I detta test

Ett bra grafikkort i datorn kan förvandla det till en kraftfull spelmaskin och underhållningscenter som kan rivalisera och för det mesta överträffa upplevelsen även i de mest moderna spelkonsoler, och har fler fördelar än så för din dator.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

De två rivaliserande tillverkarna av grafikkretsar för pc, Nvidia och AMD, spottar årligen ur sig nya intressanta grafikprocessorer i olika prisklasser. Datortillverkare monterar in dem direkt i kraftfulla laptops, och komponenttillverkare bygger ihop sina egna grafikkort som du kan stoppa in i stationära pc:n på skrivbordet.

Testade grafikkort
Dessa grafikkort är främst till för dig som vill spela spel, men bidrar också till bättre prestanda i en del andra program, framförallt cad-program och annan 3d-modellering, foto- och videoredigeringsprogram och i vissa fall även program för ljudproduktion. Hur bra det fungerar och vilka program som stödjer vilka grafikkort kan variera, men för det mesta får du en märkbar skjuts i rätt riktning med ett modernt grafikkort.
 

Stora variationer

Det finns också speciella grafikkort för mediaproffs som är kalibrerade och testade för extrem stabilitet snarare än maxat med kraft för pengarna. För privat bruk är dessa för det mesta dock onödiga. Du kommer långt med ett spelanpassat konsument-grafikkort.

Det finns extrema budgetkort för under tusenlappen, men de har vi inte testat här, utan fokuserar på grafikkort som ger oss allt från godkänd basnivå för spel på en full-hd-skärm till toppresultat för spel i 4k. Det blir en glidande skala från ungefär 2 500 kronor till ungefär 10 000 kronor.

Det som avgör priset är dels prestanda, vilken grafikprocessor och minneskonfiguration som sitter i. Det är inte alltid lätt att hålla reda på dessa, och vilket som är bättre än ett annat, så det enklaste är att gå på prislappen. I alla fall för kort som är relativt nya, och har upp till ett eller max ett och ett halvt år på nacken, och som tillhör Nvidias och AMD:s konsument-serier, Geforce respektive Radeon.

Steg för steg: Maxa datorns prestanda med överklockning

Hur kraftfullt kort du vill ha är helt upp till dig och vad du är beredd att betala för det. Har du en 4k-skärm, och vill kunna spela alla de senaste spelen med bästa visuella upplevelse och mist 60 bilder per sekund i bildfrekvens, något som ambitiösa gamers ofta vill uppnå? Då får du räkna med att satsa mellan 6 500 och 10 000 kronor för ett riktigt kraftfullt kort.
 

Mellanklass bäst för de flesta

Nöjer du dig med lägre upplösning eller lägre bildfrekvens kan du gå ner i pris, någonstans mellan 3500 och 5000 kronor brukar vara en rimlig uppgradering för de alla flesta användare. Vill du gå från ingen spelgrafik alls till något som du kan köra mindre krävande spel på kan du nöja dig med de halvbilliga korten i lägre prisklasserna vi testat här. På förpackningen till spel och i online-butikerna kan du hitta systemkrav och rekommenderad hårdvara, som ger dig en uppfattning om vad de som minst behöver.

Tänk också på att processor och ram-minne påverkar spelprestanda. Inte lika mycket som grafikkortet, men de är en faktor. Framför allt ger det mindre vinst att stoppa in ett för kraftfullt grafikkort i en dator som inte också har en snabb processor. Grafikkort drar också mycket ström, så det gäller att kolla upp att du har ett starkt nog kraftaggregat i datorn för att uppgradera till de mer maffiga grafikkorten.

Läs även: Så enkelt byter du grafikkort

En sak att tänka på när du väljer grafikkort, och det som kanske främst skiljer olika kort från olika tillverkare åt, är kylningen. Ett grafikkort genererar mycket värme och kan därmed ha fläktar som låter en del. Ju kraftfullare kort desto mer kylning. Det kan avgöra om du trivs med ditt nya kort eller inte.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Här har vi samlat testar av grafikkort som vi gjort under 2019 och 2020 av grafikkort som är aktuella ute i svenska butiker just nu. Dessa representerar ett axplock av prafikprocessorer som är aktiuella från AMD och Nvidia idag. Utöver det har vi i maj kompletterat med ett par intressanta klasser av grafikkort som vi tidigare missat att testa. Vi saknar fortfarande enstaka grafikprocessorer vars kort vi inte fått in för test, men kommer att komplettera med fler allt eftersom vi testar dem.

Korten har installerats i kraftfulla stationära pc-datorer med moderna Intel Core-processorer, 16 GB ddr4 ram-minne och Windows 10 Home. Mätningar har skett med Geekbench 5, 3dmark och Vrmark, samt med diverse aktuella speltitlar.

Då testen skett vid olika tillfällen under senaste dryga året har två olika testdatorer använts för olika kort, och vi har även testat korten med olika spel och benchmarkprogram som kan ha uppdaterats efter hand. Därför är inte mätresultaten exakt jämförbara mellan alla tester. Men de ger ändå en fingervisning om kortens ungefärliga prestandanivå sinsemellan.

