De flesta av oss är överviktiga. Vi släpar omkring på betydligt fler kilo än vi egentligen skulle behöva.

Nej, jag tänker varken på fett eller socker, utan på bärbara datorer. Som regel behöver vi inte alls lika mycket kraft som vi hittar i dagens datorer. Lite surf, mejl och ordbehandling är det vi gör på resande fot.

Att banta bort allt onödigt för att göra datorn smidigare, det är tanken bakom den nya generationens datorer, umpc (ultra mobile pc).

Kör vanligt Windows
Till skillnad från de handdatorer som har funnits på marknaden det senaste decenniet har en umpc inget udda operativ­system, utan använder vanliga Windows. Några kör XP. Andra Vista. Men oavsett vilket handlar det alltså om en helt vanlig dator där du kan installera dina favoritprogram och använda alla tillbehör du är van vid. Det mjuka certifikatet till internetbanken, dotterns Muminspel och synkroniseringen med jobbmejlen – allt funkar som det brukar.

– Du kan göra samma saker som du gör med en vanlig dator, säger Anders Haby som är produktansvarig på Asus.

PC för Alla har testat Asus splitternya umpc-modell R2Hv och Ubiquio 701, men att det rör sig om vanliga datorer är lite svårt att tro när jag packar upp dem för test. Datorerna har nämligen inget tangentbord, och de går inte att fälla upp. Precis som en handdator sker all inmatning med en penna eller fingret via den tryckkänsliga skärmen. I stället för att klicka med musen på en ikon eller meny trycker jag alltså direkt på skärmen. Det finns visserligen en inbyggd styrpinne precis som på vanliga bärbara datorer, men den är egentligen onödig. Att använda en tryckkänslig skärm är nämligen oerhört smidigt och gräsligt vanebildande. Efter att ha använt umpc-datorerna kommer jag på mig själv med att faktiskt försöka göra samma sak på min vanliga pc!

Att navigera i Windows är alltså lätt, men att skriva in text är svårare. Eftersom umpc:n inte har något tangentbord måste även textskrivandet ske via skärmen, och det är betydligt pilligare. I stället för riktiga tangenter får jag se en bild av tangentbordet på skärmen, och för att skriva måste jag alltså peka på rätt bokstav.

Det här fungerar bra när det gäller enkla inmatningar som webbadresser, men det är oerhört tidskrävande för texter eller längre mejl.

– Man vänjer sig snabbt, säger Anders Haby på Asus. Jag tycker att det går riktigt bra.

Själv ger jag upp och kopplar i stället in det externa tangentbord som Asus skickar med. Det är hopfällbart, men utfällt blir det faktiskt fullstorlek.

Den som är van vid handstils­igenkänning från sin handdator kan även välja att använda det på en umpc. Invänjningstiden för det är dock betydligt längre än för det virtuella tangentbordet, och med tanke på min ökänt dåliga handstil inser jag att det knappast är värt ett försök.

För att det ska gå att använda penna och tryckkänslig skärm krävs en specialanpassad ­Windows-version. Microsoft har därför tagit fram ett Windows som gör det möjligt att skippa tangentbordet.

Eftersom umpc-versionerna säljs färdiginstallerade är det här inte något användaren behöver bry sig om. Och förutom inmatningen fungerar Windows som sagt precis som vanligt.

Kom i vintras
Umpc är en ny sorts dator. De första modellerna kom visserligen redan förra året, men det är först nu som utvecklingen har tagit ordentlig fart. På de stora datormässorna CES och Cebit i vintras visade många tillverkare upp nya modeller, och under våren har flera stora lanseringar skett. Än så länge har dock marknadens intresse varit begränsat.

Ingen av de stora datoråterförsäljarna har valt att ta in umpc-datorer i sitt sortiment, och Asus är den enda stora tillverkare som i dagsläget säljer umpc-datorer i Sverige. Övriga tillverkare, till exempel Sam­sung och Sony avvaktar. Den som vill köpa något annat än Asus R2Hv får med andra ord handla via någon nätbutik, och det kan krävas lite ansträngning för att få den att fungera i Sverige. Den Ubiquio som PC för Alla fick in för test hade exempelvis en brittisk strömsladd.

Väger för mycket
Om umpc kommer att slå i Sverige är med andra ord svårt att säga. Efter att ha testat två av de nyaste modellerna känner jag mig fortfarande tveksam. Det är svårt att komma ifrån att det är en häftig produkt, och visst är det praktiskt att ha en riktig dator ”i fickan”.

Problemet är att det är lätt att känna att umpc:n inte är riktigt bra på någonting. Skärmen är för liten och det virtuella ­tangentbordet är för pilligt. Samtidigt är den inte exceptionellt lätt. Både Asus och Ubiquio har modeller som ligger på runt 900 gram. Det är bara något hekto mindre än de minsta ”vanliga” bärbara datorerna. Den som väljer en ultralätt bärbar i stället för en umpc får då både ett riktigt tangentbord och en ordentlig skärm.

Jag tror definitivt att det kan finnas användare som älskar umpc:n. Men de allra flesta gör nog bäst i att köpa en mp3-­spelare eller mobiltelefon för att få musik och e-post i fickan. Eller en bärbar dator för mer avancerade tillämpningar.

Här är hela testet: Två umpc i tuff duell