel del program från start, men det finns enklare ordbehandling, webbläsare, ftp, musikspelare och möjlighet att fjärransluta till ett Windows-skrivbord.

DSL är perfekt om man snabbt vill starta upp ett operativsystem för att prova någonting. Som med Ubuntu körs operativsystemet igång från en live-cd. Det har även en del serverfunktioner, som ftp-, ssh- och webbserver. Däremot är det kanske inte det snyggaste operativsystemet, och det är heller inte helt enkelt att förstå för en nybörjare. Det har ingen klassisk startknapp, utan menyn kommer fram med ett högerklick. Även om det finns grafiskt användargränssnitt för många funktioner så måste man behärska textkommandona för att ha någon större glädje av DSL. DSL finns även i en större version, ”Damn Small Linux – Not!”, med betydligt fler funktioner.

Fördelar: Väldigt litet och smidigt operativsystem som går snabbt att köra igång.
Nackdelar: Inte särskilt användarvänligt, svårt att lära sig, få program.
För vem: För de redan invigda Linux-fantasterna.


Mac OS X 10.4 Tiger
Mac OS X bygger på Unix, vilket X:et i namnet visar. Apples operativsystem fungerar bara på deras egna datorer, däremot fungerar numera Windows även på Mac. Så om du vill kunna växla mellan operativsystemen kan det vara en god idé att köpa en Mac.

Mac-fantasterna hävdar bestämt att OS X är mycket snyggare än alla andra operativsystem, och att det är väldigt mycket mer användarvänligt än exempelvis Windows. Till det hör en snyggt designad hårdvara, och det är lätt att förstå att många tilltalas av helheten.

Längst ned på skrivbordet ligger Dock, som är en samling genvägar till program och funktioner. Överst på skrivbordet ligger alltid en menyrad som ändras beroende på vilket program som körs.

Programutbudet är betydligt mer begränsat om man jämför med Windows. Däremot finns alla de stora programmen som Office och Photoshop, och det finns flera bra Windows-emulatorer. Det finns även många roliga och bra funktioner förinstallerade. Spelutbudet har varit begränsat, men du kan räkna med fler spel framöver till Intel-baserade Macar. Version 10.5 kommer till hösten.

Fördelar: Snyggt, enkelt, stabilt, alla de stora programmen finns även för Mac.
Nackdelar: Få spel, fungerar bara på Apples hårdvara och är vi inte lite iTrötta på alla iNamn?
För vem: För alla med en Mac och ett starkt estetiskt intresse.