Det är rätt så många tekniska termer och begrepp som kan vara förvirrande för den som inte gett sig in i innanmätet på en pc tidigare och inte grottat ner sig i den tekniska aspekten av datorspel. Här är en liten ordlista över sådana som vi nämner i detta test:

ATX. "Advanced Technology Extended", en industristandard för design och format på moderkort i en pc. Kort med ATX-format eller lite kompaktare mATX (mini ATX) är de vanligaste i en vanlig stationär pc.

API. "Application Programming Interface", en specifikation och ett mjukvarupaket som gör att applikationer (program, spel med mera) kan fungera i och kommunicera med operativsystemet. I den här artikeln handlar det om API:er för spelgrafik i Windows, men det finns API:er för alla möjliga sorts tillämpningar och system.

Benchmark. Engelskt ord för kontrollerad mätning av prestanda.

CAD. "Computer-aided Design", digitala ritningsprogram och 3d-modellerande för till exempel industridesign och arkitektur.

Cpu. "Central Processing Unit", din dators processor.

Crossfire. En teknik från AMD som gör att du kan stoppa in två grafikkort i en och samma dator, och använda bägge för att höja grafikprestandan.

Ddr. "Double Data Rate", en standard för minneskretsar för datorer.

Bilder per sekund. Även kallat framerate – som är en engelsk term som ofta förekommer i spelsammanhang. Betyder antal gånger per sekund som en rörlig bild uppdateras. En hög framerate gör att bilden känns verklighetstrogen och flyter på realistiskt. En låg framerate gör att bilden upplevs som hackig. I spel med högt tempo, där du behöver snabb reaktionsförmåga, kan högre framerate vara viktigt.

Gflops. "Giga Floating Operations Per Second", en miljon flyttalsberäkningar per sekund på svenska. En enhet som används för att ange uppskattat beräkningskraft i en grafikprocessor.

Gddr5."Graphics Double Data Rate", en version av ddr-minnen specialanpassade för grafikkort. Gddr5 är helt enkelt femte versionen av sådana minnen.

Gpu. "Graphics Processing Unit", den separata processorn i grafikkortet.

Hbm2. "High Bandwidth Memory", en alternativ standard för minneskretsar i datorer. Hbm2 är andra generationen av sådana kretsar.

Pci-express / pcie. "Peripheral Component Interconnect Express", är en standard för mycket snabb datatrafik och det gränssnitt med vilket grafikkort och andra tilläggskort ansluts inne i din pc.

Porta spel. Att porta ett spel är att ta ett spel som är skrivet för ett visst system, till exempel Playstation 4, och anpassa det så att det går att köra på ett annat system, till exempel en Windows-pc.

Rendera. Rendering är när grafikkortet tar den digitala 3d-informationen i spelet och skapar de bilder som du ser på skärmen.

SLI. "Scalable Link Interface", Nvidias motsvarighet till AMD:s Crossfire, alltså en teknik som gör att du kan kombinera kraftern i två eller flera grafikkort för att få ökad prestanda.

Spelkonsol. Dedikerade spelmaskiner som Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Vr. "Virtual Reality", 3d-världar som du upplever med ett avancerat headset som HTC Vive, Oculus Rift eller Playstation VR till Playstation 4. Även en smartphone kan bli en enkel vr-maskin med ett billigt headset som Google Cardboard och rätt app.

Överklockning. Att ändra på strömtillförseln och ställa om klockfrekvensen på en processor eller ett minne för att öka dess prestanda. Olika processorer går att överklocka olika mycket.