Det har stormat rejält runt det svenska företaget Medison den senaste veckan. Inte bara i Sverige - nyheten om den bärbara datorn som säljs för bara 1 000 kronor har nått hela världen. Och på nätet går meningarna isär. Många anklagar företaget för att bluffa, och menar att erbjudandet helt enkelt är för bra för att vara sant.

Under onsdagskvällen höll Medison en hastigt planerad presskonferens i Stockholm. Budskapet var tydligt:
- Det här är inte någon bluff, sa Medisons vd Valdi Ivancic.

Det extremt låga priset - lägre än den välgörenhetsdatorn OLPC som säljs till skolbarn i tredje världen - förklarar Valdi Ivancic med att Medison dels har extremt låga marginaler, och dels en annorlunda affärsmodell.

Affärsmodellen går bland annat ut på att företag ska annonsera på Medisons webbplats. En annons som visas för besökare från ett enda land under en månads tid ska kosta 100 000 kronor, medan en global annons som ligger under längre tid kan kosta så mycket som 20 miljoner kronor.

I dagsläget är finns det inga annonsörer, men Valdi Ivancic är full av tillförsikt.
- När de första datorerna levererar kommer vi att ha avtal klara med våra samarbetspartners.

Enligt Medison kommer de första kunderna att få sina datorer inom två veckors tid.

Medison visade upp en dator på presskonferensen (se bilderna intill) som påstods vara exakt den modell som ska levereras till kunderna.

Datorn är påfallande lik en modell som tillverkas av företaget Clevo, men hur det kommer sig vill inte representanterna från Medison svara på. Enligt uppgifter i dansk fackpress ska Clevo ha förnekat samarbete med Medison.

Överhuvudtaget svarade företaget inte på några frågor om vem som tillverkar eller levererar datorerna.
- Med hänsyn till tillverkaren kan vi inte gå ut med det i dagsläget. Deras kunder kan reagera och tro att vi särbehandlas eftersom vi håller så låga priser, säger Valdi Ivancic.

På undersidan av datorn som visades upp för media var etiketten med serienummer och tillverkningsinformation bortskrapad. På frågan om varför svarade Medison att de inte ville avslöja tillverkaren.

Däremot påstår Medison sig vara delägare till en monteringsanläggning i Brasilien. I den anläggningen är det tänkt att vissa av de sålda datorerna ska slutmonteras, dock inte alla. I vissa fall kommer leveranserna att gå direkt från tillverkaren till slutkund.

PC för Alla kunde tidigare under onsdagen avslöja att Medison hänvisar sina kunder till serviceföretaget Infocare - trots att Infocare förnekar att de skulle ha något färdigt avtal med Medison.
- Vi fick ett löfte från Infocares vd om att vi kunde lägga ut uppgifterna på vår sajt. Sen har det skett ett missförstånd hos dem, personerna längre ner i deras organisation har inte fått rätt information, säger Valdi Ivancic.

Läs mer:
Medisons grundare: "Jag ska bli statsminister"
Medisons servicepartner: "Inget avtal är färdigt"
Bluffanklagat företag svarar på kritiken ikväll

Tror du att Medison bluffar med sin 1000-kronorsdator?
Det är inte längre tillåtet att rösta.