Kor ska hjälpa indier att driva datorerna från OLPC-projektet.
OLPC som står för "one laptop per child" har blivit uppmärksammade i media för de billiga, bärbara datorerna som utlovats till barn i utvecklingsländer. Nu ser sig somliga i projektet om efter lämpliga sätt att driva apparaturen på.

– Vi tänkte köra en generator genom en serie bälten och draganordningar som drivs av kossor eller annan boskap, skrev Arjun Sarwal från OLPC i ett e-postmeddeladen i slutet av förra veckan.

Sarwal håller på att finjustera den kodrivna generatorn. Målet har varit att ta fram en billig energikälla som kan användas i indiska byar. Arbetet har utförts i en by strax utanför Bombay.

Initialt hoppades man på att solenergi skulle fungera som strömkälla men en otillräcklig, och inkonsekvent mängd sol omöjliggjorde det som alternativ.

Likaså fanns det inte tillräckligt mycket vind eller rinnande vatten i området för att generera en adekvat ström. Gasdrivna motorer undersöktes också men ansågs bli för dyrt.

– Byn hade dock ett överflöd av boskap som användes på fälten. Vi beslutade därför för att försöka skapa en lösning utifrån det, skriver Sarwal.

Generatorn i systemet har tagits från Fiat som är en rätt vanlig taxi-bil i Mumbai. Fördelen med det är att den är tämligen lätt att få tag på och inte kostar alltför mycket, skriver Infoworld.