Nätet är fyllt av smarta gratisprogram, som i många fall är minst lika bra – eller bättre – än konkurrenterna som kostar en massa pengar. Problemet är att det kan vara svårt att hitta guldkornen.

PC för Alla hjälper dig där. I vår programbank samlar vi praktiska och roliga program till din Windows-dator – som alla är helt gratis att ladda hem och installera.

Här är de 20 bästa just nu. Du kan ladda hem alla från programbanken.

Avast Home Edition - antivirusprogram
Ett helt konstnadsfritt antivirusprogram som skyddar din dator från alla tänkbara elakheter på nätet. Ger både ett kontinuerligt skydd av datatrafiken, och möjlighet till grundliga genomsökningar av hårddiskarna. Hämta här.

Zone Alarm - brandvägg
Förutom ett antivirusprogram behöver du en brandvägg för att din dator ska vara säker på nätet. Zone Alarm är en av marknadens bästa – och den kostar inte en spänn. Hämta här.

Openoffice - komplett kontorspaket
Ordbehandling, kalkyl och presentation hör till de allra vanligaste datorsysslorna, och för bara några år sedan var de flesta hänvisade till Microsofts dyra programbaket. Nu är gratisalternativet Openoffice så bra att de allra flesta användare klarar sig helt perfekt med det. Hämta här.

Firefox 2 - webbläsare
Webbläsaren Firefox är ett alternativ till Microsoft Internet Explorer, som i många avseenden är betydligt bättre. Framför allt alla smarta tilläggsprogram, som gör webbläsaren ännu bättre – och anpassad efter varje användares unika behov. Hämta här.

Pdf995 - skapar pdf-dokument
Pdf-formatet är otroligt smidigt när det gäller att distribuera textdokument via nätet, med all formatering precis som i ursprungsfilen. Adobe Acrobat kostar skjortan, men lugn bara: Pdf995 fixar jobbet åt dig! Hämta här.

VLC Media Player - mediespelare
Det är inget vackert program, VLC Media Player, men dess styrka ligger inte i utseendet. VLC är en fantastisk mediespelare eftersom den klarar i princip alla ljud- och filmformat som finns. Direkt. Utan krångel. Glöm konstiga codecs som måste installeras för att filmen ska visas rätt! Hämta här.

Foxit PDF Reader - pdf-läsare
Om du inte behöver kunna skapa pdf-dokument, utan bara läsa filerna, ska du kolla in Foxit PDF Reader. Programmet är litet, och startar blixtsnabbt jämfört med klumpiga, tröga Adobe Reader. Hämta här.

Ad Aware 2007 - antispionprogram
Skydda din integritet på nätet, och installera ett program som rensar bort spioner som kartlägger dig och ditt surfande. Ad Aware är ett av marknadens bästa. Hämta här.

Paint.NET - bildbehandling
Paint.net är ett smidigt gratisprogram för dig som vill förbättra dina digitalbilder. Det klarar av grundläggande saker som att ändra färger, justera ljus, beskär bilden och ta bort röda ögon, men du kan även lägga in text och göra avancerade manipulationer genom att ta bort delar av bilden eller montera ihop olika delar från två olika bilder. Hämta här.

FTP Surfer - ftp-program
Behöver du en enkel och stabil ftp-klient? I den kategorin är ftp-surfer ett otroligt smidigt program. Med ett gränssnitt som Windows vanliga filhanterare, och möjlighet att dra och släppa filer lite som man vill. Hämta här.

Dessutom – ytterligare 10 smarta gratisprogram:

Windows Live Messenger - chattprogram
Google Earth - satellitbilder på jorden
Zipgenius - komprimeringsprogram
Winamp - mp3-spelare
Spybot Search & Destroy - antispionprogram
Skype - Ip-telefoniprogram
Picasa - fotoprogram
Fresh UI - konfiguerar din dator
Avg Antivirus Free Edition - antivirusprogram
Audacity - ljudredigering

Hämta alla program i PC för Allas stora programbank. Du hittar den på pcforalla.se/program.