Har du snabbt bredband via telejacket från Telia i dag och funderar på att komplettera med digital-tv finns anledning att ta dig en rejäl funderare på vilken abonnemangsform som blir mest fördelaktig. Så fort du kopplar in digital-tv:n stryper nämligen teleoperatören ditt snabba bredband kraftigt. Detta för att säkerställa att din tv-signal inte påverkas om du surfar samtidigt.

Både bredband och tv går nämligen på samma bredbandslina och när du skaffat båda tjänsterna uppstår en konkurrens om bandbredden. Åtminstone för de kunder som valt snabbaste bredbandet.

– Det stämmer att det är på det här viset. Har du en snabb tjänst tappar du en del hastighet när du använder digital-tv, säger Jan Sjöberg, som är pressansvarig på Telia.

Halverad hastighet
Telia erbjuder i dag bredband via adsl med hastigheter från 250 kbit/s upp till 24 mbit/s. Väljer du någon av de långsammare tjänsterna påverkas inte din hastighet av om du kopplar på företagets digital-tv-tjänst.

Väljer du exempelvis Telias 8 mbit/s-tjänst kan surfhastigheten påverkas – men bara om du befinner dig mer än 1,5 kilometer från din telestation.

Har du däremot slagit till på värstingtjänsten 24 Mbit/s stryps den direkt ned till 14 Mbit/s. Och så fort du slår igång digitalboxen stryps bredbandet med ytterligare cirka 5 mbit/s – vilket gör att din reella surfhastighet för Telias snabbaste adsl-abonnemang hamnar på 9 mbit istället för de 24 som du betalar för. Och du får ingen rabatt på kostnaden, trots att du i praktiken inte får bandbredden du betalar för.

Läsaren David, som själv har ett 24 mbit/s-abonnemang och digital-tv fick inte veta detta när han beställde digital-tv-tjänsten.

Istället uppmärksammades det först när han tog kontakt med företaget supportavdelning.
– Jag har betalat extra i flera månader för ingenting, men jag tänkte att det var värt att uppmärksamma så att inte fler begår, eller fortsätter att begå samma misstag som jag, skriver David i ett mejl till redaktionen.

När PC för Alla kontaktar Telia med frågor om försämringarna i tjänsten säger företaget att detta är något som alltid meddelas kunden i butik och i företagets frågor och svar-sektion.

– Sedan kan man alltid brista i informationen och det är i sådana fall beklagligt. Just nu finns den här begränsningen men vi jobbar också hela tiden på att minska glappet, säger Cia Edlund på Teliasoneras presstjänst.

Telias bandbreddsbegränsningar kan också påverka dig som har lan-anslutning. Kör du företagets 10 Mbit/s-variant klarar du dig helt utan prestandaförlust men har du den snabbaste tjänsten, 100 Mbit/s kan den strypas med upp till 25 procent, ned till 75 Mbit/s, när du kopplar in digital-tv-boxen.

Du kan läsa mer om Telias begränsningar här och här.