I detta test

Just nu är det inte lätt att vara gamer. Både spelkonsoler och nya bästa grafikkorten för gaming-datorn är bristvaror, och det är tomt i hyllorna och huggsexa om de kort som då och då når butikshyllorna. Därför gäller det att ha bred koll på läget, så du vet direkt om du ska slå till på ett kort om du har tillfälle att lägga det i shoppingkorgen. 

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Bristen och den höga efterfrågan har också pressat upp priserna, och det gäller även lite äldre kort. Tack vare bristen på de senaste och bästa korten är suget efter förra årets släpp fortfarande högt, och även de har mer eller mindre tagit slut.

Testade grafikkort
Den senaste generationens kort med de senaste grafikprocessorerna började rullas ut förra hösten, och allt eftersom AND och Nvidia presenterat nya kretsar har korttillverkarna presenterat nya kort med dem i. Nvidia mer än AMD. Det finns fler varianter på Gerforce GTX i 3000-serien än det finns av Radeon RX 6000-serien. Men skillnaden på dem är också mindre.

Steg för steg: Maxa datorns prestanda med överklockning

En strålande framtid

Med senaste generationen kort har AMD:s Radeon äntligen fått det som tidigare gjort Nvidia Geforce RTX extra intressant – stöd för strålspårning. Och de flesta speltitlar som utnyttjar sådan teknik för realistiska reflektioner, skuggor och ljuseffekter får nu samma effekt som i Nvidias kort. Just när det gäller strålspårning ligger dock Nvidia ett steg före i prestanda, och senaste generationen Radeon-kort hanterar det mes ungefär samma hastighet som förra generationens Nvidia Geforce-kort.

Ett bra grafikkort i datorn kan förvandla det till en kraftfull spelmaskin och underhållningscenter som kan rivalisera och för det mesta överträffa upplevelsen även i de mest moderna spelkonsoler, och har fler fördelar än så för din dator.

Dessa grafikkort är främst till för dig som vill spela spel, men bidrar också till bättre prestanda i en del andra program, framförallt cad-program och annan 3d-modellering, foto- och videoredigeringsprogram och i vissa fall även program för ljudproduktion. Hur bra det fungerar och vilka program som stödjer vilka grafikkort kan variera, men för det mesta får du en märkbar skjuts i rätt riktning med ett modernt grafikkort.

Läs även: Så enkelt byter du grafikkort

Det finns också speciella grafikkort för mediaproffs som är kalibrerade och testade för extrem stabilitet snarare än maxat med kraft för pengarna. För privat bruk är dessa för det mesta dock onödiga. Du kommer långt med ett spelanpassat konsument-grafikkort. För Nvidia Geforce-kort kan du även välja att installera Studio-drivrutiner, som gör kortet lite mer optimerat för det, men på bekostnad av spelprestanda.
 

Dyrare än på länge

Det finns extrema budgetkort för under tusenlappen, men de har vi inte testat här, utan fokuserar på grafikkort som ger oss allt från godkänd basnivå för spel på en full-hd-skärm till toppresultat för spel i 4k. Det blir en glidande skala från ungefär 2 500 kronor till över 20 000 kronor för de allra mest maxade korten. Och då har vi inte ens testat vardera tillverkares absoluta värsting-kort.

Ja, det är dyrare än någonsin att spela spel på pc. Men bara om du har skyhöga ambitioner. Du har ju alltid möjligheten att spela på en mindre skärm eller dra ner på grafikeffekterna i pc-spel, och själv avgöra hur snabb bildfrekvens, upplösning och bildkvalitet du vill ha.

Så du behöver inte missa senaste Asassins’ Creed-äventyret eller Valheim-sessionen med polarna bara för att du inte har råd eller inte lyckas få tag på bästa grafikkortet. Du kan spela, men det ser bara inte lika snyggt ut.

Korten i prisklasser på 8 000 kronor och uppåt har oftast som mål att leverera 60 bilder per sekund eller mer i de senaste spelen, och det på högupplösta skärmar, från 1440p till 4k. Priserna trimmas sed upp rejält ju snabbare det går. Du kan spara mycket på att kompromissa lite.

