Meny
Meny

Gör datorn till en digital jordglob - Här är månadens 25 smartaste sajter

Svenska nätkartor
Äntligen kan även vi svenskar få nytta av Google Maps. Tjänsten har hittills bara funnits på engelska, men nu har den lanserats i en blågul version.
Google Maps är en avancerad kartsajt. Du kan välja mellan att se kartor, satellitfoton – eller en kombination. För att hitta rätt är det bara att söka efter en gatuadress eller en stad. Du kan även söka efter företag och få dem utmärkta på kartan. Vill du ha vägbeskrivningar mellan två punkter går det också bra. Allt det här finns redan hos exempelvis Eniro och Hitta. Det coola med Google Maps är att tjänsten täcker hela världen!
maps.google.se

Gratis nätkurser
I september startar terminen på Sveriges universitet och högskolor. Men du behöver inte lämna den egna lägenheten för att kunna plugga. Det finns gott om gratiskurser på internet. Amerikanska prestigeuniversitetet MIT lägger ut nästan alla sina kurser på webben, och brittiska BBC har ett nätuniversitet som är öppet för alla. Däremot måste du förstås behärska engelska.
www.open2.net
ocw.mit.edu

Tjäna på din blogg
Nu går det att tjäna pengar på att blogga. Gratistidningen Metro betalar tre öre varje gång någon läser ett inlägg i din blogg. Förutsättningen är att du lägger upp den hos Metro – och att den blir godkänd.
Några bloggkändisar som redan har anslutit sig är riksdagsledamoten Fredrik Federley och Årets bloggare 2006 Karolina Lassbo.
www.metrobloggen.se

Se en långfilm gratis
Först kom SF Anytime och Film2home. Nu släpper Viasat en motsvarande tjänst. Vad det handlar om är sajter som hyr ut film digitalt.
Genom att betala några tior får du titta på en film via bredbandet. Du ”hyr” den i 24 timmar. För att du ska kunna få en uppfattning om hur bra det är kan du hos Viasat se filmen Hundtricket helt utan kostnad. Passa på!
www.viasatondemand.se

Tjattra med andra
Vad gör du just nu? Denna fråga besvarar tusentals människor runt om i världen på tjänsten Twitter. Tycker du att en människa gör något intressant kan du sedan börja chatta med honom eller henne.
www.twitter.com

Här finns miljöbilar
Fy, fy, för avgaser och bly! På Miljofordon.se läser du mer om vilka regler som gäller för miljö­bilar och var du kan tanka alternativa bränslen.
Miljofordon.com är å sin sida ett annonstorg för alla som vill sälja eller köpa en miljöbil.
www.miljofordon.se
www.miljofordon.com

Tusentals tv-kanaler
Det finns numera gott om tv-kanaler som sänder gratis på webben. Utbudet är stort. Det finns kanaler som har specialiserat sig på allt från Indienresor till program om tv-spel. Yellow.tv och Klipkast är två portaler som hjälper dig att hitta tv-kanalerna. Hit går du alltså inte för att hitta SVT eller BBC utan för att se amatör-tv från hela världen.
yellow.tvklipkast.com

Inred på webben
Glöm den tråkiga möbel­katalogen! Nu kan du möblera på internet. Det är möbelvaruhuset Svenska hem som har lanserat en interaktiv katalog. Du skapar ditt eget rum på nätet och kan sedan fylla det med butikens möbler. Ja, även om du inte vill handla här kan du få en bild av hur din möblering kan tänkas se ut.
www.inreddittrum.se

Billigaste bilmeken
År 2007 skulle Roy & Roger inte ha en chans. Med hjälp av internet går det att hitta rätt bilverkstad. Du kan till exempel gå till offertsajten Autoinfo. Du skriver in ditt bilmärke och dina behov – och får offerter från verkstäder som kan utföra jobbet.
autoinfo.se

Spel utan kartong
Ingen kan väl ha missat att det går att köpa musik och film på nätet, men även försäljningen av digitala datorspel växer. Svenska spelförlaget Paradox har en portal där det går att köpa mer än 100 spel i digital form. Språket på sajten är engelska.
www.gamersgate.com

