Letar du efter det rätta grafikkortet att uppgradera din stationära dator med? Eller kanske funderar du på att bygga en helt ny gamingdator på egen hand? Vet du redan nu hur mycket pengar du är beredd på att bränna på ett grafikkort men undrar om det är Nvidias Geforce eller AMD:s Radeon som levererar mest för pengarna?

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Vi har valt ut ett gäng intressanta kort i tre olika prisklasser. Från billiga kort som trots sin låga prislapp är bra nog att mäta sig med dagens spelkonsoler, till påkostade kort för dig som vill maxa din spelupplevelse, med vr och högupplöst skärm. Till slut har vi även tittat på grafikkorten för dig som inte bryr dig om vad datorn kostar, utan bara vill ha det allra bästa.

De vi testat är alltså grafikkort för hemmabruk och som fokuserar på spel. Både AMD och Nvidia har ännu dyrare och ännu kraftfullare kort för proffsanvändning, till exempel för utveckling och CAD.

Det har hänt en hel del på grafikkortsfronten under året. Med Nvidias senaste generation grafikprocessorer i Geforce GTX 10-serien är skillnaden på grafiken i stationära datorer och bärbara datorer minimal, vilket innebär att korten inte bara är snabbare än föregångarna, utan även strömsnålare och svalare.

Samtidigt har AMD kommit in i matchen igen. Det var länge sedan de hade grafikkort som kunde matcha de allra bästa Nvidia-korten. Med nya Vega-serien som släpptes under sommaren och även vårens nysläpp av lite billigare Radeon RX-kort har AMD nu ett gäng riktigt intressanta utmanare. Här har vi testat både Vega 56 och Vega 64. Första intrycket har varit positivt, men håller de för ett verkligt test?

Vårt urval av kort

Här har vi gjort ett axplock ur utbudet av grafikkort just nu, tre kort med Nvidias gpu (Graphical Processor Unit, eller grafikprocessor på svenska) och tre med AMD:s gpu. Två av korten kommer från MSI medan Asus, Gigabyte, Sapphire och EVGA har med ett vardera. Korten har vi lånat antingen direkt från tillverkarna, från svenska distributörer av pc-komponenter eller från datorbutiker.

Förutom själva grafikprocessorn som är olika i alla kort innebär det att de också kan skilja sig på andra punkter – bland annat vilka anslutningar som sitter på baksidan av kortet, hur mycket inbyggt minne det har, om gpu:n är över- eller normalklockad, och hur effektiv och högljudd kylningen är.

I detta test fokuserar vi främst på prestanda, men är det något som sticker ut med de olika korten utöver det så nämner vi givetvis det också. Ett grafikkort är lite som en liten separat dator. Den kan ha olika mycket mycket ramminne och olika typ av processorfläkt, men har den en Intel Core i5 7500 som cpu så vet du på ett ungefär vad den går för.

Grafikkort baksida
En påtaglig skillnad mellan olika kort kan förutom prestanda vara vilka typer av skärmar du kan ansluta.

Samma sak kan man säga om en gpu. Är det en Nvidia GTX 1070 så kommer den vara ungefär lika kraftfull oavsett om den kommer från MSI eller Asus. I färdigbyggda stationära datorer från större tillverkare som Acer, Lenovo och HP ser du därför inte i specifikationerna vilken tillverkare grafikkorten kommer ifrån. Det är framför allt när du köper ett löst kort i butik för att uppgradera eller köper butikernas egna färdigbyggda pc-datorer som det blir en faktor.

Rond 1: Budgetkort under 1 500 kr

För de billigaste korten satte vi prisnivån på max 1 500 kronor. Detta så att du som vill köpa eller bygga en ny dator kan få ihop en för runt 5 000-6 000 kronor. Det är en billig introduktion till pc-gaming, och med möjlighet att uppgradera senare.

I budgetronden ställer vi Radeon RX 560 mot Nvidia GeForce GTX 1050, representerade av kort från Asus och EVGA. De kostar i skrivande stund båda runt 1 400 kronor och säljs i en handfull stora butiker. Det gör dem till några av de billigaste korten med dessa grafikprocessorer. Ett Radeon RX 560 kostar någonstans mellan 1 200 och 1 700 kronor, och ett Nvidia Geforce GTX 1050-kort går loss på mellan 1 300 och 1 900 kronor.

Rond 2: Högpresterande kort under 5 000 kr

I nästa rond hittar vi kort för 5 000 kronor. Här ville vi att kortet skulle vara ett seriöst högpresterande och bjuda på hög bilduppdatering med maxade grafikinställningar på en 1080p- eller 1440p-skärm – kanske till och med 4k i en del spel. Dessutom ville vi ha stöd för att köra vr-headsets som Oculus Rift och HTC Vive. De här korten sitter i datorer för runt 15 000 kronor, med kraftfulla fyrkärniga processorer, gott om ramminne och stora diskar.

Här hittar vi två grafikprocessorer: Nvidia Geforce GTX 1070 och helt nya AMD Radeon RX Vega 56. Det här är högpresterande kort för dig som vill ha en seriös gamingdator som håller god nivå ett bra tag, och ger dig en snygg spelupplevelse i 60 bilder per sekund i alla spel samt klarar vr galant.

GTX 1070 har lite lägre snittpris, med kort från 4 300 kronor upp till 6 800 kr. Det kort vi fick tag på för test från MSI ligger på precis under 5 000 kronor. Det billigaste Vega 56-kortet som finns i lager när vi skriver detta kostar just 4 990 kronor, och den som har tålamod kan förbeställa ett ur nästa leveransomgång för några hundra billigare. För Vega 56 verkar det vara lite mindre variation i pris med ett tak på strax onvanför 7000-kronorsstrecket.

ATX Pcie-strömkontakter
Alla korten i rond 2 och 3 kräver extra ström via ett par separata kontakter från kraftaggregatet.

Rond 3: Bästa korten oavsett pris

Slutligen ville vi testa det allra bästa från både Nvidia och AMD. Det här är kort för riktiga monsterdatorer med prislappar på mellan 15 000 och 25 000 kronor. Här ställde vi AMD:s andra Vega-krets Vega 64 mot det tyngsta som finns att köpa löst från Nvidia just nu, Geforce GTX 1080ti. Vega 64 och GTX 1080ti är dock inte riktigt i samma prisklass. GTX 1080ti-kort ligger på mellan 7 000 och 10 000 kronor, medan Vega 64 kostar mellan 6 000 och 8 000 kronor.