Webbkameran är en pryl som många har, men få använder. För även om det låter lockande att videochatta med sina vänner i världen blir kvaliteten ofta så usel att många tröttnar. För hur kul är det att se en frimärksstor bild som både är grynig och har dåliga färger?

Men nu har webbkamerorna passerat den magiska gränsen på en megapixels upplösning. När digitalkamerorna gjorde det för sju år sedan började de förvandlas från nördleksaker till var mans egendom, och kanske kan samma sak hända med webbkamerorna.

Upplösningen är det som avgör hur stor bild du kan få. Gamla webbkameror hade 0,3 megapixel, vilket innebar att bilderna blev små eller gryniga. De nya kamerorna har upp till två megapixel, vilket betyder att du kan se bilden i fullskärm med bra kvalitet.
Trots det bör du inte ha för höga förväntningar på bildkvaliteten. De flesta använder sina webbkameror inomhus, och skenet av en skrivbordslampa räcker inte för någon fantastisk bildkvalitet. På samma sätt som våra vanliga digitalkameror tar ganska dåliga inomhusbilder blir färgåtergivningen på webbkamerorna tyvärr inte helt bra. Inte ens på de lyxkameror vi har testat.


Creative bäst i test
Creative är en av jättarna när det gäller webb­kameror och deras lyxmodell heter Livecam Optia AF. Den erbjuder både autofokus och två megapixels upplösning, och kan faktiskt jämföras med de billigaste ”riktiga” digitalkamerorna. Våra tester visar att resultatet blir utmärkt.

Kameran är lätt att komma igång med och smidig att använda. Mikrofonen är inbyggd, men den levereras för säkerhets skull med ett stereoheadset för dig som vill få bättre ljudkvalitet.

Det här är en vinnarkamera!

Betyg:  (9 av 10)En kinesisk rymdraket
Bluelover T-718 är gjord i metall och ser ut ungefär som en kinesisk rymdraket! Ja, det här är en importprodukt från just Kina, och alla våra fördomar om kinesisk formgivning bekräftas. För att justera den i sidled måste du till exempel ta fram skruvmejseln!

Konstruktionen med kameran på en stor fot ger oss problem. Som du ser på bilden går den inte att klämma fast på en platt skärm.

Bildkvaliteten blir acceptabel, men inte mer. En bra sak är dock fyra kraftiga inbyggda lampor som gör att den fungerar även i mörker.

Betyg:  (7 av 10)Carl Zeiss ger bra bilder
Logitech har utrustat sin webbkamera ­Quickcam Pro 9000 med optik från världsberömda Carl Zeiss. Det här är ett bra val för bildkvaliteten blir utmärkt. Den har också smarta funktioner för att automatiskt förbättra kvaliteten.

Quickcam Pro 9000 är definitivt en kamera som slåss om guldmedaljen, men den blir slagen av Creative. Det som drar ned betyget för Logitech är ­formen. Det går bara att justera kameran horisontellt och inte vertikalt.

Betyg:  (8 av 10)Skräddarsydd för Messenger
Webbkameror är en av få hårdvaruprylar som Microsoft faktiskt tillverkar själv. Att den splitternya Microsoft Lifecam Vx 7000 är skräddarsydd för företagets chattprogram Windows Live ­Messenger behöver kanske inte nämnas.

Överlag är kameran föredömligt lätt att använda och installera. I likhet med Logitechs kamera går tyvärr Lifecam Vx 7000 inte att justera vertikalt.

Bildkvaliteten är bra, även om Creative och Logitech är snäppet bättre.

Betyg:  (8 av 10)Överdrivet hög upplösning
”6 megapixel och 8x zoom” skryter Philips med på kartongen till Philips SPC1300NC. Det här är inte sant! I verkligheten har kameran bara 1,3 megapixels upplösning och ingen riktig zoom (se faktaruta). Men trots överdrifterna är det här en bra kamera. Den är lätt att installera, smidig att använda och har en tilltalande form.

Det som drar ned betyget är att bildkvaliteten inte riktigt räcker ända fram. Frånvaron av autofokus är också irriterande. Manuellt fokus är en onödigt krånglig lösning.

Betyg:  (7 av 10)Plastig och osmidig
Terracam X2 står på en liten fot och går inte att klämma fast på skärmen. Den lösningen fungerar med andra ord bra för gamla crt-skärmar men mindre för den som har en bärbar dator eller platt skärm. Och Terracams kamera imponerar inte heller på speciellt många andra områden. Den är plastig och billig, och har dålig bildkvalitet.

Vill du köpa en billig webbkamera är Viewsonics modell ett något bättre val. Den är lite smidigare och lite billigare.

Betyg:  (5 av 10)Billigast är inte bäst
Viewsonic Viewmate W5202 är testets billigaste kamera, och det märks. Där konkurrenterna har optik i glas har Viewsonic plast. Och där konkurrenterna har autofokus har Viewsonic fixfokus, vilket betyder att skärpan inte kan ändras. Det här är ingen bra lösning, och resultatet blir också dålig bildkvalitet.

Formmässigt avviker kameran från de andra. Den ser ut ungefär som en fågel på en gren. Fördelen är att kameran går att rotera både horisontellt och vertikalt.

Betyg:  (5 av 10)Hela listan - snabbfakta om alla webbkamerorna

Fakta

Interpolering. Många tillverkare uppger imponerande höga megapixeltal på sina kameror. I små fotnoter avslöjar de att det handlar om en interpolerad siffra. Det är egentligen ett bluffvärde där datorn på konstgjord väg gör bilden större. Den intressanta siffran är i stället hur många megapixel kameran klarar av utan interpolering. Det här brukar anges med betydligt mindre bokstäver och beskrivas som ”sensor” eller ”cmos”.

Digital zoom. En kamera kan gå närmare motivet genom att låta optiken zooma. Det här kallas för optisk zoom och är ganska dyrt. Kameratillverkarna brukar därför i stället föredra att använda en digital zoom. Vad programmet gör är då att beskära bilden tätare och sedan förstora den. Resultatet blir förstås sämre bildkvalitet. 8x digital zoom är med andra ord inte speciellt imponerande.

Skype-kompatibel. Tillverkarna skryter ofta med att deras webbkamera är kompatibel med exempelvis Skype och Windows Live Messenger. Det här är bara ett reklamjippo. Varken Skype eller Windows Live Messenger kräver några speciella kameror. Fungerar de med Windows fungerar de med bägge ­programmen!

PC för Alla har testat högupplösta webbkameror, alltså sådana som har en upplösning på minst 1,3 megapixel. Vi har valt att bara testa en kamera per tillverkare.

Våra tester har gjorts i det automatiska läget, men vi har även vägt in möjligheterna att justera manuellt. Testet har gjorts i hemmiljö med en ­standard-pc.