Enda riktiga filmkameran
Den känns lite klumpig och plastig, Canon HV20. Säkert för att den spelar in på mini-dv-band och att kassett-huset tar upp stor plats utan att väga så mycket. Innanför skalet gömmer sig dock testets bästa bildkvalitet. Även om färgerna som i alla konsumentkameror är överdrivet mättade. så är det bara marginellt i den här modellen och färgåtergivningen blir därför utmärkt.

Kameran har ett gäng manuella inställningar och framför allt särskilda knappar för många av dem. Tryck bara in knappen för att motljuskompensera mitt i ett klipp. Vill du byta till manuellt fokus? Lugn, det finns en knapp för det också och bredvid den ett litet rullhjul för enkel inställning.

Det här är den enda kameran i testet som kan spela in progressiv film, det format som används i proffsfilmer. Det ger en annan känsla till filmen och vi tycker att det är vackert. Och möjligheten att byta format beroende på vad du vill spela in gör naturligtvis inte det hela sämre.

Betyg: (8 av 10)Fin fokus och starka färger
JVC GZ-HD7 ser professionell ut med sitt stora motljusskydd och svarta skal. Det intrycket förstärks av att kameran har testets bästa kontroll över manuell fokus – en gammal hederlig fokusring.

Kameran använder en egen komprimeringsstandard som JVC kallar fhd. Den har större likheter med hdv än med avchd och hamnar någonstans emellan dem i kvalitet, åtminstone om vi ska döma efter inspelningarna med den här modellen.
Bilden är fin överlag med måttliga mängder brus om du inte filmar under dåliga ljusförhållanden då brusnivåerna skjuter i taket.

En varning ska utfärdas för de väl mättade färgerna som får minsta regnpöl att likna en karibisk lagun. Det är charmigt men knappast naturtroget.

De manuella inställningarna är utmärkta, med dedikerade knappar som ger dig stor kontroll över det mesta, klart godkänd bildkvalitet och en stor hårddisk som lagrar fem timmar film i högsta kvaliteten.

Här har vi en gedigen kamera som får oss att ana framtiden. Du får mycket av JVC men den är inte riktigt prisvärd.

Betyg: (7 av 10)Minsting för bekväma
Panasonic HDC-SD1 är testets minsta kamera, trots att den faktiskt har fem inbyggda mikrofoner för flerkanaligt ljud. Förklaringen till storleken är att den spelar in på ett sd-kort.

Den ligger bra i handen men är svår att stabilisera då den är så liten. Tur att kameran har en anmärkningsvärt bra bildstabilisator.

I starkt ljus ger kameran fina färger och en hård kontrastrik bild. Det tyder på att kameran använder ett skärpefilter för att dölja effekten av komprimeringen. Om du föredrar hårda eller mjuka bilder är en smaksak. Under dåliga ljusförhållanden kämpar kameran för fullt och bilden blir snabbt brusig och de fina färgerna blir förvrängda. Kameran har även lite väl kort batteritid.

Trots att det finns en god uppsättning manuella kontroller använder vi helst det helautomatiska läget eftersom det inte kräver att vi går in i menyerna och bökar.

Kort och gott: En snygg kamera för den lilla väskan och för dig som bara vill kunna trycka av men ändå förväntar dig en godkänd (men inte mer) högupplöst bild.

Betyg: (7 av 10)Pekskärm i budgetmodellen
Med en prislapp på åttatusen kronor är Sony HDR-UX3E billigast i testet. Kameran är lätt att hålla med ett praktiskt grepp kring luckan under vilken dvd-skivan som kameran spelar in på sitter.

Bildkvaliteten är fin under bra förhållanden och när kameran inte panorerar snabbt. I sämre ljus blir den tydligt brusig med stora korn. Kameran ger en mjuk bild, till skillnad från Panasonics avchd-kamera. Det ger en behagligare bild men nackdelen är att komprimeringsbrus flyter ut överallt. Eftersom kameran även har starkt mättade färger är det här inte en kamera att filma lövträd med. Det blir en enda illgrön röra.

Som enda kamera i testet kontrolleras den via pekskärm och inte med styrspak. Visst är det ett bekvämt sätt att ta sig runt i menyerna men det leder också till en kladdig skärm. Men pekskärmen möjliggör en intressant fokuslösning – peka på vad du vill ha skarpt och kameran fixar resten.

Kameran kan filma infrarött – bra för dig som vill filma i mörker. En billig och fiffig kamera alltså, med medelmåttig bild.

Betyg:  (5 av 10)


Hela listan - snabbfakta om videokamerorna

Läs mer:

Fakta

Vi har testat hd-kameror från de fyra största tillverkarna av modeller för hem-användare. Vi ville ha kameror som liknade varandra men tekniken är ny och det finns få modeller. Alltså skiljer pris och teknik-lösningar mycket mellan modellerna.

Kamerorna lagrar filmerna på olika sätt. Vi har främst testat bildkvalitet, användarvänlighet, samt om kameran har något unikt som sticker ut från mängden.

Kamerorna testades inomhus, utomhus och under olika ljusförhållanden. Vidare kollade vi hur de hängde med vid panorering och zoom samt hur bra bildstabilisatorn var. Allt detta ligger till grund för slutbetyget, som sedan avrundas efter hur prisvärd kameran är.