Tänk också på att processor och ram-minne påverkar spelprestanda. Inte lika mycket som grafikkortet, men de är en faktor. Framför allt ger det mindre vinst att stoppa in ett för kraftfullt grafikkort i en dator som inte också har en snabb processor. Grafikkort drar också mycket ström, så det gäller att kolla upp att du har ett starkt nog kraftaggregat i datorn för att uppgradera till de mer maffiga grafikkorten.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Här har vi samlat testar av grafikkort som vi gjort under från 2019 till och med nu, av grafikkort som är aktuella ute i svenska butiker. Dessa representerar ett axplock av grafikprocessorer som är aktuella från AMD och Nvidia idag, både den senaste generationens teknik och generationen innan. Enstaka grafikprocessorer saknas, då vi inte haft möjlighet och tillfälle att ta in precis alla. 

Korten har installerats i kraftfulla stationära pc-datorer med moderna Intel Core-processorer, 16 GB ddr4 ram-minne och Windows 10 Home. Mätningar har skett med Geekbench 5, 3dmark och Vrmark, samt med diverse aktuella speltitlar.

Då testen skett vid olika tillfällen under senaste dryga året har olika testdatorer använts för olika kort, och vi har även testat korten med olika spel och benchmarkprogram som kan ha uppdaterats efter hand. Därför är inte mätresultaten exakt jämförbara mellan alla tester. Men de ger ändå en fingervisning om kortens ungefärliga prestandanivå sinsemellan.
 

 BILLIGA GRAFIKKORT 

Med dagens prishöjningar till följd av chippbristen i världen, är "billigt" relativt. Dessa kort är dock betydligt billigare än premiumgrafikkorten.
 

Gigabyte RTX 3060 Gaming OC 12G – optimerat för mindre skärmar

Strömsnål drift och överkomligt pris.

Gigabyte RTX 3060 Gaming OC 12G
Betyg 4 av 5

Omdöme

För en enklare gaming-pc är det här ett riktigt bra kort. Du kan få fina effekter och 60 fps på en full hd-skärm med alla spel vi testat, men går du över den upplösningen får det ibland svårt att hänga med. Gigabytes kort är välbyggt, om än med stora mått. Frågan är bara om bristen på grafikprocessorer gör att priserna inte kan hållas låga nog för att det ska vara värt ett köp?

Positivt

 • Optimalt för 1 080p-spelande, dugligt för 1 440p.
 • Effektiv och dämpad kylning.
 • Strömsnålt.

Negativt

 • Något långt kort.
 • Begränsad överklockningmarginal.
 • Osäkerhet kring tillgänglighet och pris.
Testat: Januari 2021
Tillverkare: Gigabyte
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3060, fabriksöverklockad till upp till 1837 MHz
Minne: 12 GB gddr6
Aktuellt pris: Från 5 390 kronor kronor hos Prisjakt

 Läs hela testet av Gigabyte RTX 3060 Gaming OC 


Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC

Inte för den mest krävande gamern, men ett smart val för alla andra.

Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC
Betyg 4 av 5

Omdöme

Ett grafikkort som ger dig precis allt du behöver för den nya generationens spel, i alla fall om du har en 1440p-skärm på skrivbordet eller kan tänka dig att kompromissa med inställningarna för 4k-spelande. Kortet passar de flesta datorer och fläktarna stör inte alltför mycket. För en extra prestandakick till kreativa program är det också ett utmärkt val.

Positivt

 • Utmärkta prestanda för 1440p, ofta bra nog för 4k
 • Realtivt dämpad kylning.
 • Svalt och strömsnålt
 • Lockande pris

Negativt

 • Något långt kort
 • Begränsad överklockningmarginal.
Testat: Januari 2021
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3060 Ti, fabriksöverklockad till upp till 1740 MHz
Minne: 8 GB
Pris: 6 899 kr hos Inet.

 Läs hela testet av Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming 


MSI GTX 1650 Super Gaming X: Ny favorit till prispressade speldatorn

Grundläggande spelprestanda utan störande fläktar

MSI GTX 1650 Super Gaming X
Betyg 5 av 5

Omdöme

Nvidia GTX 1650 Super är ett högintressant val just nu för prisvärd gaming, och letar du kort i 2 000-kronorsklassen är det ett bättre val tack vare än ett par liknande AMD-alternativ, tack vare sval och strömsnål drift. MSI:s kort är relativt dyrt. Trots det kan vi solklart rekommendera det, då prisspannet mellan alternativen är små, och det har tysta och smart styrd kylning.

