I Symphony-sviten ingår tre program – Documents, Presentation och Spreadsheet. Du hittar dem på IBM:s hemsida. Efter en mindre registrering av efternamn och mejladress är det bara att ladda ned, var för sig eller alla i en klump. Det bästa med Lotus Symphony i paketform är hur enkelt det är att växla mellan de olika programmen. Man byter med en knapptryckning och stannar hela tiden kvar i samma fönster.

Prestandakraven är ganska höga: 1 GB ram-minne rekommenderas. PC För Alla testade på 512 MB och det fungerade okej. Programmet tog dock lite tid att starta och kunde stanna till och tänka ibland, men det var inget som störde nämnvärt.

Ordbehandling med Documents
Documents är Symphonys ordbehandlingsprogram. Den som är van vid Microsoft Word eller Open Office känner snabbt igen sig. Den största skillnaden är Documents gränssnitt med en menylist av snabbval för text- och styckesformatering i högerkanten. Den går självklart att stänga om man vill det, men den är faktiskt ganska praktisk.


De dokument som skrivs i Documents kan sparas i flera format. Bland annat Open document text (.odt) och Microsoft Word 97/2000/XP (.doc). Nackdelen är att i senare versioner av Word kan dokument sparade i Lotus Symphony (precis som de sparade i Open Office) vara helt eller delvis oläsliga. Dokument med ren text utan effekter och bilder verkar dock fungera bra. Och ett stort plus är att det går enkelt att göra en pdf av ditt dokument.

Det finns ett stort arkiv med klippbilder och grafik som följer med. Dessutom går alla bilder att redigera direkt i programmet. Bland annat kan du ändra kontrast, färgbalans och lägga på diverse effekter. Tyvärr går många ändringar inte att se samtidigt som du gör dem, vilket leder till att du måste prova, ångra, prova, ångra… Men, finns det något ordbehandlingsprogram som kan skryta med bra bildbehandling? Ska du fixa till bilder, är det bättre att använda ett riktigt bildbehandlingsprogram innan du lägger in dem i Documents.

Den största bristen med Documents är stavningskontrollen. Den finns än så länge bara på engelska, och är du inte en fena på stavning kan det bli svårt. Open Office, däremot, har svensk stavningskontroll.

Presentation – slående likt Powerpoint
Presentation är Symphonys motsvarighet till Powerpoint. Likheterna med Microsofts program är slående, både utssendemässigt och funktionsmässigt. Att få ihop en presentation är lätt även om du aldrig använt liknande program förut. Gränssnittet är enkelt och det finns tydliga instruktioner för hur du ska göra.

Det finns inte fullt så många mallar och funktioner i Presentation som i Microsofts Powerpoint, men för en rak, enkel presentation räcker det gott. Något som saknas är möjligheten att lägga in ljud och video. Presentation är inte heller helt kompatibelt med Powerpoint. Det går att öppna Powerpoint-filer, men det blir ofta något fel.

Kalkyler i Spreadsheets
Spreadsheets är Symphonys motsvarighet till Excel. Även här är likheterna påfallande med Microsofts program. Det finns färre grafiska element att tillgå, som olika variationer av diagram, men du kommer långt på det som finns. Spreadsheets är också det program som verkar vara mest kompatibelt med Microsofts motsvarighet.

Sammanfattningsvis är IBM:s Lotus Symphony ett slagkraftigt alternativ till Office-paketet. Visst är Microsoft Office i dagsläget både stabilare och bättre utrustat, men använder du inte alla extrafunktioner finns det ingen anledning att betala för dem heller. Det viktigaste finns i Symphony. Hade bara stavningskontrollen varit på svenska, hade den här artikeln skrivits i Lotus Symphony Documents, inte Word.

Står du i valet och kvalet mellan Symphony och Open Office ska du definitivt välja Open Office i dagsläget. Just på grund av att Symphony är en betaversion med de problem som beskrivits tidigare. Open Office känns mer hundraprocentigt. När sedan Lotus Symphony släpps i en färdig version kommer valet snarare att vara en smakfråga. Skillnaderna är trots allt små mellan programmen.

Men glöm inte det som faktiskt är det absolut bästa med både Symphony och Open Office - de är båda gratis. Är du osäker på vilken produkt som passar dig är det bara att ladda ner och prova. Inte nöjd? Släng och ladda ner nästa...

Lotus Symphony Documents
Om Documents varit kompatibelt med Microsoft Word och stavningskontrollen fanns på svenska, hade det varit en klar tia. Nu saknas detta och programmet går miste om full pott. Men det är ett bra program – och det är gratis!

PLUS:
Bra gränssnitt, enkelt, gratis.
MINUS: Endast engelsk stavningskontroll, inte alltid kompatibelt med Word, höga systemkrav.
BETYG: (8 av 10)

Lotus Symphony Presentation
Ett bra program för enkla presentationer. Saknar en del viktiga funktioner, som möjlighet till ljud och video, och har inte lika många mallar och funktioner som Powerpoint. Ändå ett bra program för snittanvändaren.

PLUS: Enkelt, snabbt gjorda presentationer, gratis. 
MINUS: Dåligt kompatibel med Powerpoint, ej ljud och video.
BETYG: (7 av 10)

Lotus Symphony Spreadsheet
För den som dagligen jobbar med tunga uträkningar och har ett behov av många sätt att redovisa tabeller, är kanske Spreadsheet inte optimalt. För nybörjare och halvproffs räcker programmet mer än väl.

PLUS: Många funktioner, relativt kompatibelt med Excel, gratis. 
MINUS: Få grafiska element.
BETYG: (8 av 10)

Vilket kontorspaket är bäst?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Tillverkare: IBM
Applikationer: Documents, Presentation och Spreadsheet
Pris: 0:-
Ladda ner här: symphony.lotus.com
Systemkrav:
* Stödjer följande Windows-plattformar: Windows XP, Windows Vista
* Stödjer följande Linux plattformar: SLED 10, RHEL 5, Redhat5
* Minst 900 MB diskutrymme.
* Minst 1 GB RAM-minne (Rekomenderat) 
* Språk: Engelska