Lenovo Thinkcentre M55 8810 är knappast det sexigaste som rullats in i PC för Allas testlabb. Men kontorsdatorn är något som miljontals människor världen över tvingas att tillbringa långa dagar i tätt sällskap med. Att testa denna typ av datorer är långt från samma sak som att syna tunga prestandamonster. Kontoret är en annan värld, en värld där den annars så väl inkörda testmetodiken går bet.

Lenovos nya är ett typexempel. En slimmad låda tänkt att stå bredvid, eller rent utav under, skärmen innehåller precis det som behövs för att köra de applikationer som chefen vill att de anställda ska ha tillgång till. Märkbart klena 854 poäng i 3d Mark 03 är egentligen inte särkilt märkligt då maskinen saknar separat grafikkort utan förlitar sig på en på moderkortet inklämd grafikprocessor.

Gammalt operativsystem

Reflexmässigt reagerar man även på Lenovos val att trycka in Windows XP i stället för Vista som operativsystem. Men är valet dock logiskt. Det tidigare operativsystemet är betydligt stabilare och står för bättre driftsäkerhet. Och det finns knappast två ord som företagens it-avdelningar gillar bättre. Enligt samma logik levereras maskinen utan trådlöst nätverkskort men med ett trådbundet dito med en överföringshastighet på upp till en gigabit. Åter igen – hemskt i hemmet men perfekt på kontoret.

Lenovo bygger i allmänhet stabila paket för människor som inte tittar för djupt i plånboken. Så är fallet även här. Men för samma pengar levererar även konkurrenter som Dell och HP kraftfulla och pålitliga paket. Och de smiskar, rent prestandamässigt, Lenovo på fingrarna. Om än inte uppseendeväckande hårt.

Plus: Tryggt bygge, pålitlig leverantör, generös garanti.
Minus: Snålt utrustad, klent med minne, relativt dyr.
Betyg (6 av 10)

Fakta

Tillverkare/Läs mer: Lenovo, www.lenovo.com
Processor: Intel Core 2 Duo E6300, 1,86 GHz.
Minne: 512 MB
Hårddisk: 80 GB, 7200 rpm, Sata.
Dvd: 16x dvd-rom.
Operativsystem: Windows XP Professional
Telefonsupport: 90 dagars uppstartssupport.
Garanti: 3 års ”på-platsen”-garanti.
Cirkapris: 6300 kronor.