Canon med bra vidvinkel
Rekommenderas av PC för Alla Canon Ixus 850 IS är välbyggd med ett gediget metallskal som gör den solid och tålig, även om ytan är lite väl känslig för repor. Vi gillar att den optiska sökaren finns kvar, för även om skärmen är ljusstark och bra krävs ändå ett komplement när solljuset är för starkt. Till fördelarna hör att kameran försetts med optisk bildstabilisator.

En riktig höjdare är objektivets vidvinkel som är på 28 millimeter, den första Ixus-kameran med så bred vidvinkel.

En ny funktion för Canon är ansiktsigenkänning. Kameran kan automatiskt upptäcka ett eller flera ansikten och sedan fokusera och exponera utifrån dem. Kamerans upplösning är på 7,1 megapixel, vilket ger bra resultat när det gäller kontrast och skärpa överlag.

Det största problemet med bildkvaliteten är att skärpan blir betydligt sämre utåt hörnen. Det drar ned betyget ett snäpp. Brusnivån är rätt normal och helt godtagbar upp till iso 400, men däröver blir den tydlig och i högsta iso riktigt ful. Kromatisk aberration och vinjettering (se sidan 49) hanterar kameran bra. Färgåtergivningen är likaså mycket god med klara distinkta färger.

En trevlig kamera och ett bra köp.

Betyg: (8 av 10)


Fin uppföljare, Fujifilm!
Bäst i test Fujifilm var framgångsrika med Finepix F30 och uppföljaren heter Finepix F31fd. Den är nästan likadan men har ett par förbättringar. Nytt är ansiktsigenkänningen. Den hittar upp till tio ansikten, ställer in efter det ansikte som framträder mest och anpassar de övriga efter det. Funktionen är blixtsnabb.

Kameran startar på en dryg sekund men du har inte din första bild fångad förrän tidigast efter två och en halv sekund.

Tack vare en riktigt kort slutarfördröjning garanterar kameran ändå att du hinner ta dina bilder med kort varsel. Seriebildstagningen är långsammare, men menyerna är åtminstone lättnavigerade.

Via f-knappen kommer du åt de vanligaste inställningarna som iso, kvalitet och färgläge. Det vore naturligt om du också kunde hitta vitbalansen här, men nej. För att ändra den måste du in i menyerna.

Bildkvaliteten är annars mycket bra. Färger, skärpa och kontrast får med beröm godkänt, och missfärgningar i bilden är så gott som obefintliga. Brusnivån är normal, helt godkänd upp till iso 400, iso 800 kan passera för små bilder. Sammantaget är det ingen tvekan, det här är vår testvinnare.

Betyg: (9 av 10)


Liten och nätt Nikon
Nikon Coolpix S500 är minst i testet, och liknar inte alls tidigare Coolpix-modeller. Känslig-heten når upp till iso 2 000 och trots att tillverkaren lagt ned mycket krut på att reducera bruset med sin nya bildprocessor ger det högsta iso-läget tydligt störande färgbrus.

S500 har försetts med Nikons beprövade ansiktssökning, inbyggd röda ögon-fixare och d-lightning som lättar upp mörka områden i redan exponerade bilder.

Därtill har den en äkta optisk bildstabilisator som fungerar utmärkt. När det gäller prestanda är S500 snabb utan att sätta några rekord. Starttiden är genomsnittlig, men slutarfördröjningen något snabbare.

För fotografering i serie är kameran lite trög och batteritiden är relativt kort. Skärpan håller inte ända ut i bildhörnen och bilderna uppvisar en del tunndistortion i vidvinkelläge. Bildkvaliteten är däremot god med varma klara färger. Kromatisk aberration hanterar den bra, och brusnivåerna är rätt normala.

Betyg: (7 av 10)
Tung men smidig Panasonic

Panasonic TZ2 lanseras som en idealisk reskamera. Stor brännvidd, användbarhet och byggkvalitet är fördelarna. Kameran utstrålar kvalitet, är robust (tyngst i testet) men ändå smidig att hantera. Med den här kameran får du en rejäl optisk zoom på 10 gånger och samtidigt en riktigt bred vidvinkel på motsvarande 28 millimeter. Därtill har den en väl fungerande bildstabilisator, vilket är extra nödvändigt med så stor zoom.

Prestanda är normala, med en starttid på över två och en halv sekund. Slutarfördröjningen ligger på genomsnittet för en kamera i den här klassen. Serietagningen är inte heller snabb, mindre än en bild i sekunden. Bildkvaliteten gör oss gladare, med utmärkt skärpa ända ut i hörnen och fina vidvinkelbilder utan tunndistortion. Bilderna är befriade från missfärgningar. Ett mycket bra resultat för en kamera med så lång zoom.

Däremot är bildkomprimeringen rätt hård. Upplösningen är på 6,1 megapixel men bilderna blir små med smärre kvalitetsbrister här och där. Högsta iso är 1 250 vilket är rätt väl kontrollerat i kameran, men visst brus är synligt redan vid iso 400 och blir tydligare ju högre du går.

Betyg:  (7 av 10)


Fryst bild problem för Pentax
Pentax Optio T20 är en 7-megapixelskamera med en stor 3-tumsskärm och en pekskärmsmeny med nya lösningar. Kameran är mycket tunn, mindre än två centimeter när zoom-objektivet dragits in i kameran. Den har en enkel, rektangulär form och kvaliteten är utmärkt. Eftersom den har pekskärm finns det bara två knappar på baksidan utöver zoomreglaget, en för bildvisning och en för att öppna huvudmenyn.