Positivt

 • Märkbart prestandalyft från GTX 1650
 • Kompakt trots två stora fläktar
 • Mycket tyst drift, ofta ljudlös
 • Energieffektivt

Negativt

 • Ingen skyddande bakpanel
 • Ingen strålspårning
Produktnamn: MSI GTX 1650 Super Gaming X
Testat: Februari 2020, uppdaterad maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1650 Super
Minne: 4 GB
Pris: 2 555 kronor hos Cdon

 Läs hela testet av MSI GTX 1650 Super 


Asus Dual RX5500XT O8G EVO: Enkelt grafikkort för prispressad speldator

Perfekt för pc-bygge på en budget

Asus Dual RX5500XT O8G EVO
Betyg 4 av 5

Omdöme

Asus tillsammans med AMD levererar här fullgoda prestanda för en enkel gaming-pc som dessutom kan köras behagligt tyst vid behov. Snäppet tunnare design och kontroll över belysningen hade fört upp den ett snäpp i omdömet, men den är fortfarande ett helt okej budget-köp.

Positivt

 • Goda prestanda i prisklassen
 • Tyst drift och enkel fläktkontroll
 • Kompakt på längd och bredd

Negativt

 • Led-ljus som inte går att stänga av
 • Aningen tjock design
Produktnamn: Asus Dual RX5500XT O8G EVO
Testat: Mars 2020
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 5500 XT
Minne: 8 GB
Pris4 072 kronor hos Cdon

 Läs hela testet av Asus Dual RX5500XT 


Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC: Äldre kort som hänger med bra

Prisvärt grafikkort för stationära pc

Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC
Betyg 4 av 5

Omdöme

Gigabyte tar ett grafikkort i mellanklass och paketerar det som ett lite större och kraftfullare kort, med lång profil och många fläktar. Det är bra för ljudnivån, och passar fortfarande fint i de allra flesta datorer med normala mått, till och med de med lite smalare chassin. Med enkla kontrollprogram och okomplicerad installation är det en bra kandidat för uppgradering av en pc med några år på nacken.

Positivt

 • Bra prestanda för enklare gaming
 • Tyst kylning
 • Enkel överklockning

Negativt

 • Saknar rtx-kortens strålspårning
 • Onödigt stort i formatet
Produktnamn: Gigabyte Geforce GTX 1660 Gaming OC 6GB
Testat: Mars 2019, uppdateras maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1660
Minne: 6 GB
Pris2 555 kronor hos CDON

 Läs hela testet av Gigabyte Geforce GTX 1660 


PRISVÄRDA GRAFIKKORT MELLANKLASS 

MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC: Prisvärd prestanda men lite för enkelt

Mycket prestanda för den prismedvetne

MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Betyg 3 av 5

Omdöme

GTX 1660 Ti kan vara ett smart val för en tillsvidare-uppgradering av den stationära datorn där hemma. Men konkurrensen från liknande kort med AMD-kretsar och nya GTX 1660 Super är hård. Ventus XS OC är ett lätt installerat och praktiskt kort som skippar onödigt bling i form av funktioner du inte använder. Lite mer dämpade fläktar hade dock varit trevligt.

Positivt

 • Solida prestanda för pengarna
 • Kort och lättmonterat
 • Överklockning och manuell fläktkontroll

Negativt

 • Visst konstant fläktbrus
 • Krångligt kontrollprogram
 • Inte ett så självklart val som vid lansering
Modell: MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus XS OC
Testat: Maj 2019, uppdaterad maj 2020
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1660ti
Minne: 6 GB gddr6
Pris4 910 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av MSI Geforce GTX 1660 Ti Ventus 


Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G: Vassa prestanda till rätt pris

AMD:s Radeon RX 5600 XT övertygar stort i mellanprisklass

Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är mäktigt mycket prestanda till ett bra pris och ett kort som kan bli en riktig succé i denna mellanklass av grafikkort. Om du inte kräver RTX-effekterna, håller dig till 1080p- eller 1440p-skärm och kan ignorera lite fläktbrus är Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC 6G ett riktigt bra val. 

Positivt

 • Mycket prestanda för pengarna.
 • Extra bra på 1080p.
 • Tåligt bygge med metallbaksida.

