1. Se till att du är uppkopplad på internet via din router. Öppna webbläsaren (till exempel Internet Explorer). I stället för en webbadress skriver du följande siffror 192.168.1.1. Du får nu en inloggningsfråga. Under Username ska det stå admin. Lösenordet är admin.


2. Nu kommer en inställningsmeny. Klicka på Wireless i menyn till vänster.


3. Gå till Authentication Method och välj WPA-PSK/WPA2-PSK. Under WPA Encryption väljer du TKIP. Du behöver inte ändra några andra värden. Vid WPA Pre-Shared Key skriver du in ditt lösenord. Klicka på Apply och avsluta genom att trycka på Logout till vänster. Nu blir din router låst, och bara den som har lösenord kommer in. Du kastas samtidigt ut från nätverket.


4. För att ansluta till din trådlösa router måste du logga in. Det gör du genom att klicka på den lilla ikonen för trådlösa nätverk längst ned till höger på skärmen, bredvid klockan. I den meny som öppnas väljer du Se trådlösa nätverk.


5. Klicka på Uppdatera nätverkslistan. Efter en stund ser du att ditt nätverk har fått ett hänglås (i vår bild står det Namn, men hos dig heter den som regel routerns namn). Klicka på den och välj Anslut.


6. Nu öppnas en dialogruta där du fyller i det lösenord som du valde i steg 3. Det här behöver dock bara anges en gång. Nästa gång datorn slås på kopplar den upp sig automatiskt. Om dina vänner vill låna ditt trådlösa nätverk följer de steg 4-6. Det enda de behöver är ditt lösenord.

Tycker du det verkar läskigt att låsa ditt nätverk? Var lugn! Du kan låsa upp det och ta bort alla lösenord genom att återställa routern till fabriksinställningarna. Det här gör du genom att gå fram till routern och leta efter knappen Reset. Tryck in den i cirka 10 sekunder. Du kan behöva ett gem för att kunna trycka in den.