Youtube (www.youtube.com) gör det enkelt att dela med dig av dina videoklipp till andra. Det enda du behöver göra är att skapa ett användarkonto (helt gratis) och sedan är det bara börja att lägga upp dina filmklipp till allmän beskådan.

Om du inte vill att hela världen ska kunna titta på dina filmsnuttar går det att ange vem som ska få titta på dem. En begränsning är att videoklippet får vara maximalt tio minuter långt och att storleken på filen inte får överstiga 100 megabyte.

Om du vill lägga upp längre filmer måste du dela upp dem i flera olika delar. Lyckligtvis finns ännu ingen begränsning för hur många videofilmer du får lägga upp.

De bästa formaten
Youtube rekommenderar att du använder dig av filmklipp i
formaten divx eller xvid (mpeg4) med upplösningen 320 x 240
pixel, ljud i mp3-format och 30 rutor per sekund.

Men du behöver egentligen inte bekymra dig om vilket
videoformat du ska använda.Youtube hanterar de fl esta vanliga videoformaten som wmv, avi, mov och mpg (vilket torde
täcka de allra flesta behoven).

Youtube kommer automatiskt att konvertera de olika videoformaten så att de kan visas i spelaren. Vi märkte inga större skillnader i kvalitet mellan olika versioner av de klipp som vi laddade upp.

En trevlig finess är att du även kan ladda upp videofiler från din
mobilkamera eftersom Youtube även hanterar formatet 3gp. Det är bara att ladda upp filen även om du inte kan titta på videoklippet på din dator. Youtube ser till att automatiskt konvertera filen till rätt format.

Videoklipp från mobilen
Om du inte har tillgång till någon dator och snabbt vill lägga upp ett videoklipp från din mobiltelefon på din kanal
finns en smart funktion som gör det möjligt att ladda upp videoklippet direkt från mobiltelefonen genom att skicka filen som ett mms. Mer om hur du går tillväga kan du läsa i faktarutan nedan.

En annan skojig funktion är att du kan använda din webbkamera för att spela in videoklipp direkt på Youtube.

1. Skapa ett konto. Innan du kan ladda upp dina filmer måste du först av allt skapa ett konto på Youtube. Surfa därför till www.youtube.com och skaffa ett medlemskap. Det gör du genom klicka på länken Sign up som du hittar längst upp på sidan.

2. Fyll i information. Ange önskad information för ditt användarkonto. OBS! Se till att ange en riktig e-postadress. Klicka på knappen Sign up och verifiera ditt konto genom att klicka på länken i mejlet som skickas ut.

3. Logga in. När du har verifierat ditt nya konto på Youtube är det bara att logga in på webbsidan med det användarnamn och lösenord som du angav i steget ovan. Gå vidare genom att klicka på Upload videos.

4. Information om videoklippet. Nu kommer du till ett formulär där du börjar med att skriva in ett namn på videon i fältet Title och en beskrivning i fältet Description. I fältet Tags kan du ange nyckelord så att filmen blir lättare att hitta vid en sökning.

5. Leta upp fil. När du har fyllt i all information som krävs går du vidare genom att klicka på knappen Continue Uploading. Klicka sedan på knappen Browse och leta därefter upp den önskade videofilen på din hårddisk.

6. Ladda upp. I fältet Broadcast anger du om vem som helst ska kunna se din video eller om den bara ska kunna ses av dem som du själv anger. Avsluta med att klicka på knappen Upload Video och vänta tills uppladdningen är färdig.Ladda upp filmer från mobilen

Du som har en mobiltelefon som även kan spela in videoklipp kommer garanterat att uppskatta en ny funktion på Youtube. Med hjälp av den här funktionen kan du nämligen ladda upp filmer direkt från mobilen till webbsidan.

Det hela fungerar på så sätt att du skickar ditt videoklipp som ett mms och anger en särskild e-postadress som mottagare. För att du ska kunna göra detta måste du göra en del inställningar i ditt användarkonto.

Börja med att logga in på Youtube och klicka på Upload Videos. Klicka sedan på bilden Upload your videos directly from your mobile phone!. Klicka på knappen Create Mobile
Profile. Ändra på den ifyllda information (om du så önskar)
och avsluta med att klicka på knappen Create Profile.

På sidan som visas anges vilken e-postadress som du ska
använda när du skickar ditt videoklipp som ett mms.

Fakta

Svårighetsgrad: Medel
Program: Youtube
Tid: 15 minuter

Det här behöver du:
-Dator med Internetanslutning och videoklipp på
hårddisken.

Det här lär du dig:
-Skapa en konto på videofilmsajten Youtube.
-Ladda upp videoklipp från datorn.
-Ladda upp videoklipp från mobilkameran.