Negativt

 • Ingen strålspårning som i RTX 2060.
 • Bitvis påtagligt fläktbrus.
Produktnamn: Gigabyte Radeon RX 5600 XT Gaming OC
Testat: Februari 2020
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 5600 XT
Minne: 6 GB
Pris4 013 kronor hos Cdon

 Läs hela testet av Gigabyte Radeon RX 5600 XT 


MSI RTX 3070 Gaming X Trio: Ett höjdarkort, om du har plats

MSI:s maffiga kort är allt annat än blygsamt, men levererar rätta funktionerna.

MSI RTX 3070 Gaming X Trio
Betyg 4 av 5

Omdöme

RTX 3070 kan bli ett klockrent val för dig som har en 1440p-skärm att spela på, så länge Nvidia och kortleverantörerna får rejäl rullning på leveranserna. Hade vi bara recenserat grafikkretsen skulle betyget bli solklar full pott. Men om just detta kort från MSI är ett klockrent val beror på om du har extra utrymme i datorlådan och om du är beredd att betala lite för tystare drift och färgglada dioder.

Positivt

 • Utmärkta prestanda för 1440p.
 • Funkar på 4k med sänkt ambition.
 • Dämpad kylning.
 • Enkelt att kontrollera och övervaka.

Negativt

 • 8 GB kan bli begränsande.
 • Onödigt stort och tungt.
 • Billigare alternativ finns.
Testat: Oktober 2020
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3070
Minne: 8 GB
Pris: Från 9 990 kr hos Netonnet.

 Läs hela testet av MSI RTX 3070 Gaming X Trio 


Asus ROG Strix RTX 3070 Ti O8G Gaming: Smart lyft i nya mellanklassen

Detta grafikkort i klassen under värstingmodellerna gör mycket rätt.

Asus ROG Strix RTX 3070 Ti O8G Gaming
Betyg 4 av 5

Omdöme

RTX 3070 Ti har ett något högre pris än RTX 3070, men höjer prestandan desto mer. Ett större lyft just för strålspårning hade varit välkommet, men annars har vi inget att klaga på. Asus kort är snyggt, välbyggt, smart och definitivt en bra kandidat att stoppa i din speldator.

Positivt

 • Höga, pålitliga prestanda
 • Prisvärt lyft från RTX 3070
 • Går att köra med dämpad kylning

Negativt

 • Ingen större förbättring för strålspårning
 • Fortfarande inte billigt
Testat: Juni 2021
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3070 ti, fabriksöverklockad upp till 1845 MHz
Minne: 8 GB gddr6
Pris: Kostar 12 495 kronor hos Dustin

 Läs hela testet av Asus ROG Strix RTX 3070 Ti 


Asus ROG Strix Radeon RX 6700 XT: Bra mellankort för snabba spel

Får det här grafikkortet plats i din dator kan du räkna med rejält med prestanda, särskilt om du har 1440p-skärm.

Asus ROG Strix Radeon RX 6700 XT
Betyg 4 av 5

Omdöme

AMD är på rätt väg med övertygande beräkningskraft samt att deras verktyg för att detaljanpassa grafikrenderingen är både effektiva och lättanvända. Vill du maximera strålspårningen finns det dock anledning att avvakta. Det här kortet från Asus kan locka den som vill bygga en färgstark dator, men det finns mer prispressade alternativ som presterar nästan lika bra.

Positivt

 • Klockrent för 1440p, ofta bra för 4k
 • Bra kylningskontroll.
 • Smarta verktyg för optimering.

Negativt

 • Stort i måtten
 • Steget efter Nvidia när det gäller strålspårning och uppskalning.
 • Dyrt.
Testat: Januari 2021
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 6700 XT, fabriksöverklockad till upp till 2 669 MHz
Minne: 12 GB gddr6
Pris: Från 10 138 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av ROG Strix Radeon RX 6700 XT 


Asus ROG Strix RX6600XT O8G Gaming: Prispressad grafik

Ett grafikkort för dig med en lite enklare stationär dator.