Skärmen fungerar utmärkt och gör kameran snabb och enkel att manövrera. Du får fram de viktigaste inställningarna med ett snabbt tryck på skärmen och det är lika lätt att gå vidare i de menyvalen.

Tyvärr är batteritiden extremt dålig. Pentax anger att du kan ta 130 bilder på en laddning, men vi fick bara ut drygt 100.

Prestanda är inget vidare heller: extremt lång starttid på över sex och en halv sekund, långsam slutarfördröjning och serietagning. Bildkvaliteten är dock över genomsnittet, med bra exponering, acceptabel färgåtergivning och ganska hög bruskontroll. Bruset är godkänt upp till iso 160, men är synligt redan vid iso 400, medan högsta iso på 800 ser illa ut. Blixten täcker ordentligt ända ut i kanterna och når upp till över fyra meter.

Värst är dock autofokussystemet. Kameran tar lång tid på sig att fokusera, även i bra ljus. Dessutom: När du trycker ned avtryckaren för att fokusera så låser kameran bilden på skärmen tills den har fokuserat. Irriterande!

Betyg: (5 av 10)Nyckfull Samsung med jätteskärm
Samsung L74 Wide har en gigantisk tryckkänslig skärm på tre tum. Extra många pixel gör den skarp och tydlig, om än lite opålitlig. Det gäller att hålla tungan rätt i mun när du pekar på menyalternativen. Flera gånger valde den en annan inställning än den jag pekade på och ibland reagerade den inte alls. Andra gånger återgick den till utgångsläget utan att någon ändring gjorts.

Samsungs L-serie är lätthanterliga sikta och tryck-kameror. Det är trevligt att Samsung har försett den här instegsmodellen med en rejält tilltagen vidvinkel på motsvarande 28 milli-meter. Zoomomfånget är på 3,6 gånger och upplösningen på 7,2 megapixel. L74 tar god tid på sig att komma igång – över fem sekunder är en lång väntan på att första bilden ska tas.

Serietagningen är så gott som ljudlös, vilket gör att du känner dig osäker på om några bilder verkligen tas.

Till fördelarna hör ansiktsigenkänningen som fungerar bra, ett rejält tilltaget internminne på 450 megabyte och som extra bonus finns, för den som vill använda kameran vid resor, en guide med reseinformation över 4 500 områden i 30 länder. Bildkvaliteten är medelmåttig med något kalla färger. Kromatisk aberration förekommer och distortionen är tydlig med böjda linjer i kanterna. Redan vid iso 400 börjar färgbruset bli synligt och värre blir det vid iso 800 och 1 600 som du bör undvika.

Betyg: (6 av 10)Skarp Sony trivs i solen
Rekommenderas av PC för Alla Sony Cyber-shot DSC-N2 är de enda kameran i testet med tio megapixels upplösning. Tack vare en större sensor än föregångaren klarar den att ta riktigt skarpa bilder och ändå reducera färgbruset till en rimlig nivå.

Den stora 3-tumsskärmen dominerar baksidan och visar skarpa kontrastrika bilder, även i starkt solsken. Knapparna på baksidan är få och små. Ett zoomreglage, en knapp för att ändra skärmvisning och en menyknapp – det är allt. Bildvisning, bildtagning och filmläge ändrar du på sidan av kameran.

Det är med den tryckkänsliga skärmen som du går in i menyerna och ändrar alla inställningar, och det fungerar snabbt och smidigt.

N2 har ett helautomatiskt läge, ett programläge, åtta motivprogram och ett manuellt läge. Prestandamässigt är kameran rätt snabb i starten och har kort slutarfördröjning.

Däremot imponerar inte serietagningen med sina knappa en bild per sekund i upp till tre bilder.

Även om bilderna blir skarpa och fina till största delen misstecknar de något och skärpan når inte ända ut i bildhörnen. Färg-återgivningen är vi riktigt nöjda med och både inomhusbilder och utomhusbilder håller en mycket hög nivå. Viss kromatisk aberration förekommer men är inget stort problem.

Färgbruset är knappt märkbart till och med iso 400 och kan även passera vid iso 800, men längre än så bör du inte gå.

Betyg:  (8 av 10)


Snabbfakta om digitalkamerorna

Fakta

Urval. I den här månadens test har vi valt sju kompaktkameror i prisspannet mellan 3 000 och 4 000 kronor. Det är priset som har varit det avgörande, för att se vad du kan få för de pengarna.

Upplösningen varierar mellan sex och tio megapixel, och den optiska zoomen ligger på 3x eller mer – i ett fall hela 10x.

Batterier. För batteriernas livslängd anges de värden för CIPA-standard som tillverkaren angivit. Standarden innebär att skärmen är påslagen hela tiden, en bild tas var trettionde sekund, blixt används för varannan bild och zoomen växlas mellan vidvinkel och tele vid varje bild. Kameran stängs av efter fem minuters användning. Värdena är angivna för de medföljande batterierna.

Funktioner. Digitalt tid-tagarur används för att ta tid på start och fördröjning. Alla bilderna i testet tas i högsta upplösning och i autoläge. Med den optiska zoomen testas skärpa, vinjettering och distorsion, det vill säga om normalt raka linjer kröker sig eller skevar i bild­kanterna.

Vi undersöker hur bra blixten lyser upp motivet och om den når ut i hörnen genom att foto­grafera en vit vägg på tre meters avstånd. Automatiken testas under många olika ljusförhållanden. Samma motiv tas med alla kamerorna med bara någon minuts mellanrum.

Bilderna skrivs ut i A4-storlek och bedöms efter skärpa, brus och färgåtergivning samt hur väl vitbalansen återger färgerna naturligt i dagsljus, arti­ficiellt ljus och blandat dagsljus.