 BILLIGA GRAFIKKORT 
 

MSI GTX 1650 Super Gaming X: Ny favorit till prispressade speldatorn

Grundläggande spelprestanda utan störande fläktar

MSI GTX 1650 Super Gaming X
 
Betyg 5 av 5

Omdöme

Nvidia GTX 1650 Super är ett högintressant val just nu för prisvärd gaming, och letar du kort i 2 000-kronorsklassen är det ett bättre val tack vare än ett par liknande AMD-alternativ, tack vare sval och strömsnål drift. MSI:s kort är relativt dyrt. Trots det kan vi solklart rekommendera det, då prisspannet mellan alternativen är små, och det har tysta och smart styrd kylning.

Positivt

 • Märkbart prestandalyft från GTX 1650
 • Kompakt trots två stora fläktar
 • Mycket tyst drift, ofta ljudlös
 • Energieffektivt

Negativt

 • Ingen skyddande bakpanel
 • Ingen strålspårning
Produktnamn: MSI GTX 1650 Super Gaming X
Testat: Februari 2020, uppdaterad maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1650 Super
Minne: 4 GB
Pris: 2 048 kronor hos Cdon.

 Läs hela testet av MSI GTX 1650 Super 


Asus Dual RX5500XT O8G EVO: Enkelt grafikkort för prispressad speldator

Perfekt för pc-bygge på en budget

Asus Dual RX5500XT O8G EVO
Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus tillsammans med AMD levererar här fullgoda prestanda för en enkel gaming-pc som dessutom kan köras behagligt tyst vid behov. Snäppet tunnare design och kontroll över belysningen hade fört upp den ett snäpp i omdömet, men den är fortfarande ett helt okej budget-köp.

Positivt

 • Goda prestanda i prisklassen
 • Tyst drift och enkel fläktkontroll
 • Kompakt på längd och bredd

Negativt

 • Led-ljus som inte går att stänga av
 • Aningen tjock design
Produktnamn: Asus Dual RX5500XT O8G EVO
Testat: Mars 2020
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 5500 XT
Minne: 8 GB
Pris2 363 kronor hos Cdon.

 Läs hela testet av Asus Dual RX5500XT 


Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC: Äldre kort som hänger med bra

Prisvärt grafikkort för stationära pc

Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC
Betyg 4 av 5

Omdöme

Gigabyte tar ett grafikkort i mellanklass och paketerar det som ett lite större och kraftfullare kort, med lång profil och många fläktar. Det är bra för ljudnivån, och passar fortfarande fint i de allra flesta datorer med normala mått, till och med de med lite smalare chassin. Med enkla kontrollprogram och okomplicerad installation är det en bra kandidat för uppgradering av en pc med några år på nacken.

Positivt

 • Bra prestanda för enklare gaming
 • Tyst kylning
 • Enkel överklockning

Negativt

 • Saknar rtx-kortens strålspårning
 • Onödigt stort i formatet
Produktnamn: Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC 6GB
Testat: Mars 2019, uppdateras maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1660
Minne: 6 GB
Pris2 442 kronor hos CDON.

 Läs hela testet av Gigabyte Geforce GTX 1660 


PRISVÄRDA GRAFIKKORT 

MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC: Prisvärd prestanda men lite för enkelt

Mycket prestanda för den prismedvetne

MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Betyg 3 av 5

Omdöme

GTX 1660 Ti kan vara ett smart val för en tillsvidare-uppgradering av den stationära datorn där hemma. Men konkurrensen från liknande kort med AMD-kretsar och nya GTX 1660 Super är hård. Ventus XS OC är ett lätt installerat och praktiskt kort som skippar onödigt bling i form av funktioner du inte använder. Lite mer dämpade fläktar hade dock varit trevligt.

Positivt

 • Solida prestanda för pengarna
 • Kort och lättmonterat
 • Överklockning och manuell fläktkontroll

Negativt

 • Visst konstant fläktbrus
 • Krångligt kontrollprogram
 • Inte ett så självklart val som vid lansering
Modell: MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Testat: Maj 2019, uppdaterad maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1660ti
Minne: 6 GB gddr6
Pris3 072 kronor hos Proshop.

 Läs hela testet av MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus 


Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G: Vassa prestanda till rätt pris

AMD:s Radeon RX 5600 XT övertygar stort i mellanprisklass

Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är mäktigt mycket prestanda till ett bra pris och ett kort som kan bli en riktig succé i denna mellanklass av grafikkort. Om du inte kräver RTX-effekterna, håller dig till 1080p- eller 1440p-skärm och kan ignorera lite fläktbrus är Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G ett riktigt bra val. 

Positivt

 • Mycket prestanda för pengarna.
 • Extra bra på 1080p.
 • Tåligt bygge med metallbaksida.

