Dykarens älskling
Olympus Mju 770 SW har fantastiska egenskaper. Den kan användas ända ned till tio meters djup, klarar tio minusgrader, är stöttålig och överlever ett fall på 1,5 meter. Dessutom gör det inget om du råkar ställa dig på den, förutsatt att du inte väger mer än 100 kilo.

Vi har testat alla de här sakerna – utom att dyka på tio meters djup – och kameran håller vad den lovar. Vi fäste den i en nylonlina och slängde ut den fem meter ut i vattnet, lät den sjunka och halade in den. Tre gånger upprepade vi det och kameran filmade hela tiden.

Mju 770 SW har ett helautomatiskt läge, många finesser och en stor och detaljrik lcd-skärm. Men den är inte snabb; från start till första bild tar det två och en halv sekund och slutarfördröjningen är medelmåttig.

För byggkvaliteten, som gör att kameran tål vatten, får Mju 770 SW högsta betyg. Bildkvaliteten är okej men inte enastående. Som de flesta kompaktkameror tar den fina bilder utomhus. Snygga färger och rätt bra detaljer, men bilderna är inte riktigt skarpa utan känns något softade. Upp till iso 200, och till och med till iso 400, håller kameran bruset i schack, men allt över det bör du undvika.

Betyg: (8 av 10)Den sömniga badpojken
Du kan simma lugnt med en Optio W30 från Pentax. Tre meter ned i djupet i två timmar ska den klara. Så länge kunde vi inte hålla andan, men vi sänkte kameran till det djupet i sim-bassängen. Och visst klarade den det.

Lcd-skärmen är standard, 2,5 tum, men skärmupplösningen är lägre än hos många andra kompaktkameror med samma skärm-storlek. Skärpa och detaljer blir lidande när du ska komponera eller titta på bilder i visnings-läget. I stark sol är det svårt att se något alls.

W30 är seg starten. Det tar tre och en halv sekund innan du har tagit din första bild. Och du måste vänta tre sekunder till på nästa. Slutarfördröjningen är normal för en kamera i sikta och tryck-klassen, men sämst i vårt test.

W30 ger bilder av ganska bra kvalitet och klarar de flesta ljusförhållanden fullt acceptabelt i autoläget. När kontrasten i motivet är hög tenderar ljusa eller vita partier att bli överexponerade. Skärpan är förhållandevis god, men blir något sämre utåt kanterna.

Känsligheten, som når ända upp till iso 3 200, är bäst upp till och med iso 400. Brus börjar märkas redan vid iso 800 och ger sedan allt fulare brus ju högre du går.

Betyg: (6 av 10)En hårding som har flyt
Ricoh Caplio 500G Wide är en riktigt ful ankunge. Den är i första hand inriktad på att klara svåra yrkesmiljöer som brandutryckning, eller andra yrken där det behövs en robust kamera i extrema miljöer. Det märks på motivprogrammen, som saknar de vanliga lägena för porträtt och barn. I stället ger ett läge för eldsvådor en fingervisning om målgruppen.

Men visst kan den användas som familje-kamera. Vattentålig och dammskyddad som den är tål den att tas med på båtsemestern. Kameran är inkapslad i en gummidräkt och har stora lättåtkomliga knappar.

Vatten gillar den. Den kan vistas ned till en meter under vatten, är dammsäker och stöttålig och klarar att tappas i marken från en meter. Och om du tappar greppet under vatten så flyter den upp till ytan!

Upplösningen, den optiska zoomen och skärmen är normala. Men den har en fördel i vidvinkeln på hela 28 millimeter.
Liksom de flesta Ricoh-kameror är 500G snabb i starten, har kort slutarfördröjning och snabb autofokus. Väntetiden innan du kan ta nästa bild är också kort, medan seriebildtagningen inte imponerar. Bildkvaliteten i utomhusbilderna är klart godkänd med fina färger, bra kontrast och många detaljer.
Ricoh Caplio 500G Wide är kul men väl dyr om du vill ha den som en familjekamera.

Betyg: (6 av 10)Tåligare än väntat
Olympus Mju 780 är ingen amfibie. Den är ”bara” väderskyddad men vårt testexemplar klarade ett dopp på en halv meters djup.

Mju 780 kommer igång en hel sekund snabbare än den tidigare modellen Mju 750. Även väntetiden mellan bilderna har kortats ned.

En nyhet är skuggjusteringen, som låter kameran lätta upp skuggor och andra partier som annars blir alltför mörka. Det skapar en effekt som liknar hur ögat ser motivet. I vårt test använde vi funktionen flitigt och var mycket nöjda med resultatet.

Nytt är också att den (precis som de flesta andra kompaktkameror har kunnat länge) kan filma i 640 x 480 pixels upplösning med 30 bilder i sekunden.

Bildkvaliteten är godkänd. Färgerna återges särskilt bra i utomhusbilder. Skärpan är bäst i bildmitten men håller inte riktigt ända ut i kanterna. Brus är som vanligt ett problem med kompaktkameror och Mju 780 är inget undantag. Den klarar upp till iso 400 riktigt bra men över det blir bruset alltför störande.

Med den optiska bildstabilisatorn, det utmärkta allvädersskyddet och bilder av godkänd kvalitet är kameran sammantaget ett bra och prisvärt köp.

Betyg: (7 av 10)


Hela listan - fakta om alla de testade digitalkamerorna

Fakta

Vi hoppade i sjön, helt enkelt!

Urval. I den här månadens test har vi valt tre kompaktkameror som kan fotografera och filma under vatten – utan extra skydd. Därutöver måste de kvalificera sig med de vanliga kriterierna: minst fyra megapixel, minst tre gångers optisk zoom. Dessutom har vi tagit med en väderskyddad kamera för att testa hur mycket vatten väderskyddet klarar av.

Batterier. För batteriernas livslängd anges de värden för CIPA-standard som tillverkaren angivit. Standarden innebär att skärmen är påslagen hela tiden, en bild tas var trettionde sekund, blixt används för varannan bild och zoomen växlas mellan vidvinkel och tele vid varje bild. Kameran stängs av efter fem minuters användning. Värdena är angivna för de medföljande batterierna. Digitalt tidtagarur används för att ta tid på start och fördröjning. Alla bilderna i testet tas i högsta upplösning och i autoläge. Med den optiska zoomen testas skärpa, vinjettering och distorsion, det vill säga om normalt raka linjer kröker sig eller skevar i bild­kanterna.

Vi undersöker hur bra blixten lyser upp motivet och om den når ut i hörnen genom att foto­grafera en vit vägg på tre meters avstånd. Automatiken testas under många olika ljusförhållanden. Samma motiv tas med alla kamerorna med bara någon minuts mellanrum.

Bilderna skrivs ut i A4-storlek och bedöms efter skärpa, brus och färgåtergivning samt hur väl vitbalansen återger färgerna naturligt i dagsljus, arti­ficiellt ljus och blandat dagsljus.

Vattentålighet. Hur väl de tre vattentäta
kamerorna klarade undervattensmiljöer prövade vi genom att filma och plåta både i Mälaren på relativt grunt vatten och i simbassäng på något större djup. Den vädertåliga utsatte vi för regn och stänk, vilket den inte hade några problem att motstå. Därutöver testade vi också hur väl den klarade att doppas i vatten genom att filma en halvmeter under vatten.

  • Se exempel på bilder tagna med de olika kamerorna. (OBS! Zip-filen är 73 MB stor).
  • Filmerna från testet hittar du här. (OBS! Zip-filen är 83 MB stor).