MSI GeForce GTX 1070 Gaming X

Bra valNär GTX 1070 släpptes var det ett rejält prisvärt kort som gav mycket prestanda per krona jämfört med Nvidias toppmodell GTX 1080. Sedan dess har Nvidia toppat med nytt flaggskepp i GTX 1080ti och GTX 1080 har sjunkit i pris. Därför är det inte längre ett lika självklart val, men fortfarande ett av de mest populära alternativen för en riktigt kraftfull men fortfarande inte galet dyr gamingdator. Du får i skrivande stund en bra burk med GTX 1070 för mellan 10 000 och 15 000 kronor.

Vårt Geforce GTX 1070-kort kommer från MSI och är ett av flera kort i deras Gaming X-serie, som finns i flera olika prisklasser och med olika grafikprocessor. De ser alla likadana ut till det yttre, med kantigt plastchassi och två stora fläktar mitt på för att hålla det hela svalt.

De har också färgglad diodbelysning i neonfärger och de går att ställa till valfri färg med MSI:s medföljande program. Här får vi också verktyg för att hålla koll på temperatur och fläktar, samt enkel överklockningkontroll.

MSI GeForce GTX 1070 Gaming X

MSI Geforce GTX 1070 Gaming X är ett riktigt monster som inte bara är ovanligt långt, längre än redan långa Gigabyte Radeon RX Vega 56, utan det sticker också upp ovanligt mycket på höjden. Det här kan innebära problem att montera i även annars rätt så stora lådor. Så tänk på det innan du slår till.

Som vi redan har konstaterat får det se sig slaget på de flesta punkter av AMD-utmanaren när det gäller prestanda, om än inte med stor marginal. Ett par saker talar dock till dess fördel och gör att det ändå får högt betyg och vår rekommendation.

Det första är strömförbrukningen. GTX 1070 är väldigt energieffektivt och fungerar därför att stoppa in i enklare datorer med lite underdimensionerat kraftaggregat för ett rejält prestandalyft utan att riskera haveri. Kortet behöver dock fortfarande två extra strömkontakter baktill, men det är oundvikligt på den här nivån.

Den andra fördelen är låg värmeutveckling. Med tanke på prestandanivån är det förvånansvärt svalt och kylningen behöver inte jobba särskilt hårt ens när vi pressar kortet. MSI:s fläktlösning är dessutom väl dämpad, så du slipper för det mesta störande brus. Kortet har också en dvi-port för lite äldre datorskärmar, något som Gigabytes Vega-kort saknar. Slutligen får Nvidia plus i kanten för tre års fabriksgaranti på alla korten i testet, där AMD-baserade korten har två år.

Fakta MSI GeForce GTX 1070 Gaming X

Kontakt: MSI
Grafikprocessor: Nvidia Geforce GTX 1070
Gränssnitt: Pcie 3.0 x16
Anslutningar: Hdmi 2.0b, 3 st displayport 1.4, dvi
Minne: 8 GB gddr5
Angiven datorkraft: 5783 Gflops
Extra programvara: MSI Gaming Center
Längd: 29 cm
Pris: 5 000 kr
Tillverkargaranti: 3 år

plus

Jämförelsevis strömsnålt
Behagligt tyst kylning
Goda prestanda

minus

Lite långsammare än Vega 64
…och lite dyrare

Betyg 8 av 10

MSI GeForce GTX 1070 Gaming X HDMI 3xDP 8GB Pris vid test: 4858 kr.

Bästa pris just nu: 5695 kr