För den som drömmar om att få skapa en egen värld kommer Raph Koster med goda nyheter. Bakom sajten Metaplace står företaget Areae grundat av just Koster, som tidigare tagit fram onlinespel såsom Ultima Online och Star Wars Galaxies.

– Vi är ute efter att demokratisera de virtuella världarna och göra dem tillgängliga för alla, säger Raph Koster till BBC.

Användarna av det webbaserade programmet behöver inte ha någon programmeringskunskap alls. Enligt Ralph Koster kan vem som helst skapa en fungerande virtuell värld på bara några minuter.

Skillnaden mellan Metaplace och andra virtuella världar som Second Life och World of Warcraft är att Metaplace inte kräver att man laddar hem någon mjukvara eller köper ett spel. Metaplace är helt webbaserat och förbindelser kan skapas mellan de olika världarna som användarna skapar.

– Vi gjorde det här på webben. Man kan tänka på varje värld som en webbsida och att varje objekt på den är en länk, säger Raph Koster till BBC.

Användare kan skapa sin värld på olika sätt. Har man ingen kunskap om programmering kan man välja ett grafiskt gränssnitt och välja värld från en mängd olika mallar. Man kan även klona någon annans värld. Mer kunniga besökare kan bygga sin virtuella värld helt från grunden.

Koster tror att Metaplace kommer att användas för att skapa en mängd olika världar, till exempel chattrum, spel liknande World of Warcraft och pedagogiska miljöer.

Raph Koster säger till BBC att han utvecklat Metaplace delvis som en reaktion på de etablerade virtuella världar som redan finns. Han tror att mediet har en enorm potential, men eftersom det kostar så mycket att bygga dem så går utvecklingen lite segt. Han hoppas att hans skapelse snabbar på utvecklingen.

– Vi vill se 10 000 virtuella världar med en massa galna grejer. Det är det enda sättet för den virtuella världen att avancera som medium.

Programmet testas fortfarande. Vill man vara testperson så är det bara att fylla i ett formulär på Metaplace.com. Den slutgiltiga produkten kommer att bli tillgänglig för allmänheten nästa vår.