Negativt

 • Ingen strålspårning som i RTX 2060.
 • Bitvis påtagligt fläktbrus.
Produktnamn: Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC
Testat: Februari 2020
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 5600 XT
Minne: 6 GB
Pris3 150 kronor hos Cdon.

 Läs hela testet av Gigabyte Radeon RX 5600 XT 


MSI Radeon RX 5700 Gaming X: Stabilt kort med stora fläktar

Ett stadigt grafikkortsbygge från MSI

MSI Radeon RX 5700 Gaming X
Betyg 3 av 5

Omdöme

Gaming X är ett snyggt, välbyggt och relativt tyst kylt kort från MSI, men vi är inte helt sålda på Radeon RX 5700 som grafikprocessor. Antingen så kan du gå upp lite i pris till RX 5700 XT eller RTX 260 Super och få mer kraft eller gå ner rejält i pris till Radeon RX 5600 XT och få nästan lika mycket prestanda.

Positivt

 • Lite extra prestanda för 1440p och 4k.
 • Tåligt bygge med metallbaksida.
 • Relativt tyst drift.

Negativt

 • Ingen strålspårning.
 • För likt närliggande billigare kort.
 • Stort och otympligt.
Produktnamn: MSI Radeon RX 5700 Gaming X
Testat: Februari 2020
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 5700
Minne: 8 GB
Pris4 857 kronor hos ComputerSalg.

 Läs hela testet av MSI Radeon RX 5700 


KFA2 GeForce RTX 2060 Super EX: Färgglatt och prispressat

Med detta kort får du gott om prestanda för under 5 000 kronor

KFA2 GeForce RTX 2060 Super EX
Betyg 4 av 5

Omdöme

Geforce RTX 2060 Super är ett markant lyft från RTX 2060, och med ett prispressat kort som detta från KFA2 blir den till ett intressant köp i en medelkraftfull desktop-dator. Du kan kanske inte spela i 4k, men hur många gör det på skrivbordet? Ett lite bökigt kontrollprogram och inte optimalt tysta fläktar håller den från toppbetyg, men annars är det här riktigt bra.

Positivt

 • Bra prestandalyft från RTX 2060.
 • Passivt kylningsläge.
 • Lätt att överklocka om du vill.
 • Prisvärt

Negativt

 • Måttlig glädje av strålspårning.
 • Ett visst fläktbrus.
 • Relativt stort format.
Produktnamn: KFA2 GeForce RTX 2060 Super EX
Testat: Maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 2060 Super
Minne: 8 GB
Pris4 490 kronor hos Netonnet.

 Läs hela testet av KFA2 GeForce RTX 2060 Super 


MAXADE GRAFIKKORT 

Asus Geforce RTX 2070 Super ROG Strix OC: Trimmat kort med trimmad processor

Nvidias RTX 2070 Super är ett intressant tillskott till utbudet av grafikprocessorer

Asus Geforce RTX 2070 Super ROG Strix OC
Betyg 4 av 5

Omdöme

Vill du satsa en slant på seriös spelgrafik är detta Asus-kort ett riktigt bra val. Det har flera smarta tricks för att hålla fläktoväsendet nere och det utan att tumma nämnvärt på prestandan. I alla fall så länge du har en datorlåda som rymmer det, och tillräckligt med kraft i datorn för att driva det.

Positivt

 • Övertygande prestanda
 • Tyst drift inklusive passivt läge
 • Smarta fysiska kontroller
 • Lättanvända program

Negativt

 • Relativt dyrt för ett 2070 Super
 • Kan vara för stort för en del chassin
Produktnamn: Asus Geforce RTX 2070 Super ROG Strix Gaming OC
Testat: Mars 2020.
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 2070 Super
Minne: 8 GB
Pris7 490 kronor hos Webhallen.

 Läs hela testet av Asus Geforce RTX 2070 Super 


Asus Geforce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC: Genomtänkt men dyrt

2080 Super-kortet är kraftfullt, men också betydligt dyrare

Asus Geforce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det blir svårt att ge detta kort en helhjärtad rekommendation trots att det är tekniskt sett väldigt bra och levererar alla prestanda du behöver både nu och en bra bit in i framtiden. Konkurrerande grafikkort i en påtagligt lägre prisklass är kort och gott snudd på lika vassa. Och är inte priset en faktor kan du lika gärna ösa ännu mer pengar på ett ännu kraftfullare RTX 2080ti-kort. Asus utmärkta fläkthantering i just detta kort kan dock vara en lockande faktor.

Positivt

 • Stabilt snabb
 • Möjlighet till tyst drift
 • Smarta fysiska kontroller
 • Lättanvända program

Negativt

 • Mycket pengar för måttlig prestandavinst
 • Tveksam extra överklockning
 • Kan vara för stort för en del chassin
Produktnamn: Asus Geforce RTX 2080 Super ROG Strix Gaming OC
Testat: Maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 2080 Super
Minne: 8 GB
Pris9 990 kronos hos Webhallen.

 Läs hela testet av Asus Geforce RTX 2080 Super