Visst är de lockande. Med en hd-film-kamera får du mycket skarpare filmer från dopet, kräftskivan eller midsommarfesten. Med nästan fyra gånger så många bildpunkter som i en gammal dv-kamera kan du vara säker på mycket hög detaljrikedom, vilket vårt test av fyra hd-kameror tydligt visar.

Men det finns också nackdelar du bör se upp med, särskilt om du vill kunna klippa filmen och bevara den höga kvaliteten hela vägen.

Se upp med prislappen
För det första är hd-kamerorna nya på marknaden och även de billigare modellerna har rätt stora prislappar. För det andra kräver den högre upplösningen en stark dator för att du ska kunna klippa filmen på ett smidigt sätt.

Och hur ska du visa den färdiga filmen? De flesta dvd-spelarna i svenska hem i dag klarar inte av att spela upp hd-material.

Det gör däremot de nya teknikerna hd-dvd och blu-ray, men de spelarna kostar multum än så länge, och du behöver en matchande brännare.

Det här är förstås ett lyxproblem. I värsta fall kan du visa filmerna i lägre upplösning på en vanlig tv direkt från kameran. Och spara de högupplösta originalen för framtiden när du har bättre kringutrustning.

Är du fortfarande intresserad? Bra! Då ska vi titta lite extra på vad du bör spana efter innan du bestämmer dig för vilken modell du ska lägga månadslönen på.

Viktigt med information
Först och främst, ta reda på vilket format kameran spelar in i. Det äldsta och mest beprövade är hdv. Fördelen med hdv är att det har ett brett stöd, går att klippa i de flesta videoredigeringsprogrammen och ger en solid grundkvalitet. Om du vill spela in amatörfilmer är det här förmodligen ditt bästa val.

Alternativet är avchd som är framtaget av Sony och Panasonic. Formatet har en kraftig men effektiv komprimering men nackdelen är att det ännu inte stöds fullt ut av alla redigeringsprogram.

Visst ger avchd extra utrymme att spela in på, men den tunga komprimeringen betyder också att det är otympligt att klippa och frågan är om kvaliteten verkligen matchar hdv i dagsläget. Därför rekommenderar vi avchd åt semesterfilmaren.

High definition (hd, hög upplösning), visst låter det bra, men en viktig sak att ha i åtanke är om kameran återger färger dåligt eller komprimerar sönder dina
dyrköpta pixlar så lurar du bara dig själv. Stirra dig alltså inte blind på en enda siffra.

Förutom att välja format du ska ha, bör du se till att kameran har de finesser du vill ha. Det kan vara alltifrån bra manuell kontroll till möjligheten att koppla in extern utrustning. Olika modeller har olika styrkor och svagheter – köp en kamera som passar dina behov.

Här är vårt stora test: