Asus visar vägen med R2Hv

Asus R2Hv är rena drömmen för prylnörden. I grund och botten är det en vanlig dator med Windows Vista och Media Center. Men utöver det har R2Hv en digitalkamera med 1,3 megapixels upplösning och en liten usb-pinne för att ta emot digital-tv. Dessutom har den en inbyggd gps-mottagare, vilket alltså betyder att den kan visa vägen på en digital karta.

Processorn på 1 GHz räcker visserligen för alla vanliga tillämpningar, men vänta dig inget fartmonster. Batteritiden imponerar inte heller. I våra tester klarar standardbatteriet bara drygt en timme, men du får även ett extra stort batteri på köpet som klarar av tre timmar.

För den som vill ha en umpc är Asus R2Hv ett utmärkt val. Du får mycket för pengarna, och framför allt får du en produkt som är oerhört genomtänkt. Däremot brottas Asus R2Hv med samma problem som alla andra produkter i den här kategorin. Den är alldeles för stor för att ha i fickan – men den är inte tillräckligt stor för att ersätta den vanliga, bärbara datorn.

Betyg: (7 av 10)


Inget lullull från Ubiquio
Ubiquio 701 är betydligt mer avskalad än Asus R2Hv. Här finns varken tv, gps eller digitalkamera. Nej, det handlar om en helt vanlig dator utan några extra­finesser. Hade det här betytt lägre vikt och storlek skulle det kunnat vara positivt, men så är inte fallet. Storleksmässigt är Asus och Ubiquio i det närmaste identiska, och det enda som är mindre på Ubiquio är prislappen. Skillnaden ligger på ungefär en tusenlapp, men då är det många saker som inte ingår när du köper en Ubiquio. Du får till exempel varken något externt tangentbord eller någon dvd-spelare på köpet, och behöver du ett extrabatteri får du också köpa det separat. Dessutom är den mycket plastigare.

Ubiquio 701 är ingen dålig produkt, men jag har svårt att se någon orsak att välja den i stället för Asus R2Hv. Asus-datorn är helt enkelt bättre på allt.

Betyg:  (5 av 10)

Hela listan - alla fakta om datorerna

Läs mer:

5 andra umpc-alternativ

HTC Shift
HTC/Qtek är mest kända för sina smarta mobiltelefoner, men de har även en egen umpc. Den har ett riktigt tangentbord som ligger dolt bakom skärmen, men kan skjutas fram vid behov. Lansering sker sannolikt under vintern och priset väntas bli 14 000 kronor.
www.qtek.seOqo Model 02
”Världens minsta Vista-dator” säger Oqo om sin umpc Model 02. Med en vikt på 450 gram är den rekord­liten, men den har ändå ett riktigt, utdragbart tangentbord. Skärmen är bara fem tum i stället för sju som är standard.
Någon svensk lansering är ännu inte fastställd, men priset i USA ligger på motsvarande 16 000 kronor.
www.oqo.comSamsung Q1
Samsung har inte nöjt sig med att ha ett virtuellt tangentbord. Deras umpc-modell Q1 Ultra har riktiga tangenter, även om de inte ser ut som vi är vana vid. Tangenterna är små knappar där hälften är till höger om skärmen, hälften till vänster. Cirkapris: 10 000 kronor.
www.samsung.seSony Vaio UX

Sonys minsta Vaio-dator UX-serien väger bara 480 gram, men har ändå tangentbord och en fullständig version av Windows Vista. Både vikten och batteriförbrukningen hålls ned av att datorn inte har hårddisk utan flash-minne. Svenska Sony har valt att inte ta in UX-serien, men via Storbritannien säljs den för cirka 22 000 kronor.
www.sony.co.ukTabletkiosk
Tabletkiosk V7110, är egentligen samma som Ubiquio (se testet till vänster) medan I7209 är mer kraftfull. Båda väger dock lika mycket, drygt 800 gram. I Tabletkiosks amerikanska nätbutik kostar V7110 6 100 kronor och I7209 7 500 kronor.
www.tabletkiosk.com


Fotnot: Det finns även flera tillverkare som säljer samma modeller som Tabletkiosk och Ubiquio fast under egna namn, till exempel Founder (www.founder.com) och Amtek (www.amtek.com).

Fakta

Som du ser finns det många umpc-modeller, men de flesta av dem är svåra att få tag på i Sverige. Vi har därför bara kunnat testa två olika datorer: Asus R2Hv och Ubiquio 701. Vi har testat dem i praktiskt bruk under några veckor och baserat vårt betyg på den praktiska användningen.
Batteritestet har vi gjort i praktiskt läge genom att spela en vanlig mp3-låt i Windows Media Player, vilket kan anses belasta datorn på ett ganska normalt sätt.

Vikten anges inklusive batteri, vilket förklarar avvikelsen från tillverkarnas egna produkt­specifikationer.