Det är lätt att förstå tanken bakom den senaste Ipod Nano-modellen. För med sajter som Youtube, mängder av gratis videomaterial på Itunes Store och konkurrenter som ständigt är på hugget, var det givetvis frestande att klämma in möjligheten att se på video även i lilla Nano.

Och visst, upplösningen på 320 x 240 bildpunkter (samma som storebror Ipod Classic) fungerar helt okej, även om det förstås inte är någon större cineastisk upplevelse att se en påkostad Hollywood-produktion i det formatet. Problemet är istället att en redan liten skärm på Ipod Classic (2,5 tum) här minskas ned till fjuttiga 2 tum. Det är helt enkelt för litet för att det ska vara någon poäng med att se film.

Så hela videouppspelningsfunktionen blir mest en kul grej för att kika på kortare videosnuttar från Youtube och liknande.

Så varför gnälla över detta? Att man har lagt till ytterligare en funktion i spelaren borde ju bara vara bra och tycker man inte om den är det ju bara att låta bli att använda den, eller hur?

Nja, riktigt så enkelt är det förstås inte. För att få plats med den lite större skärmen har Apple tvingats ändra Nanons design. Det som tidigare var en snygg smal pinne är nu en liten fyrkantig klump.

Det är möjligt att det finns någon som tycker att denna nya design är snyggare, men undertecknad gillar den inte alls.

Bläddra bland omslagen
Den nya designen med en större skärm har öppnat upp möjligheterna för nya funktioner. Exempelvis följer det nu med några enkla spel och det finns fler att ladda ned från Itunes Store.

Nytt är också att Cover Flow ingår, vilket ger dig möjlig­het att bläddra bland album­bilderna i musiksamlingen.
Lagringsutrymmet har inte utökats, så det är fortfarande max 8 GB som gäller. Däremot går det nu att få denna 8 GB-variant i flera olika färger; silver, svart, blått, grönt och rött. Det är dock bara aluminium-fronten som är färgad, baksidan består av blankt rostfritt stål.

Det finns en 4 GB-variant också, men enbart i silver. Den kostar 1 400 kronor, jämfört med 1 900 kronor för 8 GB-varianten.

 
I övrigt saknar nya Nano nyheter och förbättringar. En funktion för att lyssna på radio lyser med andra ord fortfarande med sin frånvaro. Dessutom har man placerat uttaget för hör­lurarna precis intill sladden för laddning/synkronisering, vilket gör den bökigt att koppla in.

Det är ett mellanår för Apples Nano-modell. Förbättringarna är få, men försämringarna desto fler. Jag ser ingen anledning att byta ut den snygga svarta 8 GB Ipod Nano jag redan har.

Plus: Liten och lätt, videofunktion kul för kortare klipp, enklare spel ingår.
Minus: Ful design, för liten skärm för att se på film, ingen radio.
Betyg (6 av 10)

Fakta

Tillverkare/läs mer: Apple www.apple.se
Systemkrav: Windows XP/Vista eller Mac OS X 10.4.8, Itunes 7.4.
Lagringsutrymme: 8 GB.
Mått: 52 x 70 x 6,5 mm.
Vikt: 49 gram.
Batteritid: 24 timmar ljud, 5 timmar video.
Cirkapris: 1 900 kr. Klicka här för bästa priset just nu.