Panasonic har en serie kompaktkameror i det så kallade superzoom-segmentet där nya DMC-TZ3 ingår. Kameran har en upplösning på sju megapixel, 10 gånger optisk zoom och en vidvinkel på motsvarande 28 millimeter.

Den är lite knubbigare än många av de moderna kompaktkamerorna, men så har den också en rejäl zoom. Det mycket kompetenta Leica-objektivet är kamerans kanske största fördel. Den kan hantera både bred vidvinkel och stor zoom utan att uppvisa några tecken på distorsion, där raka linjer tenderar att bli böjda. Makrolägets minsta närgräns på 5 centimeter imponerar kanske inte riktigt lika mycket.

Kamerans brännvidd är på 28-280 millimeter översatt till småbildsspråk och med största bländare 3.3 till 4.6. De flesta superzoomkameror använder 35 mm eller mer, så här har Panasonics TZ3 en stor fördel med sina 28 millimeter plus tio gångers optisk zoom. Den optiska bildstabilisatorn – en nödvändighet i en ultrazoomkamera – fungerade mycket bra i vårt test.

Inget för den kreative fotografen
Knapparna på baksidan är välplacerade och du kommer lätt åt dem med höger hand, även med enhandsgrepp. Den smarta knappen längst ned till höger låter dig komma åt en snabbmeny för de vanligaste inställningarna. Den 3 tum stora skärmen är ljusstark och tydlig. Vi kunde urskilja skärmbilden bättre än med många andra kameror när vi testade att plåta i starkt solsken.

Synd att den saknar bra manuella exponeringslägen för mer kreativ fotografering. De automatiska motivprogrammen kan hjälpa dig med 20 olika motivval samt intelligent iso-läge. Bildstabilisatorn hjälper dig reducera dina egna handskakningar, det intelligenta iso-läget kompenserar dessutom för motiv i rörelse och höjer iso-värdet, vilket gör att du kan ta foton med mer än hälften så korta slutartider.

En stor fördel med Panasonic TZ3 är det stora zoomomfånget. Bildkvaliteten är bra med snygg exponering och det är nästan ingen distorsion. Något som annars är svårt att komma ifrån med ultrazoomobjektiv. Såväl största vidvinkeln som yttersta zoomläget klarar distorsion galant. Detaljer och färger är utan anmärkning. Dock kunde vi ana en del oskärpa utåt kanterna i vidvinkelläget.

Brusigt vid hög iso
Kameran presterar väl, även om det inte är en sprinter bland kompaktkamerorna, så vill du plåta livliga barn kanske den inte riktigt hänger med. Brusnivån sköter kameran väl upp till iso 400, därefter blir försämringen märkbar även om du i vissa lägen kan ta acceptabla bilder upp till iso 800, men allt över det gör att finare detaljer får färgbrus och brusreducering. Den automatiska vitbalansen fungerar bra, även inomhus med blandljus. Och vi kunde inte upptäcka någon störande kromatisk aberration.

På plussidan är det en trevlig kamera att arbeta med, det är lätt att ta snygga bilder, särskilt utomhus med tillräckligt ljus. Ska du ha med den på resan och ta dina semesterbilder med är den alldeles utmärkt. Resultatet kommer inte att göra den typiske användaren av den här kameratypen besviken.

Plus: Bra optisk zoom 28-280 mm.
Minus: Brus vid relativt låga iso.
Betyg: (8 av 10)

Fakta

Tillverkare: Panasonic, 08-680 26 00.
Bildstorlek: 7,2 megapixel.
Optisk zoom: 10x
Digital zoom: 4x
Brännvidd: 28-280 mm.
Video: Ja, max 848x480, 30 bilder per sekund.
Videoformat: Quicktime.
Cirkapris: 3 470 kronor.