Det är inte bara diktaturer som försöker blockera känsliga sidor på internet, utan nu funderar även EU på att börja med censur på nätet. Det är i kampen mot terrorism som den italienska EU-kommissionären Franco Frattini föreslår att man bör censurera sökningar efter ord som kan vara kopplade till terroristaktioner, skriver Yahoo News.

Frattini, som ansvarar för justitiefrågor, frihet och säkerhet, föreslår att sökningar på nätet efter ord som bomb, terrorism eller massmord blockeras. Dessutom bör internetleverantörerna blockera tillgången till sidor som innehåller exempelvis instruktioner för hur man tillverkar bomber.

Internet innebär stora möjligheter för militanta grupper att dela med sig av information och sprida propaganda. På frågan om denna form av censur inte inskränker på medborgarnas rättigheter svarar Frattini:
– Ärligt talat så har instruktioner för hur man tillverkar bomber inget med rättigheter eller yttrandefrihet att göra. I mina ögon bör vi framförallt prioritera saker som rättigheten till liv.

Frattini ska framföra detta, och flera andra förslag på antiterrorism-lagar, till EU-länderna i början av november.