För den som inte vill betala dyra pengar för Microsofts Office-paket finns det flera intressanta alternativ. Exempelvis finns Open Office, ett komplett kontorspaket som är helt gratis, eller Google Docs och Spreadsheets, som är webbaserade ordbehandlare och kalkylprogram, också helt gratis att använda.

Nu verkar det som att Microsoft börjar känna av konkurrensen från gratisalternativen och tillkännager att man jobbar på ett gratisalternativ, rapporterar BBC.

Företaget planerar att släppa en version av sitt Works-paket, som ska vara helt gratis. Finansieringen ska istället lösas med hjälp av reklam. Varje gång användaren går ut på internet ska nytt reklammaterial laddas ned och försöket är tänkt att pågå fram till mitten av 2008, då Microsoft ska utvärdera om tjänsten är lönsam.

Enligt BBC kommer tjänsten att lanseras tillsammans med nästa version av Works, som släpps innan årsskiftet.

Works-paketet är en enklare och billigare variant av det populära Office-paketet och huvudfunktionerna är ordbehandlare och kalkylprogram. Programmet kostar i vanliga fall dryga 400 kronor, medan Office-paketet börjar på cirka 2 000 kronor och uppåt.