De små rfid-kretsarna, som kan opereras in i djur- och människokroppar ökar risken för cancer, skriver Dailytech.

Rfid står för radio frequency identification, och är en teknik för att trådlöst överföra information på korta avstånd. En av teknikens stora fördelar är att kretsarna kan göras otroligt små och till och med opereras in i kroppen.

I vissa länder har man även experimenterat med att ha till exempel medicinska data för patienter med kroniska sjukdomar sparade på rfid-chips. Hos vissa nattklubbar har vip-gästerna rfid-kretsar inopererade och det har förekommit fall där företag bett sina anställda operera in kretsar. Med dessa rfid-kretsar görs exempelvis identifikation och övervakning betydligt enklare.

I en amerikansk undersökning, där man opererat in kretsarna i djur, såg man en tydlig ökning av tumörer i djuren med kretsar. Även om undersökningen endast utfördes på djur och det därmed inte är helt säkert att samma gäller för människor, är resultaten oroväckande.

Företaget Verichip, som jobbar med att operera in rfid-kretsar i djur och människor, är däremot av en annan åsikt. De menar att kretsar opererats in i miljontals husdjur och att de jobbat med tekniken i över 15 år, utan att någonsin stöta på några problem.

I dag rapporteras ungefär 2 000 människor ha opererat in rfid-kretsar i kroppen.