Datortillverkaren Apple klämmer in ny teknik i sin Macbook Pro samtidigt som de kastar ut kvicksilvret som fanns i skärmen. Och visst fungerar det bra!

Utseendemässigt är det ingen som helst skillnad mellan förra generationens Macbook Pro och den nya. Samma snygga borstade aluminiumskal, runda hörn och avsaknad av fula klisterlappar som upplyser om än det ena och än det andra. Det är först när vi installerat Boot Camp och utsätter datorn för våra tester som det börjar hända saker.

Snabbare grafik
För det första har grafikkortet fått sig ett rejält lyft. Nu sitter ett Nvidia Go 8600 i datorn, vilket dels ger dig möjligheter att spela Directx10-spel, dels ger ett bra resultat i prestandaprogrammet 3d Mark 05. Över 6 000 poäng är inte illa alls, i den tidigare versionen 3d Mark 03 får den dryga 11 000 poäng.

I Photoshop-testet får den samma låga resultat som kusinen Macbook fick när vi testade den. Att det går så trögt i just detta moment är lite lustigt, men ingenting som vi har svar på. Hur som helst, en minut tog det, vilket är underligt för en dator med två gigabyte ram-minne och Intels nya Santa Rosa-processor; en T7700 klockad till 2,4 GHz. Även när vi testar med att installera senaste versionen av Photoshop som är optimerad för OSX tar det lika lång tid.

Om vi glömmer hårdvaran ett ögonblick så kan vi konstatera att utseendemässigt slår den allt. När du arbetar i mörker med den tänds tangetbordet så att du ska kunna se tangenterna bättre. På datorns ovansida sitter gömda ljussensorer som känner av vilken ljusstyrka som finns i rummet och som ställer in ljusstyrkan – hur läckert som helst.

Tangentbordet är för övrigt mycket skönt att arbeta med då det är mjukt och har alldeles lagom slaglängd.

Utan kvicksilver
Skärmen, en 15-tums bredbildshistoria, är mer ljusstark än tidigare modeller. När jag ställer upp nya Macbook Pro bredvid min ett år gamla Macbook Pro syns skillnaden på en gång; den nya är både skarpare och mer ljusstark. En annan nyhet som inte syns är att Apple slutat upp att använda kvicksilver i sina skärmar. Positivt för miljön, således.

Nackdelar då? Jo, det finns ett par stycken. För det första är antalet usb-ingångar snålt, tre stycken. För det andra blir datorn ruskigt varm. Enligt förståsigpåare beror detta på att Apple använder chassit som kylfläns. Fördelen är att störande fläktljud försvinner, men den blir varm. Och för det tredje har Apple bytt ut pc-cardanslutningen mot den nya pc express, som ingen använder.

Men bortsett från detta är det här en mycket bra dator som inte bara ger dig mycket prestanda utan som även är otroligt läckert designad. Känner du att skilsmässan från Windows blir för stor finns det tre olika sätt att köra Windows på datorn.

Men efter ett litet tag tillsammans med OSX kommer du inte att sakna XP eller Vista.

Plus: Bra prestanda, bra operativsystem, går att köra dubbla operativsystem, mycket bra skärm, magnetkontakt som gör att du inte kan fastna i sladden och riva ned datorn på golvet.
Minus: Snål garanti, antalet ingångar kunde vara fler.
Betyg: (8 av 10)

Fakta

Tillverkare/läs mer: Apple, 020-120 99 71, www.apple.se,
hitta din återförsäljare här
Processor: Intel Core 2 Duo, 2,4 GHz, 4 MB cache.
Minne: 2 GB, ddr2, 667 MHz (går att bygga ut till fyra GB).
Hårddisk: 160 GB.
Skärm: 15 tum, 1 440 x 900 pixel.
Grafikkort: Nvidia Geforce 8600 GT.
Nätverk: Wifi 820.11 b/g/n, ethernet 10/100, bluetooth.
Ingångar: Dvi, 2 st firewire, 2 st usb 2.
Mått (b x d x h): 36 x 24 x 2,5 cm.
Vikt: 2,5 kg.
Garanti: 1 år.
Cirkapris: 23 000 kronor.

3d Mark 03: 11 399 poäng
Videokonvertering: 3 min 22 sek
Bildbearbetning: 1 min 2 sek
Musikkonvertering: 49 sek
Cd-kopiering: 7 min 6 sek
Batteritid: 2 tim 35 min