Asus ROG Strix RX6600XT O8G Gaming
Betyg 3 av 5

Omdöme

Har du en snabb 1080p-skärm och nöjer dig med det för ditt pc-spelande? Då kommer du långt med detta grafikkort i datorn. Du får undvika strålspårning och högre upplösning, men då levererar Radeon RX- 6600 XT-baserade kortet från Asus en bra upplevelse. Kliv dock inte utanför de begränsningarna, då blir kvaliteten direkt lidande.

Positivt

 • Stabilt bra prestanda på 1080p
 • Kompakt design
 • Lätt att hålla kylningen tyst

Negativt

 • Tappar mycket på 1440p eller mer
 • Inte alls bra för strålspårning
 • Fortfarande ganska dyrt
Testat: September 2021
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 6600 XT, fabriksöverklockad upp till 2674 MHz
Minne: 8 GB gddr6
Pris: 5 690 kronor på Komplett

 Läs hela testet av ROG Strix RX6600XT 


MAXADE GRAFIKKORT 

Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC – tungt grafikkort med smart kylning

Ett av de mest efterfrågade grafikkorten i dag.

Asus Geforce RTX 3080 TUF Gaming OC
Betyg 5 av 5

Omdöme

Att köpa RTX 3080-kort just nu är en övning i tålamod, kanske extra mycket för just detta kort som ser ut att höra till de mer efterfrågade. Men då får du en riktigt högklassig produkt som levererar vassa prestanda, smart kylning och den rätta kontrollen. Och det till ett jämförelsevis bra pris. RTX 3080-korten är definitvt inte för alla. Men ska du absolut ha ett så är det här ett riktigt bra val.

Positivt

 • Utmärkta prestanda för 1440p och 4k-spelande
 • Smart och dämpad kylning
 • Dubbla hdmi 2.1-portar
 • Bra pris för RTX 3080

Negativt

 • Kan vara för långt för vissa chassin
 • Går inte att överklocka så mycket extra
Testat: Oktober 2020
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3080, fabriksöverklockad till upp till 1785 MHz
Minne: 10 GB
Pris: Kostar 11 999 kronor hos Inet

 Läs hela testet av Asus Geforce RTX 3080 


MSI Geforce RTX 3080 Ti Suprim X: Maxad prestanda för moderna spel

Grafikkort som levererar snygg strålspårning (ray tracing) även i hög upplösning.

MSI Geforce RTX 3080 Ti Suprim X
Betyg 4 av 5

Omdöme

RTX 3090 är fortfarande kungen bland grafikkort och 3080 Ti kan utmana och fylla behoven för många som vill kunna spela snabbt i 4k-upplösning. Det här kortet från MSI är både välbyggt och snyggt, om än inte det mest praktiska att montera. Frågan är om lyftet från konkurrerande och enklare kort är stort nog och vad det kommer att kosta.

Positivt

 • Mäktiga prestanda
 • Toppklass för strålspårning
 • Smarta funktioner utöver spelgrafik

Negativt

 • Stort och tungt kort
 • Ingen tyst kylning
 • Väldigt dyrt
Testat: Maj 2021
Tillverkare: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce RTX 3080 ti
Minne: 12 GB gddr6
Pris: 20 604 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av MSI Geforce RTX 3080 Ti 


Asus ROG Strix LC RX 6800 XT: Grafikkort med tung prestanda

AMD:s näst mest kraftfulla grafikkrets ger dig 4k-gaming med bra flyt.

Asus ROG Strix LC RX 6800 XT
Betyg 4 av 5

Omdöme

RX 6800 XT levererar tunga prestanda för 1440p- och 4k-gaming, och är överraskande lyckad för att maximera kvaliteten i äldre spel. Däremot ligger AMD alltjämt efter Nvidia på strålspårning. Har du rätta datorlådan, eller vill investera i en ny, är detta Asus-kort ett av de bästa du kan köpa med denna gpu. 

Positivt

 • Rejält med grafikprestanda
 • Extra kraftfullt för DX11
 • Smart och väl dämpad kylning

Negativt

 • Vattenkylning passar inte alla chassin
 • Strålspårning sänker prestanda markant
 • Väldigt dyrt
Testat: Maj 2021
Tillverkare: Asus
Grafikprocessor: AMD Radeon RX 6800 XT, fabriksöverklockad till upp till 2 360 MHz
Minne: 16 GB gddr6
Pris: 18 899 kronor hos Komplett

 Läs hela testet av ROG Strix LC RX 6800 XT