Missade du museet?
Blev det strand och shopping i stället för musei-besök i somras? Det är inte för sent! Historiska museet har nämligen lagt ut en stor del av sina samlingar på internet. Du kan alltså se bilder på gamla föremål på skärmen och läsa mer om dem.
 mis.historiska.se

Låtar med reklam
Popmusikern Peter Gabriel är en av männen bakom den nya, lagliga musiknedladdningstjänsten We7. Här laddar du ned musiken i mp3-format. Att slippa krångliga kopieringsskydd är bra, men det finns tyvärr två hakar. För det första inleds varje låt med en tio sekunders reklamsnutt. För det andra finns än så länge ingen musik från de stora skivbolagen.
www.we7.com

SF svarar på frågor
SF, Svensk filmindustri, har gett sin sajt en välbehövlig ansiktslyftning. Och ansträngningarna har lönat sig. Det har blivit lättare att boka biljetter eftersom antalet steg har minskats. Dessutom har sajten kompletterats med en digital frågelåda där det går att mejla frågor till filmrecensenten Ronny Svensson. Ett trevligt initiativ.
www.sf.se

Visa din film
På Whytv kan du se morgondagens Ingmar Bergman och Lucas Moodyson. Här har lovande svenska film­skapare en chans att få sina alster publicerade. Att titta är helt gratis, och det krävs inga krångliga installationer.
Tycker du att det låter som Youtube? Nja, inte riktigt. Skillnaden är att allt som läggs ut på Whytv har passerat en redaktion som gör ett urval.
whytv.se

Spray blir feminin
Avancerade ansiktsmasker, fina frisyrer och sexiga smycken. Går du igång på det här kan Feminas nya sajt vara något för dig. Kvinnotidningen har slagit sig ihop med portalen Spray, och lanserat en skönhets- och modesajt där du framför allt hittar tips från tidningen.
www.spray.se/femina

Budgetlån
Det finns mycket att spara på att låna pengar hos rätt bank. På en miljonvilla är skillnaden i ränta över 1 000 kronor i månaden. Nystartade gratistjänsten Easyloan hjälper dig spara. Mata in alla dina uppgifter så begär du in offerter från alla banker. Eftersom lån är individuella ger det här ett bättre underlag än att bara jämföra de officiella räntorna.
En liknande tjänst som har funnits länge är Comboloan.
www.easyloan.se
www.comboloan.se

Läs på skärmen

I takt med att allt fler skaffar bärbara datorer ökar intresset för e-böcker, alltså en bok som du läser på skärmen i stället för på papper. För att göra det krävs ett speciellt e-boksprogram. Adobe, som är störst på det här, lanserar nu ett nytt program som heter Digital Editions. Här kan du lägga in bokmärken och skapa egna bokhyllor.
www.adobe.com/products/digitaleditions

Utrota spionerna

Det mest populära programmet för att rensa bort spioner från datorn är tillbaka. Funktionerna i nya Ad-Aware är i stort desamma, men gränssnittet har fräschats upp. För att slippa betala måste du klicka på Ad-Aware Free och välja att inte registrera när du installerar programmet.
www.lavasoft.com

Ordning på torpet

Mamut Home Free är ett hemarkivprogram som är gratis. Tanken är att du ska registrera all dyrbar egendom. Det finns även en kalenderfunktion för viktiga datum, till exempel inbetalningar till banken eller när försäkringen går ut.
www.mamut.com/se/homeplus

Mest för studenten

Alla som har pluggat vet hur jobbigt det är att hålla reda på anteckningarna. Filemaker släpper nu ett gratisverktyg för alla studenter: Filemaker Campus Productivity Kit. Förutom att samla dina anteckningar har programmet direktkopplingar till Wikipedia för att söka information.
www.filemaker.se/campuskit

Ladda hem Youtube-filmer

En nackdel med Youtube är att du inte kan spara filmerna. Programmet Orbit Downloader löser det här galant. Så snart du låter musen vila över en Youtube-film får du se en liten ikon som heter Get it. Genom att klicka på den startar du en nedladdning som sparar filmen på den egna hårddisken.
www.orbitdownloader.com

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng