I dag hölls rättegången mot den 34-årige Härnösandsbo som åtalats för att ha skapat det så kallade Ganda-viruset, som fick stor spridning i Sverige för fyra år sedan. Mannen är åtalad för dataintrång och grovt egenmäktigt förfarande, och kan dömas till fängelse.

Men förhandlingarna i tingsrätten i Härnösand blev försenade, eftersom 34-åringen inte dök upp. Men polisen hittade mannen i en sommarstuga, där han gömde sig, och enligt nyhetsbyrån TT följde mannen med polisen utan protester.

Väl i rätten erkände 34-åringen brottet.
– Jag skapade virusmasken för att få uppmärksamhet på min situation och hur jag misshandlats av skolväsendet. Jag hade ingen aning om vilken verkan den skulle få när den spreds, sa han när han förhördes, enligt TT.

Åklagaren Chatrine Rudström beskrev i rätten hur viruset spreds, och vilka konsekvenser det fick. Varje gång viruset spreds skickades ett manifest till ett antal nyhetsredaktioner runt om i Sverige, vilket resulterade i att deras e-posthantering kraschade.
34-åringen riskerar fängelsestraff, och dessutom skadestånd på upp till 220 000 kronor.

Eftersom rättegången blev försenad hann inte förhandlingarna avslutas under onsdagen. Istället fortsätter rättegången nästa måndag, den 15:e oktober.

Läs mer
Nu är det dags för första svenska virusrättegången

Alla artiklar om it-säkerhet – pcforalla.se/sakerhet