Datorlåda: Kraftfull grafik kommer från (för det mesta) fysiskt stora grafikkort med massiva kylenheter. De kan ibland sticka ut flera centimeter bakom ett fullstort ATX-moderkort och vara för stora för många datorlådor, beroende på hur de är konstruerade och planerade på insidan. Läs på hur stort kortet du vill ha är och mät inuti datorn först, så du inte får en kostsam överraskning.

Kraftaggregat: Uppgraderar du hårdvara kan det vara lätt att glömma att mer prestanda ofta innebär mer energiförbrukning. Dock inte alltid; nyare hårdvara är ofta både strömsnålare och snabbare än äldre, men det är en risk du ska vara medveten om. Det är en god idé att läsa på vad tillverkarna rekommenderar för strömförsörjning och se till att det som sitter i datorn ligger ett eller ett par steg över det i effekt (antal Watt det levererar till datorn), för säkerhets skull.

Processor: Spelprestanda är inte bara grafikkortets jobb. Det drar det tyngsta lasset, men du behöver också en kraftfull processor. Hur mycket processorn avgör beror på typen av spel och hur det är programmerat, men en bra tumregel är att du kommer väldigt långt med en rejäl fyrkärnig processor för stationära datorer. Det behöver inte vara den senaste och värsta, en Intel Core i5 eller i7 för en dator som har ett par år på nacken bör göra jobbet, eller AMD:s nya och riktigt prisvärda Ryzen-processorer.

Ram-minne: Många moderna spel har 8 gigabyte som minimikrav, så har du mindre är det tveklöst dags att uppgradera till minst 16 gigabyte. Dessutom spelar även minnets hastighet roll. Billiga 1600 MHz ddr3-minnen fungerar bra på kontoret, men är ofta en dold flaskhals för spelprestanda. Ska du bygga eller köpa nytt så se till att du får ddr4-minnen. Ska du uppgradera en gammal dator är det däremot mycket begärt, eftersom det troligen innebär att du måste byta moderkort och processor också. Kolla då vad som är det snabbaste ram-minne ditt moderkort stödjer och satsa på det.

Skärm: Snabb grafik är poänglös om du inte har en bildskärm som kan dra nytta av det. Vad det innebär är lite av en smaksak. Det finns blixtsnabba 1080p-skärmar med minimal svarstid och 144 Hz eller mer i bildfrekvens. Dessutom har vi ett växande antal bredbildsskärmar med 21:9 och till och med 32:9 i bildförhållande. Och sen är det ju lockande att köra 1440p eller till och med 4k för snyggast möjliga bildkvalitet och detaljrikedom i bilden.