1. Se till att du är uppkopplad på internet via din router. Öppna webbläsaren (till exempel Internet Explorer). I stället för en webbadress skriver du följande siffror 192.168.2.1. Du kommer nu till ett installationsprogram som du startar genom att klicka på Start. Välj därefter Next.


2. Ta bort rutan vid Set wireless security using SecureEasySetup.


3. Nu får du göra dina inställningar manuellt. Under Method skriver du WPA2 AND WPA-PSK (Recommended) . Bläddra ned och bekräfta med Next. Nu måste du även skapa en inloggning för att göra inställningar på routern. Här kan du skriva admin på båda, som är en slags standardlösning.
Nu blir din router låst, och bara den som har lösenord kommer in. Du kastas samtidigt ut från nätverket.


4. För att ansluta till din trådlösa router måste du logga in. Det gör du genom att klicka på den lilla ikonen för trådlösa nätverk längst ned till höger på skärmen, bredvid klockan. I den meny som öppnas väljer du Visa tillgängliga trådlösa nätverk.


5. Klicka på Uppdatera nätverkslistan. Efter en stund ser du att ditt nätverk har fått ett hänglås (i vår bild står det Namn, men hos dig heter den som regel routerns namn). Klicka på den och välj Anslut.


6. Nu öppnas en dialogruta där du fyller i det lösenord som du valde i steg 3. Det här behöver dock bara anges en gång. Nästa gång datorn slås på kopplar den upp sig automatiskt. Om dina vänner vill låna ditt trådlösa nätverk följer de steg 4-6. Det enda de behöver är ditt lösenord.

Tycker du det verkar läskigt att låsa ditt nätverk? Var lugn! Du kan låsa upp det och ta bort alla lösenord genom att återställa routern till fabriksinställningarna. Det här gör du genom att gå fram till routern och leta efter knappen Reset. Tryck in den i cirka 10 sekunder. Du kan behöva ett gem för att kunna trycka in den.