Det spelar ingen roll vad jag gör
FALSKT. Naturligtvis är den enskilda hemmadatorns elförbrukning försumbar ur ett globalt perspektiv. Massbilismen och kolkraftverken i Kina, Indien och USA är ett mycket större problem än den svenska hemelektroniken.
Men det betyder inte att det är meningslöst att göra något. Historien har visat att konsumenter faktiskt kan påverka genom vårt beteende. Vi kan efterfråga strömsnåla produkter för att sätta press på tillverkarna, och vi kan ta ansvar för vårt eget beteende.
– ”Många bäckar små” gäller även här, konstaterar Mikael Holst på Energimyndigheten.

Det kostar inget att ha datorn påslagen
FALSKT. Att ha en normal dator påslagen i en timme kostar ungefär 10 öre. Har du dessutom en gammal skärm, högtalare och skrivare tillkommer ytterligare 15 öre. Det här låter inte speciellt mycket, men om datorn alltid står
påslagen betyder det en kostnad på ungefär 2 000 kronor om året. Med tanke på att många av oss numera har flera datorer, och även tv-apparater, skrivare, tv-spel och liknande blir det en betungande kostnad att alltid lämna dem påslagna.

Det spelar ingen roll om jag lämnar datorn påslagen. Eftersom elen blir till värme går det åt mindre energi för att värma bostaden.
FALSKT. Det är sant att all påslagen hemelektronik alstrar värme. Den här spillvärmen gör mycket riktigt våra bostäder varmare, men i praktiken leder det sällan till någon besparing. I lägenheter med vattenburen värme reagerar termostaterna sällan på den lilla extravärme som hemelektroniken ger, och följden blir bara lite högre inomhustemperatur. Bor du i eget hus och har direktverkande el kan en påslagen dator betyda att elementen arbetar lite mindre. Å andra sidan är hemelektroniken sällan placerad så att värmen ska spridas på ett bra sätt. Risken att det bara blir varmt i ett hörn är alltså stor. Dessutom är det ju bara under vissa delar av året som vi behöver ha elementen påslagna. På sommaren blir den här extravärmen med andra ord snarare ett problem.

En bärbar dator är bättre för miljön
SANT. När det gäller bärbara datorer är tillverkarna duktiga på att ta fram strömsnål teknik. Förklaringen är förstås inte miljön utan batteritiden. Ju mindre ström datorn drar, desto
längre blir batteritiden. PC för Allas test ger också ett tydligt resultat. Vår stationära dator (inklusive platt skärm) förbrukade cirka 120 watt. Vår minsta bärbara dator behövde inte ens 30 watt.

En platt skärm drar mindre ström

SANT. De gamla stora bildskärmarna, de så kallade crt-skärmarna var riktiga monster när det gällde energiförbrukning. Ja, den gamla 20-tumsskärm som vi har testat förbrukar nästan 140 watt. Det här är fyra gånger så mycket som en platt skärm!

Jag har skärmsläckare, så jag kan utan problem lämna skärmen påslagen
FALSKT. Flygande brödrostar och rymdfärder må vara roliga, men de minskar inte strömförbrukningen. Datorn och skärmen är igång och förbrukar ström precis som vanligt. Välj i stället hellre datorns viloläge för korta pauser (se nedan). På så sätt stängs skärmen av helt och hållet vilket spar ström.

Alla datorer förbrukar lika mycket
FALSKT. Skillnaden mellan energisnåla datorer och värstingarna kan vara stor. Det finns Svanen märkta datorer från Fujitsu Siemens som bara drar 45 watt vid maximal förbrukning. Det här är mindre än hälften av vad PC för Allas
standarddator förbrukar. Som regel är de datorer som tas fram förföretagsmarknaden mer strömsnåla än konsumentdatorerna. Eftersom de inte ska användas för spel behöver de inte vara lika kraftfulla, vilket leder till strömbesparing. Dessutom är en inköpare mer intresserad av strömförbrukningen än en hemanvändare. Eftersom många företag kan köpa in tusentals datorer kan några watts sänkt förbrukning leda till stora besparingar.

Det är svårt att se hur mycket ström datorn drar
SANT. Både tillverkare och återförsäljare är dåliga på att uppge strömförbrukningen när det gäller hemelektronik. Medan vitvaror som kylskåp och frysboxar har en tydlig energimärkning saknar hemelektroniken som regel ens grundläggande uppgifter om hur många watt prylen drar. Nu pågår det dessbättre ett arbete inom EU att ta fram en gemensam märkning även för hemelektronik. Eco-design är namnet på det här EU-direktivet som presenterades redan 2003. Det väntas inte bli verklighet förrän om ett par, tre år. Läs mer om Eco-design på ec.europa.eu/enterprise/eco_design.

Läs mer