Bland unga är fildelning relativt utbrett. I en undersökning utförd på uppdrag av internetleverantören Bredbandsbolaget, svarade 83 procent av de tillfrågade ungdomarna mellan 15-19 år att de laddar ned musik från nätet. Trots att de flesta av dessa menade sig ha bra koll på vad som är lagligt när det gäller fildelning, svarade en majoritet fel på frågan om det är lagligt att fildela med sina vänner.

– Den uppskruvade debatten kring fildelning har fått väldigt många i ungdomsgenerationen att tro att de bryter mot lagen för att de delar med sig av film och musik till sina vänner, säger Marcus Nylén, vd på Bredbandsbolaget.

Har du köpt musiken, vare sig det är via nätet eller på skiva, kan du helt lagligt dela med dig av den till dina vänner. Om du däremot lägger ut musiken på ett fildelningsnätverk, där vem som helst kan komma åt filerna, begår du enligt lagen ett brott.

Inte heller föräldrar till tonårsbarn har särskilt bra koll. I undersökningen svarade de lika ofta fel som ungdomarna på frågor om vilka rättigheter de har, trots att en klar majoritet påstod sig ha bra koll på vad lagen säger om fildelning.

– Det är skrämmande att kunskapen är så låg. Varken tonåringarna eller deras föräldrar vet vad som gäller, fortsätter Marcus Nylén.

Undersökningen genomfördes sommaren 2007 och omfattar 1000 personer i åldern 15-19 år samt 500 föräldrar med tonårsbarn. Du kan läsa undersökningen i sin helhet här.

Fakta

Exempel på en fråga ur undersökningen:
"Min kompis har köpt en låt på nätet som hon spelar upp för mig i sin mp3-spelare. Nu vill jag kopiera över låten till min egen mp3-spelare. Får jag göra det?"

Tonåringarna svarar:
Nej: 51%
Ja: 29 %
Vet ej: 21%

Föräldrar till tonåringar svarar:
Nej: 55%
Ja: 21 %
Vet ej: 24%

Svar: Ja, det är lagligt. Privatpersoner får göra en laglig kopia av en låt och dela med sig av till vänner och familj. Men du får inte sprida den till allmänheten. Du får heller inte bryta ett kopieringsskydd för att kunna kopiera låten.