Den senaste tiden har medierna översvämmats av artiklar som hajpar nätgemenskapen Facebook. Redan nu sägs 100 000 svenskar finnas på sidan och tusen nya svenska användare registreras varje dag.

Vad är det då som är så speciellt med Facebook jämfört med den största svenska motsvarigheten, Lunarstorm? Bortsett från att Lunarstorm mer riktar in sig på tonåringar är det Facebooks öppenhet som sticker ut. I stället för att gömma sig bakom ett smeknamn är det meningen att du ska skylta med ditt riktiga namn och dina riktiga uppgifter för att andra ska kunna söka rätt på dig. På så vis växer snabbt din ”umgängeskrets” när gamla kollegor, klasskamrater och folk du i stort sett glömt bort letar rätt på dig (eller du dem).
Vill du också hoppa på Facebook-trenden?

PC för Alla går här igenom steg för steg hur du kommer igång och vad du bör tänka på.

Registrering
Det första steget är självklart att registrera ett konto på Facebook. Det är inga konstigheter utan här fyller du i en e-postadress, som också dubblerar som inloggingsnamn, och väljer ett lösenord. Efter att du bekräftat ditt konto genom att klicka på länken som dimper ner i in-korgen är du redo att leta reda på lite vänner.

Hitta vänner
Ett enkelt sätt att komma igång med sitt sökande är att ge Facebook tillgång till kontakterna i Hotmail, Gmail eller Yahoo mail. Då letas de kontakter som har konto på Facebook upp automatiskt. Du kan också söka genom din gamla skola eller en arbetsplats. Självklart kan man göra en vanlig namnsökning också.

När du vill lägga till någon på din lista av vänner klickar du helt enkelt på ”add friend”. Personen du vill lägga till hamnar på din lista efter att han/hon har godkänt att ni känner varandra. Du får då också tillgång till personens egen Facebook-sida med uppgifter, bilder och annat smått och gott.

När du har lagt till några vänner, kan du titta på vilka deras vänner är. Chansen är stor att du hittar ännu fler egna vänner att lägga till i din egen vänlista.

Profilera mera
För att folk ska kunna hitta dig kan det vara bra att fylla i lite personuppgifter och kanske lägga till en profilbild. Här kan du välja hur pass mycket information du vill dela med dig av (du kan beskriva allt ifrån förhållandestatus till yrkesbana), men vilka som kan se vad går att ställa in närmare under ”privacy”-fliken.

Om du klickar på ”privacy”-knappen kan du i detalj ställa in hur pass tillgänglig information, bilder, tillämpningar med mera ska vara för andra användare. Som standard är det i de flesta fall inställt så att bara dina vänner kan se foton, videor och kontaktuppgifter, men du kan alltså i detalj kontrollera vem som ska få se vad.

Nätverk och grupper
När du nu har en färdig profil kan du gå med i olika nätverk och deras undergrupper. Det vanligaste nätverket bland svenskar är, inte så oväntat, ”Sweden”. Men det finns också nätverk som relaterar till skolor och företag. Det går bra att vara med i flera nätverk.

När du gått med i ett nätverk blir den egna profilen synlig för de andra i nätverket och även tvärtom. På nätverkets startsida kan du se information om medlemmar, vad som är populärt för tillfället och vad de olika medlemmarna skriver på anslagstavlan.

Riktigt intressant blir det däremot när du snokar rätt på grupper med passande gemensamma intressen; till exempel den gamla högstadieskolan, den gamla arbetsplatsen eller varför inte helt enkelt ”folk som hatar Foppatofflan”? Här finns grupper om allt och för alla, om det inte är en stängd grupp som kräver inbjudan.

Pimpa den egna sidan
Din egen profilsida är inte precis jättespännande i sitt originalutseende. Det kan snabbt ordnas genom att installera så kallade applikationer (tillägg). Det finns en uppsjö av olika mer eller mindre nödvändiga tillägg som kan installeras för att liva upp sidan. På bilden ser du hur listan av tillgängliga applikationer ser ut. När du har de tillägg du känner att du behöver är det bara att flytta runt de olika blocken och skapa en layout på sidan efter tycke och smak.

Egna fotoalbum skapas från vänstermenyns ”photos”-knapp. Det går att ställa in vilka som ska få se dina bilder och bilderna kan laddas upp i grupp på ett smidigt sätt.

När sidan känns klar är det bara att ge sig ut på jakt efter fler bekantskaper, intressanta grupper eller varför inte ta en titt på kompisens senast upplagda festbilder. Det är svårt att vara anonym på Facebook men det är ett utmärkt sätt att återknyta kontakter och, ibland, få arbetsdagen att gå väldigt snabbt.