Jag har en förkärlek för stora bärbara datorer. Jag vet att det går rakt emot syftet med bärbara datorer, men jag rår inte för det.
Det här är en jättestor dator. Du får en riktigt bra 17-tumsskärm, härlig blank pianolack och bra ljud. Dessutom ett nästan fullstort tangentbord, med en riktig numerisk del. Högtalarna kommer från Harman Kardon, som ju gjort sig kända för en rad riktigt bra skrivbordshögtalare. (De kommer från hifi-världen. Har du gott om pengar har du kanske en Harman Kardon-förstärkare till din hemmabio).

Kungligt bra
Skärmen har enormt vass skärpa, med fina färger och ett litet så kallat matrismått, alltså med bildtransistorerna på litet avstånd från varandra. Det ger en mycket bra bild. Skärmen är av den blanka typen som kan ge lite problem om den samtidigt är ljussvag, men det är inte den här. Datorn är fantastisk att sitta och bekanta sig med en dvd-rulle på flyget. Vi har i och för sig inte testat, men vi har provat i ett bullrigt och rökigt vardagsrum. Där var den kung.

Men det märks tydligt att datorn är avsedd för affärsfolk. Tråkigt affärsfolk dessutom. Grafikprestandan är så dålig att jag ryser. Den här datorn spelar du inga spel på. Enligt Toshiba ska den förresten vara utrustad med Nvidia Geforce Go 7600-kretsar. Icke. Det här exemplaret kör med integrerad, sirapsseg, slipsnisse-grafik.

14 000 kronor? Ja, om du är resande säljare med ett stort ”titta på dvd och greja med Powerpoint-behov”. Inte annars. Men pianolacken är snygg.

Plus: Mycket bra skärm.
Minus: Svaga grafikprestanda.
Betyg: (6 av 10)

Fakta

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Processor: 1,73 GHz T2080.
Grafik: Intel 945GM.
Minne: 1 GB.
Skärm: 17 tum (1 440 x 900 bredbild).
Storlek: 40 x 29 x 36 (47 bak) cm.
Vikt: 3,2 kg.
Garanti: 2 år.
Cirkapris: 14 000 kronor. Klicka här för bästa pris just nu.

3d Mark 03
: 1 126 poäng
Videokonvertering: 5 min 12 sek
Bildbearbetning: 2 min 59 sek
Cd-kopiering: 5 min 53 sek
Musikkonvertering: 1 min 56 sek
Så testar vi datorer.