Ska du ut och resa i sommar vill du säkert ha en kamera med dig som är enkel att använda och inte tar mycket plats i packningen. Det finns som vanligt en busslast kameror att tillgå – vi har valt att pröva sju kameror i prisklassen mellan 3 000 och 4 500 kronor.

Vi har låtit priset avgöra och sett vad vi kan få ut av de valda kamerorna. De skiljer sig åt i upplösning, zoomomfång, funktioner och hantering.

När det gäller hantering utmärker sig tre av kamerorna med tryckkänsliga pekskärmar. De har ett minimum av knappar på baksidan och i stället hanterar du de viktigaste funktionerna och inställningarna genom att trycka på de olika menyval som visas på skärmen. Med ett kvickt tryck på skärmen dyker olika alternativ upp där du snabbt kan göra ditt val.

Pekskärm kräver träning
Men hur smidigt det än är finns det en liten detalj du måste beakta. Med pekskärm måste du tänka på att inte av misstag komma åt skärmen när du ska fotografera. Rätt vad det är har du en uppsättning menyalternativ på skärmen som står i vägen för ditt motiv just när du ska ta din bild. Även om det går snabbt att trycka bort menyerna (genom att trycka lätt på avtryckaren) är det ett sinkande irritationsmoment. Du hejdas en stund innan du kan ta din bild. Dessutom känns det osäkert att inte veta om du faktiskt råkade ändra någon inställning av misstag med din skärmtryckning. Så pekskärmar kräver en viss vana och att du håller fingrarna i styr när du ska plåta.

Lätt att plåta ansikten
Den mest spännande trenden för kompaktkameror är ansiktssökande autofokus. Funktionen har populärt kommit att kallas ansiktsigenkänning, men är en funktion som automatiskt ställer in fokus där den uppfattar att det finns ett ansikte eller fler i den komponerade bilden. Kameran hittar sina ansikten, ställer fokus och anpassar automatiskt exponeringen för att både hudtoner och helheten ska ge bästa möjliga bildkvalitet. Det hela sker blixtsnabbt och fungerar riktigt bra. Fyra av kamerorna i vårt test är utrustade med den här funktionen och allt fler kameratillverkare hakar på trenden.

Läs testet här:

Fakta

Här är några viktiga saker du bör titta efter när du köper digitalkamera. Har kameran dem är det en klar fördel.

  • Optisk sökare (genomsikt eller elektronisk)
  • Optisk zoom (gärna 3x eller mer).
  • Bildstabilisering (optisk eller mekanisk) eller skakreducering.
  • Stor lcd-skärm (2,5-3 tum).
  • Lättanvända reglage och enkla menyer