Härnösandsbon började för fyra år sedan att sprida sin egenutvecklade mask. Den tidigare ostraffade 34-åringen har redan erkänt att det är han som skapat masken, kallad Ganda.

– Vi döpte viruset till Ganda efter propaganda, berättar Per Hellqvist, säkerhetsspecialist på Symantec.
Per Hellqvist bidrog med experthjälp till förundersökningen och ska bidra även vid rättegången.

Gandaviruset var en så kallad mask, som spred sig själv vidare genom att skicka e-post till alla adresser i Outlook på den infekterade datorn. Meddelandena uppmanade läsaren att öppna en skärmsläckare.

Ett exempel:
Subject: Go ack ack ack....
Message body: Hej igen! Den här skärmsläckaren verkar vara en amerikansk parodi på något som svenskarna gör på midsommar. Skratta inte ihjäl dig bara. :-)

Viruset fick stor spridning i Sverige. Den första infektionen skedde den i mars 2003. Första halvåret 2003 låg Gandaviruset på tredje plats över de mest spridda virusen i Sverige. Det lämnade topp tio först efter februari 2004.
– Eftersom meddelandena var skrivna på svenska så spreds det inte till så många. Vi fick några få rapporter från England och några fler från Norge, säger Per Hellqvist.

Enligt Härnösandsbon hade han blivit illa behandlad av skolväsendet. Han hade svårigheter att klara muntliga förhör och begärde enbart skriftliga. När det inte beviljades kände han sig diskriminerad. Gandaviruset hade en lista med hårdkodade mottagare. Dessa var journalister och skribenter på Tidningen Ångermanland, Aftonbladet, SVT Debatt och Flashback. Dessutom var det adresserat till mottagare på Skolverket.

– Varje gång viruset skickades vidare skickades ett manifest till tidningarna. Mannen kände sig förbisedd av Skolverket. Effekten blev en överbelastningsattack mot dessa tidningar. Deras inkorgar blev överfulla. Det är osäkert om det var hans mening, säger Per Hellqvist.

Rättegången, som startar på onsdag, gäller dataintrång och grovt egenmäktigt förfarande som var för sig kan ge fängelse i upp till två år.

Läs mer
Alla artiklar om säkerhet – pcforalla.se/sakerhet