MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X

Bra valSlutligen har vi testets absoluta värsting: ett Nvidia Geforce GTX 1080ti-kort från MSI. Det är toppmodellen i samma serie som det andra MSI-kortet vi testar och kommer med samma yttre form och design. Men det här kortet är väldigt tungt. Det gör att det är extra viktigt att det är rejält fastskruvat i datorn.

Här är det precis som för Vega 64 givetvis dubbla 8-pinskontakter baktill som gäller, men strömförbrukningen är inte lika brutal. MSI rekommenderar ett kraftaggregat på minst 600 watt, men i våra tester har vi inga problem att köra det 500 watts kraftaggregat som testdatorn kommer med. För att vi ska få en så rättvis jämförelse mellan Gigabyte-kortet och Vega 64 väljer vi dock att även köra våra mätningar med den 800 watts kraftenhet vi använder där. Men nej, det är ingen skillnad, och vi anser att du tryggt kan köra ett 1080ti-kort i en 500 watts-dator. Försök dig bara inte på dubbla kort och SLI.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X

Kortet har till skillnad från de andra högpresterande korten i testet två hdmi- och två displayport-anslutningar istället för tre displayport och en hdmi. Utöver det har det också en dvi-port. Det känns lite bakvänt, displayport är det klart bättre gränssnittet, men vi kan även se anledningen till MSI:s portval. Har du investerat i en ny bra displayportskärm men vill ha mer kanske du har äldre hdmi-skärmar för extra bredd eller andra saker, som kontroll av videoinspelning eller strömning.

Prestandamässigt är det här som sagt ett grafikkort i en klass för sig. Vi får en bra bit över 60 bilder per sekund även i de mest krävande av våra speltester. Du kan även trycka på med maximala grafikinställningar i krävande spel och få upp till 120 bilder per sekund eller mer i vanlig hd-upplösning, något som garanterat uppskattas av den som investerat i en riktigt bra 144 Hz gaming-skärm och vill ha absolut minimal lagg i responstiden.

Tyvärr är kortet också i en klass för sig på två andra sätt: prismässigt och ljudmässigt. Det verkar ha samma påtagliga överskottsvärme som Vega 64, och till skillnad från i GTX 1070-kortet med samma fläktar räcker det inte till för att både kyla effektivt och tyst. När kylningen går igång på allvar, och det gör den för oss efter ungefär 20 minuter av högoktanigt spelande, så är den en påträngande flåsande best.

Det går inte heller att sticka under stolen med hur saftig prislappen är. Nästan 8 000 kronor får du betala för det. Det finns billigare 1080ti-modeller, men inte så mycket billigare. Här gäller det att tänka efter både en eller två gånger om det verkligen är värt pengarna och om du kommer att utnyttja kapaciteten, eller om du får en lika bra spelupplevlse med ett GTX 1070- eller Vega 56-kort istället.

Fakta MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 

Kontakt: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1080ti
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: 2 st hdmi 2.0b, 2 st displayport 1.4, dvi
Minne: 11 GB gddr5
Angiven datorkraft: 10609 Gflops
Extra programvara: MSI Gaming Center
Längd: 29 cm
Tillverkargaranti: 3 år
Pris: 7 979 kronor hos CDON.

plus

Maxade prestanda.
Extra mycket minne.
Relativt låg strömförbrukning.
Bra mjukvara för kontroll och anpassning.

minus

Bitvis mycket högljudd.
Stort format på kortet.
Priset.

Betyg 8 av 10

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X 2xHDMI 2xDP 11GB Pris vid test: 7890 kr.

Bästa pris just nu: 10599 kr