Letar du efter det rätta grafikkortet att uppgradera din stationära dator med? Eller kanske funderar du på att bygga en helt ny gamingdator på egen hand? Vi har valt ut ett gäng intressanta kort i tre olika prisklasser från de grafikkort vi testat.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Från billiga kort som trots sin låga prislapp är bra nog att mäta sig med dagens spelkonsoler, till påkostade kort för dig som vill maxa din spelupplevelse, med vr och högupplöst skärm. Till slut har vi även tittat på grafikkorten för dig som inte bryr dig om vad datorn kostar, utan bara vill ha det allra bästa.

De vi testat är alltså grafikkort för hemmabruk och som fokuserar på spel. Både AMD och Nvidia har ännu dyrare och ännu kraftfullare kort för proffsanvändning, till exempel för utveckling och CAD.

Vårt urval av kort

Här har vi gjort ett axplock ur utbudet och valt ut några av de bästa grafikkorten vi testat under året. Vi kommer att fylla på med fler grafikkort allt eftersom vi testar dem. Korten har vi lånat antingen direkt från tillverkarna, från svenska distributörer av pc-komponenter eller från datorbutiker.

Steg för steg: Maxa datorns prestanda med överklockning

Förutom själva grafikprocessorn som är olika i alla kort kan de också skilja sig på andra punkter – bland annat vilka anslutningar som sitter på baksidan av kortet, hur mycket inbyggt minne det har, om gpu:n är över- eller normalklockad och hur effektiv och högljudd kylningen är.

Grafikkort baksida
En påtaglig skillnad mellan olika kort kan förutom prestanda vara vilka typer av skärmar du kan ansluta.

Vi fokuserar här främst på prestanda, men är det något som sticker ut med de olika korten utöver det så nämner vi givetvis det också. Ett grafikkort är lite som en separat dator. Den kan ha olika mycket ramminne och olika typ av processorfläkt, men har den en Intel Core i5 7500 som cpu så vet du på ett ungefär vad den går för.

Samma sak kan man säga om en gpu. Är det en Nvidia GTX 1070 så kommer den vara ungefär lika kraftfull oavsett om den kommer från MSI eller Asus. I färdigbyggda stationära datorer från större tillverkare ser du därför inte i specifikationerna vilken tillverkare grafikkorten kommer ifrån. Det är framför allt när du köper ett löst kort i butik för att uppgradera eller köper butikernas egna färdigbyggda pc-datorer som det blir en faktor.

ATX Pcie-strömkontakter
De kraftfullare korten kräver extra ström via ett par separata kontakter från kraftaggregatet.

Vi har testat kort i tre prisklasser: Budgetkort under 1 500 kronor, högpresterande kort under 6 000 kronor och slutligen de bästa korten oavsett pris. För de billigaste korten satte vi prisnivån på max 1 500 kronor, så att du som vill bygga en ny dator kan få ihop en för runt 5 000–6 000 kronor.

Det är en billig introduktion till pc-gaming, och med möjlighet att uppgradera senare. I prisklassen över ville vi att kortet skulle vara seriöst högpresterande och bjuda på hög bilduppdatering med maxade grafikinställningar på en 1080p- eller 1440p-skärm – kanske till och med 4k i en del spel. Dessutom ville vi ha stöd för att köra vr-headsets. I den högsta prisklassen testar vi de allra bästa gaming-korten, som kostar upp till cirka 15 000 kronor.