Aaah! Det är en befriande känsla att kunna ha med sig datorn vart som helst utan att känna att den är för tung att släpa på.

Därför har vi den här månaden samlat på oss datorer med målet att få ihop så många som möjligt med en vikt under två kilo, och naturligtvis helst en bra bit under.

Och mycket riktigt ligger fyra av datorerna strax under tvåkilosstrecket, medan två är verkliga lättviktare: Sony Vaio TX5 och Asus U1F ligger på 1,25 respektive 1 kilo. Men det går, som du kommer att få se, en tydlig prestandagräns mellan de två viktklasserna ett respektive två kilo.

Skärmar på 12 tum vanligast
Runt två kilo är datorn fortfarande en ”vanlig” dator, om än med en lite mindre skärm. I vårt test är alla skärmar 12,1 tum, men 13 eller 14 tum är inte omöjligt.

Skillnaden är också att de oftast inte har grafikkort för spelgrafik, samt att priset ligger några tusen över en normal bärbar dator. De har också alla de vanliga komponenterna ”inne” i skalet, inget behöver hamna utanför datorn som en extern enhet.

Något måste offras
För att komma ned ännu mer i vikt måste det till mer extrema lösningar. Här handlar det inte om att tillverkaren svängt ihop en dator som av en händelse råkar väga lite mindre, nej här handlar allt om vikten.

Det här återspeglas både i prestanda och pris. De mindre datorerna har mindre, strömsnålare men också sämre komponenter, till exempel långsammare processorer och inte lika snabba hårddiskar.

Asus U1F visar också en av de typiska baksidor som finns med de ”ultralätta” bärbara. Den har en extern dvd-spelare. Det gör den 2,5 hekto lättare än Sonys dator, men krångligare att bära med dig om du ofta använder cd- eller dvd-skivor.

Det andra problemet är som sagt prislappen. Som du kan se i tabellen på sidan 64 ligger de båda lättviktarna i en klart lyxigare division när det blir dags att ta fram plånboken.

En extra lätt dator är än så länge inget för dig som vill jobba med tunga grafiska program eller spela spel, det står klart efter vårt test. Alla utom en av datorerna vi testar saknar dedikerade grafikkretsar vilket gör att värdena i 3d Mark, vårt testprogram för 3d-grafik, blir väldigt låga.

För surf och mejl
På grund av de små skärmarna lämpar sig de lätta bärbara datorerna inte heller för dig som ser dåligt eller gillar att ha en hög upplösning på skärmen. Det är bara de två dyraste datorerna som har en upplösning över 1 280 x 800 pixel.

Fördelarna är ändå uppenbara: En lättare dator gör dig mer mobil och du kommer att använda datorn oftare. Och är inte det hela syftet med en bärbar dator?

Läs vårt stora test:

Fakta

Plus:

  • Miljövänlig och tyst. Har ofta strömsnåla komponenter som alstrar mindre värme och kräver mindre kylning och väsnas mindre.
  • Du behöver oftast ingen separat datorväska. Datorn slinker ned i din vanliga väska eller ryggsäck. Smart är dock att skaffa ett fodral i neopren (dykardräktsmaterial) för att skydda mot repor och stötar i väskan.

Minus:

  • Ofta sämre prestanda och högre pris än en ”tung” bärbar dator.
  • Vissa lätta datorer har separata dvd-spelare så du måste släpa runt på flera olika saker.
  • Mindre skärm kan vara svårare att tyda och ger en sämre upplevelse för spel och film.