Det var i en intervju med tidningen Jönköpingsnytt som Valdi Ivancic, vd på det omdebatterade företaget Medison, berättade hur mycket trafik de haft på sajterna Medison.se och Medisoncelebrity.com.

– Vi har 1,5 miljoner unika besökare dagligen. Vi är kanske upp i en 10-15 miljoner besök på en vecka, sa Valdi Ivancic till tidningens reporter.

I samma intervju sa han även att Medison tvingats uppgradera sina servrar för att klara av trafiken.

Men efter artikeln har det framkommit att siffrorna inte stämmer, bland annat på diskussionsforumet på konsumentsajten Cint.Det visar sig nämligen att statistiken från det webbhotell som Medison anlitar, Surftown, ligger publikt, så att vem som helst kan gå in och titta.

Genom att helt enkelt lägga till /webalizer till adressen går det att se exakt hur många besökare och sidvisningar de båda sajterna haft – dag för dag.

Den allra bästa dagen, trafikmässigt, för sajterna är den 25 juli. Då hade Medisoncelebrity.com, den av de båda sajterna med mest trafik, 66 275 unika besök, och 1,2 miljoner sidvisningar.

Men det är rekorddagen. En normal dag har sajten snarare runt 10 000 unika besök. Ganska långt från de 1,5 miljonerna besökare Valdi Ivancic tidigare hävdat att sajten haft.

När PC för Alla kontaktar Valdi Ivancic blir han överraskad över uppgifterna om att besöksstatistiken inte stämmer. Han ber att få kolla upp statistiken, och ringer upp igen en liten stund senare.

– Jag måste ha menat hits [se fotnot, PFA:s anm]. Man kan se i statistiken att vi har haft runt 1,2 miljoner hits. Jag minns inte att jag skulle ha pratat om unika besökare.

Men i artikeln där du är citerad säger du att ni har haft 1,5 miljoner unika besökare om dagen. Och att ni har över 10 miljoner på en vecka.
– Va? Det har jag inte alls sagt. Och jag har överhuvudtaget inte pratat om någon veckostatistik.

Så du menar att du är felciterad?
– Ja, det är jag.

Valdi Ivancic har tidigare förklarat att företagets affärsmodell går ut på att de billiga datorerna till stor del finansieras av reklamintäkter på sajten. Att företagets sajt har så låg trafik – trots den enorma uppmärksamhet företaget fått på sista tiden – riskerar att göra det svårt att dra in de pengarna.

Men enligt Valdi Ivancic går allt enligt planerna.
– Vi räknar med att de första annonserna är uppe på sajten nästa vecka.

På en presskonferens i förra veckan berättade Valdi Ivancic att det kostar mellan 100 000 och 20 miljoner kronor att annonsera på Medisons webbplatser.

PC för Alla fortsätter att bevaka turerna kring företaget Medison. På pcforalla.se hittar du de senaste nyheterna.

Fotnot

  • En unik besökare när man pratar om webbstatistik är en specifik webbläsare som besöker en sajt.
  • Hits är det totala antalet sidor, bilder och andra filer som har visats. En besökare genererar ofta väldigt många hits. Därför brukar man i statistiksammanhang aldrig använda begreppet, eftersom det inte säger något om hur många personer som besöker en webbplats.

Läs mer:
Här är Medisons försvar - ord för ord
Hjälp oss identifiera 1000-kronorsdatorn!
Medison fortsätter tiga om leverantörer - men förnekar bluff
Medisons grundare: "Jag ska bli statsminister"
Medisons servicepartner: "Inget avtal är färdigt"