Hur många människor bor egentligen i Budapest? Hur gammal är Zlatan Ibrahimovic? Vem skrev Döda själar? Oavsett vad du undrar över är internet en fantastisk källa till information.

I dag struntar många människor i att köpa uppslagsböcker och använder istället sökmotorer som Google för att få svar på sina frågor. Problemet med Google är att du får väldigt många träffar och det är svårt att snabbt hitta rätt. Uppslagssajten Wikipedia, sv.wikipedia.org, gör sökningarna mycket lättare.

På ytan ser Wikipedia ut som vilken uppslagsbok som helst. Du skriver in ett sökord, till exempel Budapest, och får då läsa en beskrivande text om staden. I texten hittar du som regel svar på dina frågor. Nätupplagorna av de kommersiella uppslagsverken, exempelvis Nationalencyklopedin, www.ne.se, fungerar på precis samma sätt.

Men under ytan är skillnaden stor. Vanliga uppslagsverk skrivs av experter. De får naturligtvis betalt för att skriva och därför kostar tjänsten pengar.

Den som förstör spärras
Wikipedia däremot är ett amatörprojekt där användarna själva skriver alla texter. Det låter riskabelt ur trovärdighetssynpunkt, men i praktiken har det visat sig fungera bra. Den som går in och förstör får sitt ip-nummer spärrat och kan på så sätt inte göra några fler ändringar.

Dessutom har Wikipedia många och aktiva användare och en felaktig uppgift rättas snabbt till. Ett test som PC för Alla har gjort visar till och med att Wikipedia håller högre kvalitet än Nationalencyklopedin!

Wikipedia är ett internationellt projekt och tjänsten finns på över 200 olika språk. De olika språkens sajter är oberoende, så de stora språken har förstås fl er artiklar. Det fi nns till exempel över en miljon artiklar på engelska, men bara ett tusental på det afrikanska språket kanuri.

Svenska är ett stort språk på Wikipedia. Med 200 000 artiklar är svenska Wikipedia större än både den spanska och den ryska. Men du är givetvis inte låst till de svenskspråkiga artiklarna. Det är lätt att byta till den engelskspråkiga delen, för att på så sätt få mer läsning.

Hur du är gör är grundtanken att det ska vara lätt både att söka efter en text – och att själv skriva in en ny.


1. Aktuella artiklar. Gå in på den svenska huvudsidan sv.wikipedia.org. Här finns artiklar som är kopplade till olika aktuella nyhetshändelser. Du hittar också en almanacka med artiklar knutna till det aktuella datumet. För att läsa en artikel klickar du bara på den blå länken.


2. Sök. För att söka efter ett ord skriver du in det under rubriken Sök i spalten till vänster. Väljer du knappen Sök får du en lista på alla artiklar där ordet förekommer. Klickar du däremot på Gå till kommer du direkt till den bästa träffen.


3. Läs. När du har kommit till en artikel är det bara att läsa. Förutom texten finns det som regel också länkar för att ta sig vidare. I vissa fall finns det också bilder, kartor, illustrationer och liknande. Genom att klicka på dem visas de i större storlek.4. Diskutera.
En av finesserna med Wikipedia är att du inte bara kan läsa mer om ett ämne, du kan även diskutera med andra. Genom att klicka på fliken diskussion kan du se vilka diskussioner som pågår. För att själv skriva ett inlägg klickar du på redigera (se faktarutan).


5. Bli medlem. Om du vill kunna kommunicera med andra och använda vissa tilläggstjänster måste du registrera dig. Det gör du genom att välja Skapa ett konto eller logga in högst upp till höger. Välj Skapa ett användarkonto och fyll i kontaktuppgifter.6. Välj språk.
Wikipedia finns på många olika språk. Du som behärskar exempelvis engelska, tyska eller franska kan göra sökningar bland dessa språk. För att välja språk går du in på www.wikipedia.org. Klicka på språket du vill använda, till exempel English eller Français.

Fakta

Svårhetsgrad: Medel
Program: Wikipedia
Tid: 10 minuter

Det här behöver du:
Dator med internetanslutning.

Det här lär du dig:
Komma igång med uppslagssajten Wikipedia.
Söka efter artiklar och läsa dem.
Komplettera artiklar eller skriva egna.