Med Ubuntu har det blivit enklare än någonsin att ta steget från trygga Windows till Linux-världen. I dag släpps en ny version av det populära operativsystemet, Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon. Här är de tio coolaste nyheterna!


Snyggare gränssnitt
I Ubuntu 7.10 finns 3d-effekter som påminner om de som finns som tillägg till Firefox. Funktionen Compiz fusion gör det visuella snyggare, men ska också förenkla användandet. Compiz fusion är aktiverat från början, men Ubuntu känner automatiskt av om din dator inte klarar av effekterna och växlar i så fall tillbaka till ett vanligt skrivbord. Flera tilläggseffekter går att aktivera.


Sök via skrivbordet
Från skrivbordet kan du söka efter dina vanligaste handlingar, hantera bokmärken, söka på webben och skicka meddelanden till dina kontakter. Applikationen är nu standard i den vanliga konfigurationen.

Energisnålt
Den senaste operativsystemskärnan från Linux är inkluderad i Ubuntu 7.10. I den finns något som kallas ”dynaticks” som gör att processorn använder mindre ström och avger mindre värme. Detta är framför allt ett plus om du använder Ubuntu på en bärbar dator.


Snabbt byte av användare

Det går snabbt att växla mellan användare utan att skriva in lösenord flera gånger. En fördel om man är flera som jobbar från samma dator. 

Drivrutiner
Du kan själv konfigurera vilken drivrutin du vill använda till grafikkortet. Dessutom kan du ändra upplösning för alla datorns användare. Ett nytt grafiskt användargränssnitt ska göra det lättare att ändra video- och skärminställningar, samt för att konfigurera användandet av dubbla skärmar till grafikkort som använder Xinerama. 


Firefox-tillägg

Ett program integrerat i Ubuntu 7.10 gör det möjligt att söka efter och installera tilläggsprogram till Firefox. Det går också att öppna Ubuntu:s installationsprogram och se en lista över tillgängliga Firefox-tillägg.

Dynamisk skärmkonfiguration
Drivrutiner som ATI, Nvidia och Intel grafikkretsar stödjer nu X storleksändringar, samt xrandr-tillägget för rotationer. Det betyder att det är enklare att använda sig av externa monitorer och projektorer.


Automatisk installation av skrivare

Det enda som krävs för att installera en skrivare till Ubuntu 7.10 är att du stoppar in sladden. Allt sköts nu automatiskt.

Mer Windows-kompatibelt 
Nya Ubuntu stödjer, till skillnad från tidigare versioner, skrivning och läsning av filer genom NTSF-3g, vilket underlättar dokumentdelning med Windowsanvändare. 

Säkert 
Apparmor är ett program som följer med Ubuntu 7.10 som begränsar applikationers tillgång till olika resurser på datorn.

Här laddar du ner Ubuntu 7.10 gratis.
Här uppgraderar du från Ubuntu 7.04 till 7.10 gratis.