Kampen om vilket som ska bli det kommande distributionsformatet för högupplöst film fortsätter. It-företag och filmjättar tvingas välja sida och samtidigt slåss utvecklarna om att leverera den bästa tekniken.

En av fördelarna med blu-ray har länge varit att formatet erbjuder hela 20 gigabyte mer lagringsutrymme än hd-dvd. Nu verkar det dock bli ändring på det efter att DVD Forum, organisationen bakom hd-dvd-standarden, godkänt en standard för skivor som rymmer hela 51 gigabyte, alltså en gigabyte mer än blu-ray. Det rapporterar Dailytech.

Det är Toshiba som lyckats tillverka en disk med hela tre lager, där man dessutom ökat kapaciteten från 15 till 17 gigabyte per lager. Enligt Toshiba ska den ökade kostnaden vara minimal, eftersom disken har precis samma storlek som tidigare hd-dvd-diskar. Det är dock oklart om dagens spelare klarar av det nya formatet, vilket annars skulle vara olyckligt för dem som redan köpt en hd-dvd-spelare.

Som om denna ändring inte gjorde beslutet över kommande skivformat tillräckligt svårt, har Kina bestämt sig för att lansera ett eget skivformat för högupplöst film. Formatet, som sponsrats av Kinas regering, heter ch-dvd och ska enligt Dailytech delvis vara baserat på hd-dvd-formatet. Än så länge är det knappt med information, men Kina räknar med att spelare ska finnas tillgängliga under 2008, enligt CDR-Info.