För tre veckor sedan kunde PC för Alla rapportera om att den trådlösa ratt som säljs som tillbehör till Microsofts spelkonsol Xbox 360 riskerar att överhettas och börja ryka.

– Min ratt pajade just idag, först slutade force feedback att fungera, sen började det ryka om ratten, skrev en läsare som hörde av sig till PC för Alla efter artikeln.

Nu medger Microsoft att ”en komponent i rattens chassi i sällsynta fall överhettas och avger rök när strömförsörjningsenheten används för att driva ratten.”

Deras lösning på problemet är att erbjuda sina kunder ett gratis paket med nya delar till Xbox 360 trådlösa racingratt. Microsoft rekommenderar alla innehavare av racingratten att sluta använda strömförsörjningsenheten tills de har fått de nya delarna.

De föreslår att man i stället använder batterier för att driva ratten. I batteriläget fungerar inte force feedback-funktionen, så ratten förlorar lite av sin funktion.

Mattias Edlund, produktchef för Xbox, förklarar varför Microsoft väljer att göra så här:
– Vi har tittat på rapporter angående problemet noga och det finns inga bevis på att detta riskerar någons säkerhet. Vi tar alla rapporter på att våra produkter inte möter våra förväntningar på prestanda och design på allvar och som en försiktighetsåtgärd kommer Microsoft att frivilligt förse sina kunder med en gratis efterjustering för att eliminera potentiella risker kopplade till ett tekniskt fel på en komponent i ratten.

Man kan inte få en ny ratt på garantin, och Mattias Edlund är inte säker på om rattarna som finns till försäljning i butik är åtgärdade.

Innehavare av Xbox 360 trådlösa racingratt kan ringa Xbox support eller fylla i ett formulär på Xbox hemsida för att få de nya delarna.

– Vi kommer att göra vad vi kan för att lösa kundens problem snarast möjligt, men det är rimligt att förvänta sig att det tar ungefär 10 arbetsdagar, säger Mattias Edlund.

Kunder som äger ratten kan beställa ersättningsdelarna på företagets webbplats.